Skocz do zawartości

[Rower] Author Era Pro

Smokey3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Powody: błoto lub pęknięcia.

Najbardziej prawdopodobne miejsca: siodełko, sztyca, zacisk sztycy, rama, suport, tarcze korby i mocujące je śruby z kominami, korba, pedały.

Napisano

Każdy z wymienionych przeze mnie elementów może trzeszczeć podczas pedałowania. Nie brałbym tego roweru bez bardzo dokładnego przyjrzenia mu się. Być może to po prostu błoto, ale jeśli coś jest pęknięte, będą problemy. Szczególnie, że nie każde pęknięcie jest widoczne od razu.

Napisano

Z moich doświadczeń z ramami/rowerami z amortyzacją obu kół wynika, że częściej niemiłe dźwięki powstają w wyniku zaniedbań niż z powodu pęknięć.

W sumie pękało 5 posiadanych przeze mnie ram (trzy razy ta sama) z czego tylko raz wiązało się to z trzaskami. Pozostałe robiły to "po partyzancku".

Dosyć trudno jest stwierdzić zużycie łożyska wahacza - nawet przy dokładnych oględzinach zawieszenie może pracować całkiem płynnie, także po wyjęciu amortyzatora, a jednak łożyska zawiasów mogą mieć dość.

Wydaje mi się, że skoro właściciel roweru sprzedaje go z takiego powodu to musi być to coś poważnego, bo ja jednak w takim przypadku wolałbym szukać powodu, niż sprzedać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...