Skocz do zawartości

[Przerzutka] Problem z ustawieniam

Fishak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A więc mam pewien problem z ustawieniem przerzutki . Jeździłem do tej pory na blacie 42zęby teraz jest 44 i ogólnie inna korba mam m590 175mm. A problem jest następujący, gdy mam z tyłu na zębatce 7,8,9 i z przodu na "trójce' to to mi łańcuch ociera o zewnętrzną stronę przerzutki , chciałem bardziej tak jakby wyśrodkować tą przerzutkę i naciągnąć linke i popuścić na ograniczniku żeby poszła bardziej w stronę korby ale wtedy korba uderza o przerzutkę i nie mogę pedałować , co mam zrobić ? dać ja bardziej do góry tą przerzutkę ? bo piłować korby bym nie chciał . Help , dołuje mnie już to ocieranie o przerzutkę i jego spadanie na niższy blat .

Napisano

Nie zawsze da się wyregulować, czasami przy niezbyt sztywnej ramie, nie unikniesz ocierania. Właśnie dlatego sram stosuje mikroindeksację w swoich gripach. Jak masz kasę kupujesz takie gripy i po kłopocie.

Na pewno kiepskim pomysłem jest wyginanie prowadnika przerzutki. Jak już to musisz kombinować to z pozycją względem korby - wyżej, niżej, ze skosa...

Napisano

dziś się tym pobawię, wyginać nie chciałem bo wydało mi się to trochę dziwne . Tej mikroindeksacji usłyszałem pierwszy raz szczerze mówiąc , ale to chyba w manetkach nie w gripach, chyba że grip shiftach :)

Napisano

W manetkach typu grip shift z mikroindeksacją. Litości...

czasami przy niezbyt sztywnej ramie, nie unikniesz ocierania

Chyba przesadziłeś. Przecież to nie plastelina. ;)

• Mod Team
Napisano

Jak sie waży tyle co "humbak" to na prawie każdej ramie będzie sie pływało. Dodatkowo pływaniu korby sprzyja system kwadratowy, z racji swej konstrukcji. Ja natomiast waże jakieś 60-65 mam jak to inni oceniają giętką rame, korbe na kwadrat i nie bujania nie odczuwam prawie wcale.

Napisano

W manetkach typu grip shift z mikroindeksacją. Litości...

Chyba przesadziłeś. Przecież to nie plastelina. ;)

A teraz oddamy głoś Marcinowi Sapie :icon_cool: , który wypowiada się o swoim nowym rowerze.

Pierwsza ocena sztywności miała miejsce już na początku zgrupowania, na podjeździe pokonywanym z twardego przełożenia. " Test jest prosty, jeśli łańcuch nie obciera o przednią przerzutkę, rama jest wystarczająco sztywna". Xenith zdał egzamin

Obcieranie o przednią przerzutkę to też wina braku sztywności ramy. Oczywiście korba i suport również mają na to wpływ jeżeli nie są odpowiedni sztywne. No i waga bikera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...