krzykam10 Napisano 10 Czerwca 2012 Napisano 10 Czerwca 2012 Witam! czy u was w okolicy (u mnie reda) zauwazyliśćie wzrost rowerzystów? czy tylko mi się wydaje? bo zauważyłem ostatnio nawet duże grupy na rowerach! piszcie :]
Mod Team michuuu Napisano 10 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 10 Czerwca 2012 W Pyrlandii wysyp rowerzystów, różnica w stosunku do ub. sezonu zauważalna. W Poznaniu w związku z przebudową/remontem dróg powstało trochę nowych ścieżek rowerowych i pewnie to spowodowało wyjście rowerzystów na ulice.
jasinski21444 Napisano 10 Czerwca 2012 Napisano 10 Czerwca 2012 Mi również się wydaje iż w ostatnim czasie widzę więcej osób pedałujących ) Wielkopolska- Ostrów Wlkp
maciej83 Napisano 10 Czerwca 2012 Napisano 10 Czerwca 2012 może sam zacząłem zwracać bardziej uwagę bo zawsze patrzę na czym ktoś jedzie ale faktycznie wydaje mi się że rowerzystów jest dużo więcej.
ElDiablo Napisano 10 Czerwca 2012 Napisano 10 Czerwca 2012 No u nas wysyp.. daje sie to wyraźnie zauważyć....
wilk2312PL Napisano 10 Czerwca 2012 Napisano 10 Czerwca 2012 W Krakowie też coraz więcej rowerzystów.
Sansei6 Napisano 10 Czerwca 2012 Napisano 10 Czerwca 2012 Odkąd zacząłem jeździć to widzę że jakoś więcej jest rowerzystów, a może zacząłem zauważać.... Powiem jedno, od kiedy zacząłem jeździć do pracy to po jakichś 2 - 3 mc postawiono nam stojak na rowery, przy ładnej pogodzie przyjechało tyle osób, że zabrakło miejsc (wcześniej miałem go prawie na wyłączność a było miejsc chyba na 10) po kilku mc wydłużono ten stojak, że wystaje z pod daszku, a jak jest pogoda to co do jednego zajęte... i dodam że jest kilka osób, które próbują jak ja, jeździć w każdych warunkach , czasem nawet im się udaje W dodatku taki czynnik jak wysoka cena paliwa, korki....
piotrdi Napisano 10 Czerwca 2012 Napisano 10 Czerwca 2012 W rowerowej stolicy czyli w Jeleniej Górze chyba też jest wzrost, mówię tu o maniakach dwóch kółek, bo tych też jest dużo więcej, ale też o takich co wychodzą "raz na ruski rok". W Kotlinie klodzkiej te same spostrzeżenia, niewiem czy to tylko efekt, że tak naprawdę dopiero zaczęło się lato dla niektórych tych mniej jeżdżących. Przebywam tu i tu
cienkun Napisano 10 Czerwca 2012 Napisano 10 Czerwca 2012 Witam! czy u was w okolicy (u mnie reda) zauwazyliśćie wzrost rowerzystów? czy tylko mi się wydaje? bo zauważyłem ostatnio nawet duże grupy na rowerach! piszcie :] Paliwo drogie, pogoda ładna, to co się dziwić... W Grudziądzu już od 10 lat obserwuję wzrost liczby rowerzystów.
bigos97 Napisano 10 Czerwca 2012 Napisano 10 Czerwca 2012 U mnie w tym roku pełno osób jeździ. Aż sam jestem zdziwiony
rzezniol Napisano 10 Czerwca 2012 Napisano 10 Czerwca 2012 Ja się zastanawiam czy to rzeczywisty przyrost ... czy zwyczajnie z racji tego ze wiecej pedałuje to bardziej na rowerzystów zwracam uwage ... Z dojazdu do pracy to jakoś tak umiarkowanie wiecej rowerzystów niż w okresie jesień-zima-wiosna, lepsza pogoda wiecej jeżdzi ale jakoś tak tyle co w zeszłym roku. Więcej widać "niedzielnych rowerzystów" całymi rodzinami snuja sie po całej drodze . Jest wiecej ale rewolucji u mnie w okolicy nie widze . Pozdro
karni Napisano 10 Czerwca 2012 Napisano 10 Czerwca 2012 również zdarza mi się pedałować do pracy i jakoś szczególnego wzrostu rowerzystów rano nie widzę w porównaniu do ostatnich lat
Kiciok Napisano 10 Czerwca 2012 Napisano 10 Czerwca 2012 zauwazyliśćie wzrost rowerzystów? Ciężko ocenić wzrost osoby, która siedzi na rowerze, także Ci nie odpowiem A tak serio, to u mnie wręcz przeciwnie. Jeżdżąc po okolicy, widzę bardzo mało takich osób. Niestety.
Tomciaz Napisano 10 Czerwca 2012 Napisano 10 Czerwca 2012 W Poznaniu także zauważyłem... i zacząłem się trochę bać, bo liczba użytkowników jednośladów bywa czasami niebezpieczna
cienkun Napisano 10 Czerwca 2012 Napisano 10 Czerwca 2012 i zacząłem się trochę bać, bo liczba użytkowników jednośladów bywa czasami niebezpieczna a to czemu, jeżeli mogę zapytać?
Kiciok Napisano 10 Czerwca 2012 Napisano 10 Czerwca 2012 Pewnie korki na ścieżkach rowerowych, smród smaru z suportów itp
Tomciaz Napisano 10 Czerwca 2012 Napisano 10 Czerwca 2012 a to czemu, jeżeli mogę zapytać? Kwestia nieprzewidywalności zachowań. Mniej boję się ataku dzika w lesie niż takiej np. jadącej z naprzeciwka rodzinki
CMIK Napisano 10 Czerwca 2012 Napisano 10 Czerwca 2012 Potwierdzam, że w Krakowie więcej osób jeździ niż w ostatnich latach. Akurat nie jest to raczej wynik lepszej infrastruktury, bo ta prawie sie nie zmienia od lat, poza kilkoma odcinkami ddr. Myślę, że to rodzaj sprzęzenia zwrotnego dodatniego. Parę lat temu byłem może nie dziwakiem, ale na pewno ciekawostką, bo zdarzało mi się przyjechac na rowerze w zimie, w czasie deszczu, czy gdzies daleko. Jednocześnie nigdy nie byłem rowerowym terrorystą i jeżdżę zarówno MPK jak i samochodem, a mimo to fakt, że rower to dla mnie bardzo często środek transportu a nie tylko sport czy rozrywka był dla wielu trudny do przyjęcia. Jednak z czasem wśród moich znajomych komuś "odbijało", zaczynał jeździć na rowerze na co dzień, i tak po jednej osobie, po kolei ludzie pozbyli sie dziwnych uprzedzeń, tak naprawdę niewytłumaczalnych. Pod moim byłym wydziałem kilka lat temu zwykle stało na wiosnę 30-50 rowerów. Teraz tyle stoi w cieplejsze dni zimy, a na wiosnę wszystkie stojaki są zajęte, a jest ich około 100. Na moim wydziale sporą rolę w propagowaniu rowerów na pewno odegrali studenci zagraniczni (glównie kraje skandynawskie, Malezja, Kanada, USA), którzy jeździli niezależnie od warunków atmosferycnych.
karni Napisano 10 Czerwca 2012 Napisano 10 Czerwca 2012 systematycznie na pewno liczba rowerzystów się zwiększa, jednak nadal brakuje nam infrastruktury np. w "zakładach pracy" brak miejsc gdzie można zostawić bezpiecznie rower (pomieszczenia itp.)
Tomciaz Napisano 10 Czerwca 2012 Napisano 10 Czerwca 2012 W centrum miasta coraz częściej mam problem z zaparkowaniem, serio! Wszystkie stojaki i płoty bywają oklejone co do cenymetra.
karni Napisano 10 Czerwca 2012 Napisano 10 Czerwca 2012 tylko nie każdy ma na tyle odwagi, żeby przypinać swój rower
marekw Napisano 10 Czerwca 2012 Napisano 10 Czerwca 2012 Jak sobie porównam teraz i np 20 lat temu, to sporo przybyło. Dawniej rowerzysta na wsi był dla psa atrakcją, każdą wieś trzeba było przejechać ze średnią 30-40 km/h a teraz od dwóch lat, żaden mnie nie gonił. Chyba nie chce im się tak co 2 min
cienkun Napisano 10 Czerwca 2012 Napisano 10 Czerwca 2012 , brak miejsc gdzie można zostawić bezpiecznie rower (pomieszczenia itp.) zgadzam się z tym. Już nie mówię żeby wszędzie na miescie były stojaki, ale chociaż poręcze by mogli wbetonować wzdłuż chodnika, żeby było gdzie rower przypiąć przed sklepem.
karni Napisano 10 Czerwca 2012 Napisano 10 Czerwca 2012 i niestety pracodawcy wcale nam nie ułatwiają życia, Ja pracuję w urzędzie i żeby zostawiać rower w jakimś pomieszczeniu muszę wcześniej ładnie się naprosić...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.