RainSong Napisano 23 Maja 2012 Napisano 23 Maja 2012 Witam, z góry chcialbym powiedzieć, że nie lubię "zawracać dupy" forumowiczom zakładając "kolejny identyczny temat", ale jestem zupełnie zielony w tematyce, a planuje zakup roweru w najbliższym czasie, niestety po wielu godzinach czytania nadal nie jestem w stanie dokonać wyboru stąd i ten topic. Pomyślałem, że dobrym pomysłem dzięki któremu nie tylko ja skorzystam było by wymienienie rowerów obecnie dostępnych o zbliżonej cenie i poproszenie bardziej doświadczonych forumowiczów o posortowanie ich w kolejności od najlepszego/najbardziej opłacalnego do najsłabszego/najmniej opłacalnego zakupu. Poniżej wymienię 10 rowerów do których się "zawęziłem" jeśli są (a na pewno są ;]) inne/lepsze propozycje to również można je dodawać do rankingu. Jako odpowiedź wystarczy samo posortowanie chyba, że ktoś jest gotów dodać mały (lub większy) komentarz/uzasadnienie ;]. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego że każdy ma inne zdanie i nie otrzymam jednolitych wyników ale jeśli jeden rower pojawi się u wielu osób na wysokim miejscu, a inny u większości na niskim to łatwo wtedy można dojść do 2-3 modeli które uznamy dla nas za "najlepsze". Tak więc bez przedłużania poniżej linki do rowerów w losowej kolejności: Giant ROAM 4 - cena 1550 Unibike CrossfireGTS - cena 1550 Kross Evado 2.0 - cena 1600 Kellys Coach - cena 1650 Kellys Viper 5.0 - cena 1650 Kellys Viper 4.0 - cena 1550 Merida Matts 20-V - cena 1670 Merida Crossway 10-V - cena 1450 GT AGGRESSOR 2.0 - cena 1500 Author Classic - cena 1550 jak widać wymieniłem rowery zarówno crossowe jak i mtb, to dlatego, że nie zdecydowałem jeszcze na 100 procent co kupię (choć na 80 procent zdecyduje się na crossa). Mam nadzieję, że nie proszę o zbyt dużo i jeśli topic się rozwinie to przyda się nie tylko mi ale także wielu innym osobom. Pozdrawiam
Manstar Napisano 24 Maja 2012 Napisano 24 Maja 2012 [LAZARO EVOLUTION V3 - 14,5 kg MTB 1000 zł Lazaro Integral Full Alivio - Cross 1000 zł CROSS Kands Maestro - 13,6 kg CROSS 1100 zł KANDS ENERGY 1300 - 13,6 kg MTB 1100 zł Arkus Vip 6.0 DEORE - 15 kg 960 zł CROSS HEXAGON X3 lub CROSS HEXAGON X2 800 - 1000 zł CROSS HEXAGON V3 lub CROSS HEXAGON V2 700 - 1000 zł Unibike MTB Sport Mission - 14 kg 1100 zł Romet Rambler 4.0 2011 - 13,9 kg 1100 zł
fomicz Napisano 24 Maja 2012 Napisano 24 Maja 2012 Ja z Twojej listy wybralbym Unibike Viper lub Kellys 5.0 ewentualnie 4.0 (różnią się hamulcami, przednią przerzutka, piastami, oponami i pewnie czymś jeszcze). Oczywiście droższy ma lepsze
RainSong Napisano 24 Maja 2012 Autor Napisano 24 Maja 2012 Manstar - rowerki nie z tego przedziału cenowego ;p a czy chociaż są ułożone w kolejności od (według Ciebie) najlepszego do najgorszego? (może przyda się komuś innemu) fomicz - Unibike Viper to rowerek za 2000 zł tak więc wykracza nieco poza mój budżet ;/ chyba że chodziło Ci o Unibike Crossfire. Ogólnie zauważyłem wiele osób polecających firmę Unibike (za to niezbyt wiele polecające Kellys choć wizualnie bardzo mi się podobają ^^)
fomicz Napisano 25 Maja 2012 Napisano 25 Maja 2012 Oczywiście Cross... Jeżeli podoba CI się Kellys to bierz. 4.0 ma trochę gorszy osprzęt niż Unibike, Zwłaszcza przedni, ale za 40-50 dych możesz sobie wymienić na identyczny jak zajdzie taka potrzeba Crossfire to rower crossowy, a Viper to MTB. Jeżeli weźmiesz pod uwagę MTB Unibike to porównaj z Fusion.
qwaq Napisano 25 Maja 2012 Napisano 25 Maja 2012 A może ten http://www.unibike.pl/fusion.html dobry osprzęt, fajna ramka , co do podanych przez ciebie to są to bardzo porównywalne rowery, przerzutki to mieszanka grup Tourney(tylko przednie) po Alivio, amorki to oczywiście XCT albo XCM i o ile dobrze pamiętam to NEX w Krossie, reszta osprzęu (mostki, kiery, obręcze itp.) to mieszanka tanszych, porównywalnych firm - nie ma zbytnich różnic.
RainSong Napisano 28 Maja 2012 Autor Napisano 28 Maja 2012 zrobie lekki offtopick we własnym temacie ale pojawiła mi się okazja do nabycia po zniżkowych cenach rowerów dwu marek dlatego poprosił bym o ocene co było by najlepszym zakupem: Giants Roam 2 Kellys Axis lub w normalnej cenie Unibike Crossfire
fomicz Napisano 29 Maja 2012 Napisano 29 Maja 2012 Chyba najlepszy osprzęt ma ten Giant. Jeżeli cena taka jak Unibike - bierz . Kellys przód i tył - klasa niżej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.