Skocz do zawartości

[kaseta] Wymiana kasety nakręcanej na nasadzaną

Kisialala

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Na początku pragnę zaznaczyć, iż w zakresie serwisowania rowerów jestem początkujący. Potrafię wymienić układ hamulcowy, manetki, przerzutki itp ale nie znam się na układzie napędowym.

Mam rower firmy Nishiki i kasetę nakręcaną 6 rzędową marki Shimano.

Chciałbym zmodernizować rower, założyć kasetę 9 lub 10 rzędową a wiem, że takie są dostępne jedynie w wersji nasadzanej.

W związku z tym mam pytanie, czy jest możliwa wymiana kasety nakręcanej na nasadzaną ? Co trzeba wymienić po drodze ? I jaki będzie szacowany koszt takiej wymiany w serwisie rowerowym ? Czy to prawda, że trzeba wymienić piastę, czy na starą można nakręcić bęben ?

Pozdrawiam i proszę o pomoc

Napisano
Mam rower firmy Nishiki i kasetę nakręcaną 6 rzędową marki Shimano.

To jest szosa czy MTB?

Oprócz wymiany piasty/koła i kasety czeka cię też wymiana łańcucha i manetek, no i być może korby.

Napisano

Spotkałem się kiedyś z wolnobiegami na 9 przełożeń ale nie wiem jak z trwałością no i podobno szybko krzywią ośki piasty z racji większej szerokości.

Napisano

Spotkałem się kiedyś z wolnobiegami na 9 przełożeń ale nie wiem jak z trwałością no i podobno szybko krzywią ośki piasty z racji większej szerokości.

Rama: Nishiki ( aluminiowa )

Koło - tył: Saiko Alloy Rim XT35 559 x 19-26" 26"

Opona - tył: Nokian X-TRAK F 26x2.1

Opona - przód: Nishiki 26x1.95

Przerzutka - przód: Shimano Altus

Przerzutka - tył: F.I.S.

Manetki: Shimano SL-TY18

Amortyzator: RST 167

Łańcuch: Shimano

Kaseta: Shimano 6-rzędowa

Korba; SR Suntour XR17

Siodełko: Nishiki

Kierownica: MTB

Mostek: Nishiki

Hamulce: V-brake SNG

Klamki: Alhonga

Czyli wystarczy kupić kółko z piastą i bębenkiem, wymienić automat, manetki, łańcuch i kasetę ?

Napisano

Czyli wystarczy kupić kółko z piastą i bębenkiem, wymienić automat, manetki, łańcuch i kasetę ?

Dla niektórych to "tylko" a dla innych "aż"

Napisano
Kupno koła nie jest tańsze niż wymiana samej piasty jednak mniej kłopotliwe :P

To chyba zależy o tego jakie masz koło, jeśli to jakiś makrokesz to nowa piasta jest więcej warta niż to całe koło.

Napisano

Hmm.

A do ramy z wolnobiegiem 6 da się w ogóle koło z 9-tką zamontować?

Pytam oczywiście o szerokość mocowania w widełkach.

Wieczorem dodam zdj roweru to może uda nam się jakoś to ocenić.

Dla niektórych to "tylko" a dla innych "aż"

Dla mnie to tylko, ponieważ wiem że jak wymienię cały układ na nowy to jakiś czas mi posłuży, a późniejsza naprawa czy też modernizacja będzie tańsza.

Korzystając z okazji chciałbym zapytać, czy na chwilę obecnąbyła by możliwość wymiany układu hamulowego V-Brake na tarczówki ?

Napisano

Kisilala, nie musisz wklejać zdjęcia, wystarczy że weźmiesz miarkę i zmierzysz rozstaw haków na które montujemy koło, jeśli jest 130mm albo mniej to bedzie problem z piastą na kasetę bo wszystkie tego typu piasty (z tego co mi wiadomo) są w standardzie szerokości 135mm.

Od razu dodam że naciąganie haków w celu założenia szerszej piasty jest ryzykowne... było o tym na forum :)

Pozdro

Napisano

Kupiłem taki wolnobieg tylko 8 rz ale rower sprzedałem koledze, na razie nic mi nie mówił że się rozpadł a jeździ nawet sporo :)

• Mod Team
Napisano

Nieee wolnobieg sie nie rozpadnie :P jednakowoż ten system powoduje wiele problemów i to jego problem właśnie :P A piasty pod wolnobieg to zazwyczaj najtańsze badziewia jakie sie robi i tutaj też problem.

Napisano

Witam ponownie.

Zrobiłem tak jak mówiliście.

Zmierzyłem rozstaw, wynosi 132mm, więc myślę że nagięcie na 3mm nie będzie jakąś tragedią ( o ile dobrze zmierzyłem, jak to robiłem zaznaczyłem na zdjęciu ).

t264914_dscn6248-kopiowanie-.jpg

Powiedzcie mi czy są jakieś szanse i czy założenie większej ilości przerzutek niż 6 jest w ogóle możliwe ( załączam drugie zdjęcie ).

t264920_dscn6250-kopiowanie-.jpg

Korzystając z okazji chciałbym zapytać o opony. Przymierzam się do zakupu nowych, ponieważ stare mam już popękane i niezmieniane od nowości.

Do wyboru mam:

Accent Cayman 26x1,95 oraz AUTHOR MOBSTER 26x2,25.

Dlaczego te ? Są dostępne na allegro nowe, z gwarancją, za dość niską cenę i jest możlwiy odbiór osobisty w moim mieście.

Przeznaczenie: głównie asfalt, ale często też jeżdżę po lesie i polnych drogach.

Pozdrawiam i dziękuję za dotychczasową pomoc.

Czy ktoś jest w stanie udzielić mi odpowiedzi ? Jutro chciałbym rozejrzeć się za częściami.

• Mod Team
Napisano

Realne nawet to jest w składaku jak ktoś chce ... :D Robisz tak :

Kupujesz to dziwo Allegro znaczy takie aby przykręcić nową przerzutkę.

kupujesz nowe koło lub samą piaste.

kupujesz kasete jakiego systemu chcesz ... 8, 9 czy też 10s.

następnie do kasety sostosowujesz swoje manetki analogicznie 8, 9 lub 10s.

mając to kupujesz łańcuch odpowiedni do szerolości kasety.

i tyle by chyba starczyło, wypadał oby też wmienić pancerze linki i w zasadzie by było.

Jeżeli obecna korba jest szczerbata jak przeciętny rosyjski menel tez by wypadało jej wymienić tarcze lub cały mechanizm korbowy.

Napisano
Możesz wsadzić sobie nawet i 10 rzędów

Zmieści się na 132mm bez cudowania z widełkami? Wyżej pisaliście, że szerokość ma być 135mm.

Napisano

Kisialala, jeżeli teraz nie masz problemów z tylną osią i łożyskiem, to po modernizacji zyskasz tylko satysfakcję (?) z posiadania 10-biegowej przerzutki. Dostępnych przełożeń nie przybędzie, zwiększy się liczba dublujących się (korzystając z kombinacji przedniej i tylnej przerzutki).

• Mod Team
Napisano

Zmieści się na 132mm bez cudowania z widełkami? Wyżej pisaliście, że szerokość ma być 135mm.

3mm to nie wielki kanion, koło w zakrętach potrafi sie więcej przechylić względem osi.

Kisialala, jeżeli teraz nie masz problemów z tylną osią i łożyskiem, to po modernizacji zyskasz tylko satysfakcję (?) z posiadania 10-biegowej przerzutki. Dostępnych przełożeń nie przybędzie, zwiększy się liczba dublujących się (korzystając z kombinacji przedniej i tylnej przerzutki).

Niby racja tylko mając wolnobieg 6 rzędowy ma zakres jakieś 14-28, zakładajać kasetę ma 11-34 (36 dla 10 rzędowych) wiec to nie tylko dublujące sie przełożenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...