Skocz do zawartości
  • 0

Ocierające hamulce

Gość Mikołaj

Pytanie

Gość Mikołaj
Napisano

Witam!

4 miesiące temu kupiłem krossa level a2 2010 v-brake. Jednak po pokonaniu ok. 10km zacząłem słyszeć dziwne odgłosy z tyłu. Doszedłem do wniosku, że to hamulce. Byłem w sklepie rowerowym i gość coś pokęcił przy nich i było dobrze. Jednak po pokonaniu prawie całej trasy do domu ok. 4km znowu zaczęło obcierać. I teraz nie wiem co robić. Czy jeszcze się nie przetarły i poczekac czy sprobować wyregulować hamulce. Jeśli to 2 to prosiłbym o instrukcje czym pokręcić itp. Z góry dziękuje za pomoc.

Podrawiam.

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A jak to słychać? :)

Jakby ocierało o oponę (czyli takie trochę pierdzenie), czy jak o obręcz (syczenie, pisk)?

Napisano

koniecznie wyregulować

- wysokość klocka - imbusem - tak aby klocek po zaciśnięciu klamki dotykał całą powierzchnią obręczy

- napięcie sprężyn - śrubkami krzyżowymi z boków ramion hamulców - napinasz dokręcając, rozluźniasz odkręcając

- ewentualnie możesz spróbować poluźnić linkę - czego nie polecam - do stosowania tylko w ostateczności (np duża centra, zbyt bliskie ustawienie klocków)

Gość Mikołaj
Napisano

Witam!

Okazało się, że mam koło wycentrowane. Niestety gwarancja Krossa tego nie obejmuje :( . :thanks: za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...