Skocz do zawartości

[Przerzutka] Jaka przerzutka zamiast Aivio RD-M410

wojtas349

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chcę wymienić moją alivio, bo jest już mocno zjechana i nie wiem co kupić. Cenowo to tak do 150zł. Przerzutka ma współpracować z 8biegową korbą. Jest tylko jeden warunek: Musi być cała czarna :D Patrzyłem na allegro i widziałem np coś takiego:http://allegro.pl/sh...2193416433.html Tylko jest problem, bo ona współpracuje chyba z 9rzędowymi kasetami tylko. A może kupić taniego altusa (http://allegro.pl/pr...2202630463.html)?? Jestem otwarty też na wszystkie inne propozycje. Pozdrawiam!

Napisano
duża różnica między Starą alivio, a Tą deore?

Przy tych manetkach,co teraz masz,prawie żadna lub żadna.Przy Alivio moze być mała,ale niekoniecznie.Przy napędzie bierze jeszcze udział łańcuch,korba(+suport) i przerzutka przednia.Dopiero całość stanowi o kulturze napędu.

Zauważalną poprawę pracy napędu zauważysz po zmianie manetek na Alivio.

A co powiesz na manetki Srama(nawet X4 są dobre,porównywalne z Alivio),klamki Avid FR5 i przerzutke tylną Sram X5.Na teren super zestaw.

Napisano
Ale o który konkretnie model alivio ci chodzi?

M410.Prowadnik bardziej przypomina starą Deore?

Z kolei nowa Alivio wzorowana na poprzednim modelu Deore.

Tak już jest w Shimano(nie tylko),technologie z wyższych grup,przechodzą do niższych.

Napisano

Kiedys macałem zaożone na rowerze alivio ale 430 i deore 591 ...

To porównanie skłoniło mniejednak by kupić droższe deore ...

Nowa 430`stka miała takie luzy których deore chyba nie uświadczy nawet po 5kkm ...

A to którą warto kupic to i tak zależy od sposobu eksploatacji i czestosci "dbania" o sprzęt ...

Do miasta na 1 - 2 kkm rocznie moim zdaniem nie ma co przepłącać za sprzęt ... lepszy sprzęt zwyczajnie może nie mieć okazji aby wykazać swoją wyzszość

Pozdro

Napisano

Kupiłem tą Acere model 2012. W tej cenie i tak nic lepszego bym nie znalazł. We wtorek będę ją miał i napiszę jak chodzi :)

Napisano

Nowe alivio to okrutny szit. Wyluzowana od nowości a jak rzucić na nią dokładniej okiem to wygląda jak tania wytłoczka z blachy (wózek).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...