Skocz do zawartości

[Amortyzator] Reba - co ile wymieniać olej.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Co jaki okres czasu należałoby wymienić olej w Rebie? Wiadomo, że instrukcja pisze swoje, ale wiadomo, że każdy producent musi zarobić na serwisie swoich produktów. Chodzi mi o to, ile realnie czasu musi minąć, żeby olej stracił swoje właściwości - gęstość, lepkość itp.

Napisano

Rok, albo co pół roku. Jaki czas podają w instrukcji? Na pewno co tak czas wart zajrzeć do amortyzatora i zobaczyć co się tam dzieje. Jeżeli olej ma ładny kolorek to można jeździć, ale jak jest czarny, lub zasyfiony to trzeba wymienić.

Napisano

Jedni robią w pół roku 2000km, inni 300km. Ja jeszcze do swojej Tory nie zaglądałem, a dziś pękło jej 2000km od października, chyba zajrzę pod koniec kwietnia.

Napisano

Moim zdaniem co najmniej raz do roku, najlepiej na wiosnę. Chyba, że dużo jeździsz to oczywiście częściej. Wiadomo, że im gorsze warunki atmosferyczne, błoto, piach, inny syf to olej częściej wymaga wymiany.

Napisano

Jeśli go nie katujesz w trudnym terenie i nie krecisz tysięcy km to spokojnie dwa sezony możesz jeździć niezależnie od kilometrów, ja oddałem swojego Sid`a po jednym sezonie około 1,5kkm i okazało się że olej wygląda jak nowy

Napisano

mysle ze 2kkm to malo dla amortyzatora przedniego,ja bym spokojnie wymienial po 2 razy wiekszym przebiegu;)a moze i lepiej prawda jest taka ze po 2 latach to sie olej przeterminuje(zlezy w amorze i tyle).Reasumujac kupujesz 1litr oleju i tak wychodzi ze bedziesz musial zmieniac co pol roku i tak na sile zeby sie nie zlezal.No chyba ze litra kupujecie z kumplami na społke to inna sprawa:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...