bialy1018 Napisano 27 Czerwca 2012 Napisano 27 Czerwca 2012 Mam pytanie odnośnie odżywiania przy godzinnej jeździe rowerem. Co jeść przed jazdą rowerem po około godzinie dziennie tak 20 - 30 km żeby nie schudnąć a co w trakcie a co po jeździe, stosować jakąś dietę, jeść jakoś specjalnie? To są moje początki z rowerem i chciałbym poprawić kondycję. Po jakimś czasie chce jeździć dłużej i więcej km. Ważę około 87 kg przy wzroście 187.
Dominium Napisano 27 Czerwca 2012 Napisano 27 Czerwca 2012 Mam pytanie odnośnie odżywiania przy godzinnej jeździe rowerem. Co jeść przed jazdą rowerem po około godzinie dziennie tak 20 - 30 km żeby nie schudnąć a co w trakcie a co po jeździe, stosować jakąś dietę, jeść jakoś specjalnie? To są moje początki z rowerem i chciałbym poprawić kondycję. Po jakimś czasie chce jeździć dłużej i więcej km. Ważę około 87 kg przy wzroście 187. Jeśli dotąd właściwie się odżywiałeś to przy takim zadaniu moja odpowiedź w uproszczeniu jest następująca: po tej godzince na rowerze zjedz natychmiast trzy banany, poza tym niczego nie zmieniaj w diecie.
Mod Team sznib Napisano 27 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 27 Czerwca 2012 Dużo zależy też od trasy i tempa jej pokonania. Te 20-30km po prostym a ten sam dystans na trasie obfitujacej w podjazdy to zupełnie co innego. Podobnie tempo, można trasę pojechać "turystycznie" z bananem na twarzy, mozna i tak ze pot będzie zalewał oczy. Te czynniki wpływaja na spalanie, wiec należy je brać pod uwagę.
Dominium Napisano 27 Czerwca 2012 Napisano 27 Czerwca 2012 Dużo zależy też od trasy i tempa jej pokonania. Te 20-30km po prostym a ten sam dystans na trasie obfitujacej w podjazdy to zupełnie co innego. Podobnie tempo, można trasę pojechać "turystycznie" z bananem na twarzy, mozna i tak ze pot będzie zalewał oczy. Te czynniki wpływaja na spalanie, wiec należy je brać pod uwagę. Pewnie, że można się rozpisywać na kilka książek. I brać wiele czynników pod uwagę. Zaraz ktoś poradzi by sprawdził sobie czy to jednak dobrze, że chce utrzymać tę wagę, bo wg tabel ma zbyt wysokie BMI (bez obrazy), kto inny napisze: no tak, ale przecież tabele nie są uniwersalne, bo nie można tą samą miarą oceniać kulomiota i księgowego i tak dalej i tak dalej. Ale skoro bialy1018 pisze, że chce ważyć tyle ile waży, z wpisu wynika, że jest rekreacyjnym rowerzystą, nic nie pisze o szczególnych trasach, czyli przyjmuję, że jest typowa dla tych, którymi i ja jeździłem w Polsce. Jakby się zarzynał na rowerze, nie pisałby, że to są początki. Bo nie znam rowerzysty, który pyta o poradę co ma jeść, żeby utrzymać tę samą wagę, a jeździ sobie godzinkę dziennie 20-30 km i dopiero zaczyna, a ta trasa 20-30 km to codzienny ostry podjazd na tętnie 180 uderzeń/min. Przypuszczalnie trochę pod górę, trochę w dół i trochę po równym, zwyczajnie. 20-30 km w ciągu mniej więcej godziny to spokojna jazda i wymaga uzupełnienia tej energii, którą zużyto i tej wody.
fotobiker Napisano 27 Czerwca 2012 Napisano 27 Czerwca 2012 Ciesz się jazdą nie spniaj się tak dietą. Jedz co chcesz. ;]
koziakaka Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 bcaa ochroni cie od spadkow masy. wegle i bialko przed i po jezdzie - ja bym tak zrobil
MrT Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 Tak bardzo na oko (na podstawie moich wlasnych wynikow z pulsometrem), przy twoich parametrach jezdzac 20-30 km w godzine spalasz okolo 700-800 dodtkowych kalorii. Skomponuj sobie jakis dodatkowy, pelnowartosciowy posilek o takiej wlasnie wartosci kalorycznej (np makaron z miesem i zielonymi warzywami) i dodaj go do dotychczasowej diety. Sprawdzaj wage co dwa tygodnie w tych samych warunkach i dostosuj kalorycznosc do kierunku w jakim idzie waga. O suplementach zapomnij na tym etapie.
rzezniol Napisano 29 Czerwca 2012 Napisano 29 Czerwca 2012 Ja jestem zdania ze przy rekreacji zoladek sam podpowie czy jemy wystarczajaco. Ja smigam cos miedzy rekreacją a treningiem pod zawody ... W diecie nie zmienilem nic ... Po poczatkowym sporym spadku wagi (w rok 12 kg) i powrocie do mojej "naturalnej" masy 72kg / 180 cm aktualnie jem jak zawsze i waga stoi w miejscu. Progresja wynikow rok do roku w dojazdach do pracy zauwazalna ... Na poczatku na spokojnie 10 km w 27 - 30 min tak teraz 20 - 23 min Jak nie bedziesz uprawiał wyczynu to organizm sam podpowie czego mu potrzeba. TapaTalk'nięte z Andka
ulek93 Napisano 29 Czerwca 2012 Napisano 29 Czerwca 2012 Wszystko zależy od tego ile w tym twoim 87 kg suchego mięśnia, bo możesz mieć 87 kg (70 kg mięśni + 17 kg nadmiaru tłuszczu), a kolega który waży tyle samo co ty i ma niski % bf (otłuszenia 1-2kg), może potrzebować sporo więcej kalorii niż ty, aby utrzymać tą samą wagę.
rzezniol Napisano 29 Czerwca 2012 Napisano 29 Czerwca 2012 Dlatego też mówie że organizm sam podpowie ... Jak ma mało "sadełka" to będzie głodny znak cos trzeba zjeść ... jak "sadełka" jest wiecej to organizm po częsci będzie zużywał zapasy i bedzie wołał o mniejszą ilośc kalorii... Moje 12 kg zgubiło się w pierwszych 8 - 10 miesiącach powrotu na rower ... aktualnie waga od ponad pół roku prawie jak zamurowana 71 - 73 kg, jem jak zwykle gdy jestem głodny... Ale jem a nie obzeram się a dieta jest urozmaicona ... od zielonego przez białe po krwisto czerwone . Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.