Skocz do zawartości

[suport] wymagany e-typ

Arms

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Planuję wymianę korby SR Suntour XCT V2 na Shimano Alivio FC-M410-8 (Octalink). Wg dokumentacji Shimano odpowiednim suportem jest BB-ES25(-E) o długości osi 118mm.

Mam przednią przerzutkę Shimano FD-C050 (grupa TOURNEY) z mocowaniem na ramie.

Moje pytanie odnośnie suportu do nowej korby: czy -E w nawiasie oznacza typ suportu, do którego montuje się przednią przerzutkę?

Czy korba ta nie będzie kolidowała z posiadaną przerzutką?

Link do dokumentacji:

http://techdocs.shim...69830677434.pdf

• Mod Team
Napisano

Tak, suport pod e type będzie delikatnie inaczej zrobiony bo zakręca sie go na blachę a ona ma nie wiem ze 3mm? jak kupisz inny, rower nie wybuchnie ale o te 3 ( czy ile tam jest) mm korba bedzie przesunięta. Wiec albo wywlasz przerzutka na normalną i zwykły suport albo zostawiasz set, z tym ze przy zmianie zmieniarki styka także suport zmienić.

Tak że sie zastanów, ze tak powiem, myśl przyszłościowo :P

• Mod Team
Napisano

Nie wiem ile ta blaszka od przerzutki ma, nawet 2mm to juz spore przesuniecie korby. Jezeli jeździsz ot tak po bułki do sklepu to nie widze przeszkód, natomiast jak robisz ok 100 km na tydzien (co jest niewielkim wynikiem) powinno byćwszystko dobrze dobrane, nie chodzi tu o sprzet ale o ciebie.

Przesunięta korba moze spowodować dolegliwości z kolanami, podobnie jak nie odpowiednia pozycja za kierownicą a tego myśle byś nie chciał.

Suport jest symetryczny, czyli oba końce ośki wystają tyle samo z ramy zeby było ładnie schludnie a przede wszystkim równo. Suport pod E-Type nie ejst symetryczny i wkrecenie bo do zwykłej przerzutki spowoduje przesuniecie korby w lewo czyli defakto np ze 118 zrobi sie 116 czy 115 (w zależności od tej blaszki, nie wiem bo nie miałem takiej) w drugą stronie, ze 118 zrobisz 121. Oczywiście to po prawej stronie korby, od zębatek bo z drugiej będzie odwrotnie.

Nie podałeś jednoznacznie jaki masz obecnie założony sprzęt i jaki chcesz mieć. inie wiem czy masz przerzutkę E-Type czy nie ??

Jeżeli mas zprzerzutke zwykłą, taką z obejmą, bez rzadnech blachy, kupujesz korbe, normalny suport o dajen długości i po problemie. Jak masz E-Type to tak jak pisałem wczesniej.

Napisano

Po "bułki" raczej się nie wybieram :P Wolę jazdę bardziej agresywną, lubię wycisk na rowerze - na podjazdach stawanie na pedałach i kręcenie wyższymi biegami. Ok 100 km robię w 2 dni, rzadziej, ale zdarzyło się też w 1 dzień.

Zatem, jeśli dobrze zrozumiałem korba Alivio FC-M410-8 (Octalink) nie będzie dobrze współgrała z suportem BB-ES25 bez E-typu :(

Nie podałeś jednoznacznie jaki masz obecnie założony sprzęt i jaki chcesz mieć. inie wiem czy masz przerzutkę E-Type czy nie ??

Korbę i przerzutkę podałem w 1 poście.

Korba: SR Suntour XCT V2 (mocowanie na kwadrat, oś 118mm)

Przerzutka przednia: Shimano TOURNEY FD-C050 (mocowanie na ramie, Top-swing)

Czy mam podać jakieś dodatkowe dane odnośnie napędu?

Korbę planowałem wymienić na jedną z pozytywnie ocenianych korb grupy Shimano Alivio. Mogłaby pozostać nawet Alivio z mocowaniem na kwadrat, ale niestety nie mogę znaleźć takiej, która by miała mocowanie na suport o osi 118mm (taki rozmiar ma obecnie używana korba). Zależy mi akurat na tej konkretnej długości, gdyż na większej - nie wyreguluję przedniej przerzutki. Już teraz był problem z jej prawidłową regulacją. Skończyło się na serwisie...

Nie mam pojęcia co robić. Czy pozostanę skazany na ten model korby, którą mam obecnie?

• Mod Team
Napisano

Martwisz sie korbą z powodu przerzutki kilka grup niższej ?? No daj że spokoj :P Bierzesz Alivio, możesz nawet szukać FC M442, lepsza poza grupowa w tej samej cenie ale obecne mało spotykana. Kupujesz korbe z suportem, zakładasz i jedziesz.

Długości suportów są różne ze względu na to ze różne sa korby, ale każda korba ma zębatki mniej wiecej w tym samym miejscu niezależnie czy jedna ma suport 110 a druga 125 ( o ile sa dobrze dobrane). Podobnie jak w kołach samochodowych felgi tak tutaj korby mają tzw odsadzenie czyli odległość od gniazda montażowego do zębatek i różne korby mają różna tą długość wiec są różne suporty.

Ale dlaczego zakręciłeś z tym e typem to ja nie wiem ...

Napisano

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem :P

Czy po zmianie długości osi suportu, zmieni się linia łańcucha? Chodzi mi o odległość łańcucha od ściany prowadnika przedniej przerzutki.

• Mod Team
Napisano

Tak jeżeli zmienisz suport na inny przy tej samej korbie zmienisz linie łańcucha na + lub - zależności od długości. Kupując korbę z dedykowanym suportem linia powinna być zachowana. Żeby powiedzieć coś więcej trzeba wiedzieć jaką masz ramę, jaką obecną linie lańcucha itd.

Napisano

Witam. Pozwole się podpiąć pod temat. Mam pewien problem planuje zakupić napęd do ramy ghost lector 9500. Zaznaczam że mocowanie przedniej pzerzutki jest e type czyli niech już zostanie. Zresztą innej sie nie da założyc, jednak w oryginale była korba xtr i suport press fit BB91. Moje pytanie jest takie, czy jestem skazany na korbe shimano i suport press fit BB91 czy mogę w jakis sposób założyc suport BB30 i korbe FSA K-FORCE. Głównie chodzi mi o korbe FSA bądź X0, ale z tego co mi sie wydaję nie robili ich do tego typu suportu. To mój pierwszy rower i składam go od podstaw na zasadzie prób i błędów, musiałem juz sprzedać części które kupiłem, bo okazało się że nie pasują do roweru. Wasza pomoc bardzo mi pomoże i pozwoli zapobiec tego typu pomyłkom. Z góry dziękuje za odpowiedź

Napisano

Ale korby FSA K-FORCE raczej nie założe ? Z tego co sie orientuje nie robią takich. A przeglądałem różne serwisy i nie znalazłem nic poza shimano. Wiecie coś o czym ja nie wiem ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...