Skocz do zawartości

[napęd] 9 rzędowy czy dyna-sys

mikolajpod

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam mały dylemat. Niedługo będę musiał wymienić napęd w moim Giant Terrago 3. Aktualnie jest 9 rzędowy. Słyszałem, że shimano przestanie produkować części do napędu 9 rzędowego a skupi się na dyna-sys. To prawda czy może tylko moi znajomi tak twierdzą? :) Nie wiem czy wymienić tylko kilka części czy lepiej dozbierać do całego napędu dyna-sys.

Napisano

Cały napęd Dyna-Sys Deore 2012 kosztuje w okolicach 950zł. Kiedyś trzeba będzie przejść na to, ale sądzę że na razie możesz kupić części, które wymieniasz. Dyna-Sys jest wg mnie za drogim pomysłem jak na dzisiejszy dzień.

Napisano

Żeby budżetowo przejść na dyna-sys , wystarczy z 700 pln. Łańcuch + kaseta 235 , manetki 200 , przerzutki 280 . Ale ja bym się nie pakował w to ...Poza tym jak Shimano ma przestać produkować części to 9speed , to może Sram ? :)

M

• Mod Team
Napisano

Wg mnie nie oplaca sie poprzechodzić na napęd 10 rzedowy poki na 9 dostanie każdą cześć z najwyższej półki.

Napisano

Napęd 10 rzędowy ma sens z dwoma blatami z przodu. Do tego 9ka w zupełności wystarcza w warunkach wyścigowych więc sens przechodzenia na 10ke jest wątpliwy.

• Mod Team
Napisano

A nawet więcej, jeżeli uszkodzimy cokolwiek, manetkę, przerzutkę ... to jesteśmy skazani na kolejną dyna sys, nie mozna sie poratować np starą TY leżącą w garażu na czas póki nie kupimy lub nie narawimy bo to jest nie kompatybilne.

• Mod Team
Napisano

Z moich obserwacji im więcej biegów tym mniejsza precyzja pracy wraz z postępującym zużyciem napędu. Przerobiłem już napędy 7,8,9,10s i niestety 7 i 8 miały swoje niewątpliwe zalety w porównaniu do 9 i 10. To 10s to takie sztuczne wymuszanie popytu na części. Jak oszczędzisz teraz na zakupie to wydasz w przyszłości przy modernizacji jeśli będziesz chciał nadal części w wysokiej półki. Gdybym zmieniał to na 10s, części 9s osiągają ostatnio wyższe lub podobne ceny jak 10s, z czasem staną się rarytasem, pamiętam jak ludzie płakali za 8biegowym xtr'em.

Możesz zmienić tylko manetki, kasetę i tylną przerzutkę, korba może na razie być 9s, niczemu to nie szkodzi ale skoro zmieniasz do lepiej na 10s, na jakiś czas będziesz miał spokój, prędzej czy później wszyscy na dychę przejdziemy.

• Mod Team
Napisano

To fakt moj mocno już zjedzony napęd 9s sporo stracił na precyzji i ciągle jest rozregulowany ... no ale czekam tylko aby nabyć nowy łańcuch i włożyć nowe części ;)

Napisano

Właśnie chodzi mi o to czy będą dostępne części, bo jeśli mam teraz wymienić przerzutki na XT a później nie dostanę do tego pasującej kasety czy korby to to nie ma sensu. 10s nie jest mi potrzebne, ale jeśli nie będzie części do 9s to wolę od razu wymienić wszystko na dyna-sys.

• Mod Team
Napisano

To kiedy zabraknie to pytanie raczej do wróżki, zabraknie na pewno, jak szybko to się okaże. Pytanie na ile to co widzimy w sklepach to zapasy magazynowe a na ile jest produkowane na bieżąco i czy w ogóle jest (mam na myśli xt i xtr).

Napisano

Ja tam nie zamienię napędu 8 - rzędowego na żaden inny. Części zawsze będą dostępne. Ostatnio Shimano wypuściło nową kasetę HG 51 w miejsce HG 50. Czyli produkują to nadal. Inna sprawa, że to co kiedyś miało nalepiony znaczek XTR lub XT po paru latach ma znaczek Deore, Alivio lub Acera. Mnie to nie przeszkadza. Komuś może.

Napęd 3 x 10 to w obecnej formie śmiech na sali. Po co komu kaseta z największą zębatką 34 lub 36 zębów przy młynku 22? Nie ma takiego podjazdu na świecie żebym nie podjechał 22 x 30. Na bardziej stromych i tak się traci równowagę i pozostaje bieg alpejski ( prawa-lewa :) ). Nadaje się to tylko do dwóch blatów z przodu. Kasety 10 - rzędowej spróbowałbym jeśli by miała zakres 11-30. Czyli dwie zębatki dodatkowe wrzucone w środek dla poprawy płynności przełożeń. Wtedy miało by to sens.

• Mod Team
Napisano

Dokładnie po co komu 10s bez lepszego zestopniowywania kasety. Masz z tyłu patelnię nie dość że gorsze wyważenie roweru to jeszcze przerzutka bliżej ziemi i łatwiej zahaczyć o coś.

Nie zgodzę się tylko co do znaczków że xtr dostaje po czasie logo deore. Popatrz na choćby tytanowe koronki, ogólnie jakość wykończenia komponentów typu deore mocno ustępuje wyższym grupom, widzę po ostatnio nabytych choćby hamulcach hydraulicznych, działanie ok, konstrukcja ok ale jednak nie ma tej klasy co xt czy xtr.

Napisano

Ja tam nie zamienię napędu 8 - rzędowego na żaden inny. Części zawsze będą dostępne. Ostatnio Shimano wypuściło nową kasetę HG 51 w miejsce HG 50. Czyli produkują to nadal. Inna sprawa, że to co kiedyś miało nalepiony znaczek XTR lub XT po paru latach ma znaczek Deore, Alivio lub Acera. Mnie to nie przeszkadza. Komuś może.

Napęd 3 x 10 to w obecnej formie śmiech na sali. Po co komu kaseta z największą zębatką 34 lub 36 zębów przy młynku 22? Nie ma takiego podjazdu na świecie żebym nie podjechał 22 x 30. Na bardziej stromych i tak się traci równowagę i pozostaje bieg alpejski ( prawa-lewa :) ). Nadaje się to tylko do dwóch blatów z przodu. Kasety 10 - rzędowej spróbowałbym jeśli by miała zakres 11-30. Czyli dwie zębatki dodatkowe wrzucone w środek dla poprawy płynności przełożeń. Wtedy miało by to sens.

Ja nie widzę śmiechu na sali. Mam kasetę 12-36 9sp, z przodu 22. Bardzo ucieszyłem się że shimano zrobiło łachę i wyprodukowało kasetę, choć jedną, 9sp do 36 zębów. Nie jestem ani wymiataczem, ani zamykaczem peletonu. Znam masę ludzi którzy mają takie kasety i korby z zębatkami 20 lub 21 i ja bym się z nimi nie zmierzył na podjazdach, bo oni jadą tam gdzie ja bym już dawno utknął. I gdybam że wielu "wymiataczy" na twardych napędach również.

9tki nie znikną z rynku, shimano wprowadzilo je dopiero do niższych grup, alivio,acera a pewnie wkrótce też altus. Wiele komponentów lub ich części/technologie przesunięto do niższych grup więc raczej nie ma się czego obawiać.

Mam nadzieję, że jeśli shimano "popełni" tanie 10tki to zrobi to lepiej niż sram. Nowy sram x-5 10sp to kicha.

To co mi się podoba to że shimano nadal produkuje komponenty 8 i 9 sp w ramach tej samej linii, np alivio.

• Mod Team
Napisano

Każdemu wedle potrzeb, mi np w górach wystarcza 22x32, miałem kiedyś z tyłu 34 i nie używałem. Ubolewam więc że nie ma w 10s kaset 11-32, przy 3 rzędowej korbie wielu osobom by to wystarczyło, no i waga waga waga, ja cierpię na straszną lajtozę.

Napisano

A mnie zastanawia zestopniowanie korby dyna-sys na trzy blaty.Najmniejsza koronka 24 i do tego kaseta 36 jest moim zdaniem bez sensu. większa waga bez konkretnych różnic przeważających na korzyść nowej technologii.Blat 42 tu też czegoś nie rozumiem, po co ludziom utrudniać życie, nie lepie zostać przy sprawdzonym 44.Jak dla mnie napęd dziesiątkowy ma jedynie rację bytu w połączeniu z dwurzędową korbą.Wtedy faktycznie większa rozpiętość kasety poprawia efektywność napędu.Ale 10 rzedow, kaseta 11+36 i trzy blaty, nie dla mnie :whistling:

Napisano
Ubolewam więc że nie ma w 10s kaset 11-32, przy 3 rzędowej korbie wielu osobom by to wystarczyło, no i waga waga waga, ja cierpię na straszną lajtozę.

są jak najbardziej kasety 10s 11-32 np .slx CS-HG81 http://www.shimano.com/publish/content/global_cycle/en/us/index/products/mountain/slx_with_dyna-sys/product.-code-CS-HG81-10.-type-.cs_mountain.html

lub XT http://www.shimano.com/publish/content/global_cycle/en/us/index/products/mountain/New_Deore_XT/product.-code-CS-M771-10.-type-.cs_mountain.html ,

w XTR brak takiej opcji- tylko 11-34 lub 11-36

Napisano

Ciekawe czym kieruje się shimnano dobierają takie kombinacje stopniowania, nie dając danej kombinacji w jednej grupie a innej w innej grupie. Do 32 powinno być bo teoretycznie odciążyłoby to kasetę z grupy xtr.

Napisano

Z kosztami deore nie przesadzajmy.

W 3 tyg skompletowałem zestaw kaseta, łańcuch i manetki w okolicy 250zł z wysyłkami z nowych części.

2 przerzutki slx/xt to ok 250zł , korba 250 i mamy zestaw. Są już osoby jeżdżące na standardowej korbie i przedniej przerzutce wiec koszty jeszcze bardziej maleją.

Oczywiście jest to wynajdywanie okazji na alledrogo ale da się.

Co do sensowności dyna sys nie wypowiem się- shimano zadecydowało niejako za nas...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...