Skocz do zawartości

[korba] SHIMANO FC-M311 42T na 48T

MarcinSalamon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Posiadam już od ponad 2 lat ten oto rower:

Rower

Dotychczas jeździłem nim sporadycznie, zimą super się nim pomyka. Teraz gdy straciłem auto jeżdżę nim do pracy.

Chciałbym go przystosować do warunków szosowych.

Pierwszym krokiem była wymiana opon na:

opona

Kolega podpowiedział aby wymienić także korbę. Pytanie czy 48T będzie kompatybilna z przerzutką SHIMANO FD-C050M6 ?

• Mod Team
Napisano

No o ile masz dosć pary w nogach mozesz 48 sobie załozyć przerzutce nie powinno to przeszkadzać. Ale ważne w taki rowerze jest zablokowanie zawieszenia bo duża czesc energii idzie na nie potrzebne uginanie. albo kupić taniego zwykłęgo mieszczucha na dojazd do pracy.

Napisano

Czyli zmiana korby niewiele mi ułatwi jazdę? :icon_confused:

Doradzi ktoś co tu jeszcze można poprawić w tym rowerze, aby poprawić osiągi?

Hmm tak sobie myślę żeby czymś zastąpić tylny amortyzator. Tak aby był na sztywno. Jakieś pomysły :)?

Mieszczucha mam akurat pod ręką, mogę pożyczyć i przetestować. Dzieki za rade Puklus.

Napisano

Zmiana korby może przyspieszyć Twój rower o ile masz dość siły w nogach. Popatrz na jakich biegach jeździsz, jeśli często dochodzisz do najszybszego przełożenia i miałbyś siłę na jeszcze szybsze to korba z większymi blatami pomoże.

• Mod Team
Napisano

Korba 48 w rowerze o pełnym zawieszenie to wg mnie sprzeczne rzeczy ... takie korby powinne być w krosach czy innych przełajowych ścigaczach. na pewno bardziej ci pomoże zablokownaie zawieszenia niż zmiana korby. Jak to zrobić? no kupić damper z blokadą i taki też amor ale zabawa chyba nie warta świeczki w tym wypadku. Za drogo wyjdzie.

Taniej kupisz dobrego mieszczucha lub przełajowego krossa.

Napisano

Pare w nogach raczej mam. Śmigam przeważnie na ostatniej i przedostatniej przerzutce. Przynajmniej na dystans 10km mi jej starcza ;) Wyrabiam sie w 22-24 minuty zależnie od pogody.

Jak myślicie ten byłby wystarczający na 20km na dobe?

Allegro

Napisano
Pytanie czy 48T będzie kompatybilna z przerzutką SHIMANO FD-C050M6

Mam właśnie taką przerzutkę do korby 48T (FC-TX71) z tego co pamiętam FD-C051 była do 42T.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...