Skocz do zawartości

[Łańcuch] Dziwne odgłosy na nowym łańcuchu

krnc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć :)

Kupiłem sobie przedwczoraj w końcu nowy łańcuch, skusiłem się na Connex by wippermann, o taki:

http://connexchain.com/Bicycle-chains/Wide-Hub-Gears/1_341.html

(108)

No i tutaj pojawia się problem, bo po założeniu łańcucha wskoczyłem na rower żeby zobaczyć jak się sprawuje. Spodziewałem się raczej ciszy, a niestety, łańcuch przy mocniejszym naciśnięciu na pedały wydaje odłosy jakby był gwałcony przez stado hipopotamów. Wróciłem, nasmarowałem całe towarzystwo i wciąż to samo. I teraz pytanie, czy nadaje się to do wymiany, czy można z tym coś zrobić?

Napisano

Jak założyłeś nowy łańcuch na starą kasetę i korbę to się nie dziw, że coś jest nie tak. Pojeździj trochę aż się wszystko dopasuje(jeżeli się dopasuje) :w00t:

Napisano

Jak założyłeś nowy łańcuch na starą kasetę i korbę to się nie dziw, że coś jest nie tak. Pojeździj trochę aż się wszystko dopasuje(jeżeli się dopasuje) :w00t:

No zębatka z tyłu nowa nie jest, za to korbę mam od 2 miesięcy może. Dzięki tak czy owak :>

Napisano

Wyczułem tu nutke ironi Fludi. Sugerujesz że jeśli kaseta ma ponad tysiąc zrobione to ciężko z przyjęciem nowego łańcucha?

Trochę to koło fortuny jest ;)

Wszystko zależy od tego jaka jest kaseta i łańcuch, stylu jazdy, itd... Jeden ma szczęście, że po 10k km się nowy łańcuch ułoży, a innemu po 1k km nie. Ja niedawno nową kasetę zakładałem z nowym łańcuchem i koło 200km się to układało :|

A mówienie, że się ma nową korbę od 2 miesięcy, to zbyt rzeczowe też nie jest. Ja w dwa miesiące zrobię 2000km, a ciocia klocia 20km :woot:

Napisano

Po pierwsze to nie kaseta, tylko jedna zebatka, rower jest na ostrym ;) Troche ma juz caly naped zrobione, tak z 3k pewnie sie znajdzie, bo dzien w dzien przynajmniej 20km ten rower jezdzi.

No nic, oby sie ulozylo, a jak nie to czeka mnie zakup zebatki :)

Napisano

@krnc - miło, że napisałeś że to single speed, bo mnie powoli krew zalewała że względu na ignorancje informacji (przez niektórych użytkowników) które podałeś :), mianowicie:

108 (nickel)

the most popular model for BMX and track bikes

fully nickel-plated

1/2“ x 1/8“, pin length: 9.2 mm

weight: 403 g/110 links.

Wippermann`y nie należą do najciższych łańcuchów, jednak to co opisujesz wskazuje na lekkie zużycie tylnej zębatki. Według mnie to się ułoży, single speeed nie ulega tak szybko zużyciu jak kaseta, zębatka jest grubsza, podobnie jak łańcuch - 3k km dla takiego napędu to nie jest dużo - oczywiście jeżeli był utrzymywany w jako takiej czystości.

Napisano

@krnc - miło, że napisałeś że to single speed, bo mnie powoli krew zalewała że względu na ignorancje informacji (przez niektórych użytkowników) które podałeś :), mianowicie:

108 (nickel)

the most popular model for BMX and track bikes

fully nickel-plated

1/2“ x 1/8“, pin length: 9.2 mm

weight: 403 g/110 links.

Wippermann`y nie należą do najciższych łańcuchów, jednak to co opisujesz wskazuje na lekkie zużycie tylnej zębatki. Według mnie to się ułoży, single speeed nie ulega tak szybko zużyciu jak kaseta, zębatka jest grubsza, podobnie jak łańcuch - 3k km dla takiego napędu to nie jest dużo - oczywiście jeżeli był utrzymywany w jako takiej czystości.

No rzeczywiście dosyć późno ogarnąłem żeby to napisać :P

Tak czy owak rzeczywiście wczoraj w nocy przypomniało mi się, że na drugim rowerze mam zębatkę, na której przejechałem może 20 km. Wymieniłem własnie na nią i teraz rower pracuje cichutko :>

Napisano

Wippermann`y nie należą do najciższych łańcuchów

Chodzi cicho względem tego co było czy masz ciszę tak jak na singlu przystało, bo mój Wipperman mimo że od nowości chodzi z nową kasetą ciszą mnie nie uświadcza

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...