KamilTelosPrzytulski Napisano 12 Kwietnia 2012 Napisano 12 Kwietnia 2012 Witam Od pewnego czasu opona zaczęła trzeć o ramę, zdjąłem koło wyciągam ośkę (grubość małego palca u ręki) zobaczyłem ze jest ostro wygięta. Po wyprostowaniu jej było ok z kołem, po 2 dniach normalnej jazdy znowu to samo... Co zrobić żeby ośka tak się nie wyginała??
Mod Team safian Napisano 12 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 12 Kwietnia 2012 Zmienić piastę na taką pod kasetę.
Piotrek111 Napisano 12 Kwietnia 2012 Napisano 12 Kwietnia 2012 Jest to spowodowane budową wolnobiegu zastosowanego w Twoim rowerze. Tak jak safian radz- zmiana na kasetę lub dalsze dokupywanie i zmienianie osiek. Wolnobiegi gną się ponieważ siły które naciskają na oś są nie równo rozłożone.
Mod Team safian Napisano 12 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 12 Kwietnia 2012 W przypadku kasety oś opiera się na łożyskach znacznie dalej od środka, przez co naprężenia na osi są mniejsze, przez to praktycznie nie ma problemów z wygiętymi osiami. Niestety trzeba zmienić piastę i wolnobieg (na kasetę wymienić), do tego pewnie łańcuch nowy. Innej rady nie ma.
KamilTelosPrzytulski Napisano 12 Kwietnia 2012 Autor Napisano 12 Kwietnia 2012 czyli jak rower od nowości na tej ośce i na tym wszystkim i się wygina?? jak to możliwe?? czyżby trafilem na dupny model? Mam Giant Escaper 26"
redbull1 Napisano 12 Kwietnia 2012 Napisano 12 Kwietnia 2012 albo zmień na oś z samo zamykaczem więcej wytrzymuje przynajmniej u mnie
Mod Team safian Napisano 12 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 12 Kwietnia 2012 czyli jak rower od nowości na tej ośce i na tym wszystkim i się wygina?? jak to możliwe?? czyżby trafilem na dupny model? Mam Giant Escaper 26" No wygina się, bo to wolnobieg, takie już są, były i będą, że się wyginają. Na dupny model raczej nie, prędzej miałeś pecha, ale i tak prędzej, czy później będziesz wyginał kolejne ośki.
KamilTelosPrzytulski Napisano 13 Kwietnia 2012 Autor Napisano 13 Kwietnia 2012 albo zmień na oś z samo zamykaczem więcej wytrzymuje przynajmniej u mnie Z samo zamykaczem to juz mialem xD Lepiej nie mówić co sie stalo... Pękła w pół. zdiąłem kolo a ona wystrzelila...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.