Skocz do zawartości

[opony]SCHWALBE Sammy Slick 26 x 2.1 - recenzja

hassanbey

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z racji że zacząłem jeździć więcej po asfalcie musiałem zakupić odpowiednie opony do mojego rumaka. Obecne NN i RR nie bardzo się nadawały do tego, a ponadto szkoda mi było ich na asfalt. Zostałem wierny firmie SCHWALBE i zakupiłem komplet SAMMY SLICK w rozmiarze 26 x 2.1

Opony zwijane o wadze 493 gr

imag0229u.jpg

Po założeniu ich z racji że wreszcie pogoda zaczęła dopisywac wybrałem się na 80km wycieczkę.

Opona na suchej nawierzchni zachowuje się rewelacyjnie. Opory toczenia praktycznie zerowe :) Prędkość przy zachowaniu takiego samego tempa wzrosła o 4/5km/h. Spokojnie można wchodzić w ostre zakręty (dodatkowe większe klocki gumy po bokach opony) ,opona bardzo dobrze trzyma się podłoża. W moim przypadku nabiłem je do 3.5 bara - z zalecanych od 2 do 4.5. Opona nadaje się oczywiście nie tylko na asfalt ale także na ubite ścieżki oraz szutry - byli tacy co maratony na takich jeździli :) Największy MINUS tych opon to luźny piasek. Nie radzę wjeżdżać z dużą prędkością w taki piach bo opona zaczyna niekontrolowanie tańczyć :( Może lepiej by się zachowała gdybym nie nabił takiej wartości do środka ale to mijało by się z celem - niskie ciśnienie i asfalt.

Pozostaje mi tylko jeszcze przejechać się po deszczu :) o czym niezwłocznie poinformuje.

Cena niestety nie jest zachwycająca :( w moim przypadku 119 za sztukę, jednak juz czuje że są to dobrze zainwestowane $$$

Napisano

Posiadałem owe gumy (sprzedałem) i jedynie opcja z szutrem mi nie pasuje.Biada ludzie tą opona brać jakikolwiek zakręt na szuterku ze znaczną prędkością .Zero kontroli nad przednim kołem.Wszelkie opady i w następstwie często błoto,nie przypomina jazdy lecz taniec.Piach,masakra.

Opona zaprojektowana na suche twarde podłoże.

Napisano

Moim zdaniem kupno takich balonów do jazdy po szosie mija się z celem bo to nadal duży opór toczenia. Na szosę stykną oponki 26x1,4 lub nawet (jak nie masz za szerokich obręczy) 1,0 plus komplet dętek. Wtedy koło jest choć trochę zbliżone do tych jak w szosówce. Węższe opony łatwiej nabić na twardo.

Napisano

Dziękuję za recenzję.

Rozważałem tą oponę do jazdy po asfalcie ale także po piachu - jasno i czytelnie wytłumaczyłeś, że nie będzie ona odpowiednia dla mnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...