Skocz do zawartości

[Przerzutka przód] problem z odkręceniem linki. Dziwnie ułożona śruba?

criginold

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Muszę naciągnąć linkę przerzutki przedniej bo jest bardzo luźna i tym samym nie mogę zmienić biegu z przodu. Problem w tym, że nie wiem jak odkręcić śrubę mocującą linkę bo moim zdaniem jest ona w bardzo mało dostępnym miejscu. Mniej więcej widać to na zdjęciach:

20120606175614.th.jpg

20120606175517.th.jpg

Jak widać na zdjęciach(albo nie:)) sama przerzutka blokuje dostęp do śruby trzymającej linkę. Odstęp między śrubą, a przerzutką wynosi mniej niż 1cm i nie dysponuje kluczem, który pozwoli mi się tam dostać. Szczerze to nawet takiego nie widziałem, który by miał na tyle krótką szyjkę.

Może tę przerzutkę trzeba jakoś odgiąć?

Napisano

Na moj gust, to po wyciagnieciu przerzutki na najwiekszy blat zrobi sie tam tyle miejsca, że odkrecisz każdym kluczem. albo jesli to jest teraz - na zdjeciach - jest na największym blacie, to spróbuj zrzucić na najmniejszą. gdziesś się musi zrobić miejsce.

Napisano

Odkręć do końca śrubę regulacyjną H i pociągnij przerzutkę jak najbardziej na zewnątrz i zobacz ile masz tam miejsca wtedy. Może się już klucz zmieści. http://www.pearsestr...len%20keys1.jpg Ja mam takie allen keys z zakończeniem "okrągłym" główki przy dłuższym ramieniu. Wtedy jakbyś odgiął przerzutkę i wsadził taki klucz pod kątem może by dało radę. ;)

Napę to tragedia!

Czy ta przerzutka jest w ogóle prosta?

Są jeszcze takie wkładki imbusowe o różnych zakończeniach. http://www.amate.pl/up_tow_zd_1127240701/Obraz_037.jpg Jakbyś taką założył to nie potrzeba dla niej dużo miejsca. Musiałbyś tylko jakimiś szczypcami, albo bardzo małym kluczem złapać to z boku.

Osobiście uważam, że jakoś to wkręcono więc gdzieś musi być taki zakres, żeby to odkręcić i zakręcić bez problemów.

Napisano

Rozumiem, że linka może być luźna, gdy przerzutka obsługuje najmniejszą tarczę, wtedy faktycznie nie przerzuci. Ale jakim cudem wciągnąłeś ją na najwyższe przełożenie i linka jest luźna, skoro linka musi być napięta, by prowadnik mógł się w ogóle przesunąć? Pytanie, czy ta przerzutka w ogóle działa. Szczególnie, że napęd jest w okropnym stanie.

Napisano

Psiknij odrdzewiaczem, bo to Ci się po prostu zastało i to okropnie. Może być WD-40, ale na coś takiego to duże ilości! Ręką to nie łaską? Wykręć śrubę H całkowicie i pociągnij przerzutkę na zewnątrz i zobacz czy się jeszcze przesunie.

Co się stało, że napęd w takim krytycznym agonalnym stanie? ;)

Napisano

nie wiem, przejąłem ten rower po jego kilkuletnim leżakowaniu w piwnicy. Wcześniej na pewno łańcuch był smarowany smarem i po paru latach całość strasznie ciężko domyć i w ogóle doprowadzić do ładu.

Napisano
jest na największym biegu, na inny nie zmienię bo linka luźna i nie daje rady przerzucać.

Utnij tę linkę w cholerę, bo to szmelc. Zakręć korbą, to przerzutka powinna spaść na najmniejszą tarczę i będzie dostęp do śruby. Bez kręcenia pedałami nie zmieni biegu, bo łańcuch klinuje się w szynie. Jak nie przeskoczy, odkręć i podnieś przerzutkę na ramie, bo może, poprzedni właściciel majstrował przy niej i opuścił ją za nisko. Jak to nic nie da, wywal w cholerę, bo zaspawało ją na amen i nic Ci po niej. Na zdjęciu, wygląda opłakanie i jeśli zeszedł chrom, to wstyd jeździć z takim klamotem. Na złomie znajdziesz ramy z lepszym sprzętem i dostaniesz przerzutkę za 5 złotych

• Mod Team
Napisano

Równie dobrze mozna złapać za pancerze i wyciądnąc z uchwytów. Po zluzowaniu manetki dajać na 1. Wtedy nie trzeba nic ciąć :P

Napisano

ok, poradziłem sobie z tym problemem. Okazało się, że trzeba zrobić tak jak jeden z userów radził czyli odkręcić śrubę regulacyjną H wtedy trochę miejsca by odkręcić tę śrubę. Przy okazji odkręciłem całą przerzutkę i wyczyściłem. Powinniście być ze mnie dumni:D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...