Leszex Napisano 2 Maja 2012 Napisano 2 Maja 2012 Witam, podczas regulacji nowo zakupionej przerzutki deore xt m772 zauważyłem że oprócz śrub L H posiada ona trzecią śrubę. Tu pojawia się pytanie do czego ona służy i jak ją poprawnie ustawić. Poniżej jej zdjęcie.
Raffal72 Napisano 2 Maja 2012 Napisano 2 Maja 2012 To jest śruba która reguluję naciągnięcie sprężyny ramienia przerzutki. Chyba każda przerzutka tylna ją posiada.
Gość voytec Napisano 2 Maja 2012 Napisano 2 Maja 2012 Chyba każda przerzutka tylna ją posiada. Przerzutki z serii Shadow też ją mają mimo że nie posiadają sprężyny w ramieniu. Tą śrubą nie regulujesz nic innego jak oddalenie zębatki dociskającej od kasety.
Leszex Napisano 2 Maja 2012 Autor Napisano 2 Maja 2012 Dzięki za odpowiedzi. A jakie znaczenie ma oddalenie tej zębatki od kasety i jaka powinna być ta odległość?
Plastyk Napisano 2 Maja 2012 Napisano 2 Maja 2012 Będziesz widział to po założeniu na hak, tak mi się wydaje, że skapujesz.
Axl Napisano 2 Maja 2012 Napisano 2 Maja 2012 Odległość powinna być jak najmniejsza - diametralnie zmienia się precyzja zmiany biegów. Wykręcasz na tyle żeby na miękkich przełożeniach kółko przerzutki nie łapało kasety. W wielu konfiguracjach można ( i wtedy powinno się to zrobić ) ją zupełnie wykręcić.
Gość voytec Napisano 2 Maja 2012 Napisano 2 Maja 2012 Z tą regulacją chodzi głównie o to aby łańcuch nie był przełamany tylko szedł w linii prostej do trybów kasety. Oczywiście im dalej od kasety tym szybciej wykonywane przełożenia. Ja mam w swoim SLX'ie oddalone na max i nie widzę żadnych problemów.
vitesse Napisano 2 Maja 2012 Napisano 2 Maja 2012 kolko prowadzace powinno byc jak najblizej kasety, musisz to sprawdzic na malej i duzej zebatce kasety, by nie docodzilo do sytuacji ze zeby kasety beda szly po zebach kolka voytec chyba Ci sie pomylilo cos?
Obes Napisano 2 Maja 2012 Napisano 2 Maja 2012 Tu masz instrukcję jak się ustawia tą właśnie śrubą opasanie kasety przez łańcuch : http://techdocs.shim...69830604982.pdf Ja mam w swoim SLX'ie oddalone na max i nie widzę żadnych problemów. Pewnie nie widzisz, ale im mniej zębów kasety obejmuje łańcuch tym szybciej się zużywa.
Gość voytec Napisano 3 Maja 2012 Napisano 3 Maja 2012 ...im mniej zębów kasety obejmuje łańcuch tym szybciej się zużywa. Pewnie nie wiesz ale biegi od 7-9 i tak się szybko zużywają. Po drugie nie widziałem innej możliwości aby mi przerzutka na 34T płynnie wchodzła. Możliwe że są jakieś łatwiejsze sposoby ale ja ich nie znam. voytec chyba Ci sie pomylilo cos? Nic a nic. To raczej ty nie zrozumiałeś o jakie przełamanie chodzi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.