Skocz do zawartości

[1500] mini ranking rowerow

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

z góry chcialbym powiedzieć, że nie lubię "zawracać dupy" forumowiczom zakładając "kolejny identyczny temat", ale jestem zupełnie zielony w tematyce, a planuje zakup roweru w najbliższym czasie, niestety po wielu godzinach czytania nadal nie jestem w stanie dokonać wyboru stąd i ten topic. Pomyślałem, że dobrym pomysłem dzięki któremu nie tylko ja skorzystam było by wymienienie rowerów obecnie dostępnych o zbliżonej cenie i poproszenie bardziej doświadczonych forumowiczów o posortowanie ich w kolejności od najlepszego/najbardziej opłacalnego do najsłabszego/najmniej opłacalnego zakupu. Poniżej wymienię 10 rowerów do których się "zawęziłem" jeśli są (a na pewno są ;]) inne/lepsze propozycje to również można je dodawać do rankingu. Jako odpowiedź wystarczy samo posortowanie chyba, że ktoś jest gotów dodać mały (lub większy) komentarz/uzasadnienie ;]. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego że każdy ma inne zdanie i nie otrzymam jednolitych wyników ale jeśli jeden rower pojawi się u wielu osób na wysokim miejscu, a inny u większości na niskim to łatwo wtedy można dojść do 2-3 modeli które uznamy dla nas za "najlepsze". Tak więc bez przedłużania poniżej linki do rowerów w losowej kolejności:

Giant ROAM 4 - cena 1550

Unibike CrossfireGTS - cena 1550

Kross Evado 2.0 - cena 1600

Kellys Coach - cena 1650

Kellys Viper 5.0 - cena 1650

Kellys Viper 4.0 - cena 1550

Merida Matts 20-V - cena 1670

Merida Crossway 10-V - cena 1450

GT AGGRESSOR 2.0 - cena 1500

Author Classic - cena 1550

jak widać wymieniłem rowery zarówno crossowe jak i mtb, to dlatego, że nie zdecydowałem jeszcze na 100 procent co kupię (choć na 80 procent zdecyduje się na crossa). Mam nadzieję, że nie proszę o zbyt dużo i jeśli topic się rozwinie to przyda się nie tylko mi ale także wielu innym osobom.

Pozdrawiam :)

Napisano

[LAZARO EVOLUTION V3 - 14,5 kg MTB 1000 zł

Lazaro Integral Full Alivio - Cross 1000 zł

CROSS Kands Maestro - 13,6 kg CROSS 1100 zł

KANDS ENERGY 1300 - 13,6 kg MTB 1100 zł

Arkus Vip 6.0 DEORE - 15 kg 960 zł

CROSS HEXAGON X3 lub CROSS HEXAGON X2 800 - 1000 zł

CROSS HEXAGON V3 lub CROSS HEXAGON V2 700 - 1000 zł

Unibike MTB Sport Mission - 14 kg 1100 zł

Romet Rambler 4.0 2011 - 13,9 kg 1100 zł

Napisano

Ja z Twojej listy wybralbym Unibike Viper lub Kellys 5.0 ewentualnie 4.0 (różnią się hamulcami, przednią przerzutka, piastami, oponami i pewnie czymś jeszcze). Oczywiście droższy ma lepsze :)

Napisano

Manstar - rowerki nie z tego przedziału cenowego ;p a czy chociaż są ułożone w kolejności od (według Ciebie) najlepszego do najgorszego? (może przyda się komuś innemu)

fomicz - Unibike Viper to rowerek za 2000 zł tak więc wykracza nieco poza mój budżet ;/ chyba że chodziło Ci o Unibike Crossfire. Ogólnie zauważyłem wiele osób polecających firmę Unibike (za to niezbyt wiele polecające Kellys choć wizualnie bardzo mi się podobają ^^)

Napisano

Oczywiście Cross...

Jeżeli podoba CI się Kellys to bierz.

4.0 ma trochę gorszy osprzęt niż Unibike, Zwłaszcza przedni, ale za 40-50 dych możesz sobie wymienić na identyczny jak zajdzie taka potrzeba :)

Crossfire to rower crossowy, a Viper to MTB.

Jeżeli weźmiesz pod uwagę MTB Unibike to porównaj z Fusion.

Napisano

A może ten http://www.unibike.pl/fusion.html dobry osprzęt, fajna ramka :thumbsup: , co do podanych przez ciebie to są to bardzo porównywalne rowery, przerzutki to mieszanka grup Tourney(tylko przednie) po Alivio, amorki to oczywiście XCT albo XCM i o ile dobrze pamiętam to NEX w Krossie, reszta osprzęu (mostki, kiery, obręcze itp.) to mieszanka tanszych, porównywalnych firm - nie ma zbytnich różnic.

Napisano

Chyba najlepszy osprzęt ma ten Giant. Jeżeli cena taka jak Unibike - bierz :). Kellys przód i tył - klasa niżej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...