Skocz do zawartości

[korba+kaseta] korba single speed + shimano xt

demonoman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeżdzę rowerem głównie po mieście i praktycznie nie korzystam z przedniej przerzutki (cały czas jeżdzę na najwyższym przełożeniu, zmieniam jedynie przełożenia na kasecie).

Aktualnie planuję złożenie nowego roweru stąd moje pytanie - czy będzie działać połączenie korby typu single speed, konkretnie myślę o Prowheel Solid 46T wraz z kasetą i przerzutką shimano XT (9 speed)? Czy jest sens takiego połączenia i jakie mogą być ewentualne problemy?

• Mod Team
Napisano

Tak oczywiscie będzie działać ale musisz pamiętać o kilku rzeczach:

- Musisz mieć napinacz (rolki sanki czy inne dziadostwo na korbie) zeby ci lancuch nie sadał podczas jazdy.

- Wypada mieć Odpowiednią linie lancucha zeby zoptymalizowana została zmiana przełożeń tych których używasz najczesciej.

To chyba 2 główne kryteria na które trzeba zwrócić uwagę na pierwszy Koniecznie i niezbędnie. Musi być cokolwiek do podtrzymywania lancucha. Reszta wyjdzie w praniu.

Powinno dziąłać ok tylko teraz sie zastanów czy jest sens to wymieniać jak tylko sie po mieście poruszasz.

Napisano

Mamy rozumieć, że używasz tylko 3 biegów z tyłu? 9,8 i 7? Jeżeli używasz z tyłu 1 a z przodu 3 to należy zmienić styl jazdy i uzywac przełożeń. Po mojemu nie będzie to za bardzo działać przy tak duże ilości biegów z tyłu. łańcuch będzie rzęził i szybciej się zużywał. Tak jak wszystkie inne elementy napędu. załóżmy, że przednią korbę dasz tak aby łańcuch szedł w linii prostej do 5 biegu. Czyli środkowego. Tak jakbyś z 2 przełożenia z przodu używał 1 lub 9 biegu z tyłu.

Napisano

Powiedz to zjazdowcom i maniakom lajtowania roweru z napędami 1x9 czy 1x10.

Aczkolwiek ja założyłbym po prostu dużą zębatkę w miejsce środkowej, a nie kupował nową korbę.

• Mod Team
Napisano

Napędy od 8 do 10 mają tą samą szerokość wiec jeden pies czy masz 1x8 czy 1x10 lancuch pracuje po takich samych skosach wiec myślenie ze 1x8 jest gut ale 1x10 to przesada jest ... wg mnie nie logiczne. Bez aluzji do wypowiedzi Fenthina :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...