Skocz do zawartości

[namiot] 2-osoby namiot - pomoc w wyborze i pytania

dragonflypl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

przymierzam się do zakupu namiotu, do tej pory jeździłem na sempa :)

Jeżeli chodzi o moje oczekiwania to:

- byłem tylko na 3 wyprawach 2x2tyg i 1xtydzień i zależy mi raczej na namiocie który będę w stanie bezproblemowo i szybko we dwójkę (ew. samemu) rozłożyć (w trakcie deszczu :) ). Czyli o ile dobrze kojarze to potrzebuje namiotu w którym można rozbić sam tropik a póżniej podpiąć sypialnie?

- namiot 2 osobowy

- cena raczej nie gra roli, ma być lekki, solidny

Moje pytania ogólne:

- widziałem że ludzie pisali o możliwości rozbijania samego tropiku bez sypialni. Po co miałbym to robić?

- jak poznać (np po opisie) że namiot ma możliwość rozbicia bez tropiku - tylko sama sypialnia

- co to jest maszt zewnętrzny :)) To to samo co stelarz zewnętrzny?

- czy potrzebuje możliwośći rozbijania jednoczegnego sypialni i tropiku (i czy to jednocześnie oznacza że tropik jest zintegrowany z sypialnią)? Jeżeli tak to po co? Nie wystarczy w trakcie deszczu napierw rozbić tropik a później sypialnie?

Wyczaiłem wśród dostępnych namiotów następujące:

- Fjord Nansen, LIMA II: FJORD NANSEN - Śpiwory, Namioty, Kurtki polarowe, Odzież polarowa, Polary, Plecaki, Namioty turystyczne, Plecaki wyprawowe, Śpiwory syntetyczne... . Lekki ale chyba parametry nieco za słabe.

- Fjord Nansen, VEIG II: FJORD NANSEN - Śpiwory, Namioty, Kurtki polarowe, Odzież polarowa, Polary, Plecaki, Namioty turystyczne, Plecaki wyprawowe, Śpiwory syntetyczne... . Lekki, drogi ale ma 2 przedsionki

- Fjord Nansen, TROLL II: FJORD NANSEN - Śpiwory, Namioty, Kurtki polarowe, Odzież polarowa, Polary, Plecaki, Namioty turystyczne, Plecaki wyprawowe, Śpiwory syntetyczne... . Tańsza LIMA II, macie jakieś doświadczenia czy warto dopłacić ewentualnie do LIMY?

Hannah:

- Trekker 2: Hannah Namiot Hannah Trekker 2 osobowy . Troszke drogi (w porównaniu z VEIG II). Opis jest beznadziejny, jak się rozkłada ten namiot? Najpierw tropik?

- COVERT S (SUMMER 2009): Hannah COVERT S (SUMMER 2009) - Seria Adventure - Namioty - też fajny pod względem wagi. Ale opis też nie za wiele mi mówi

- Compact 2: Hannah Namiot Biwakowy Hannah Compact 2

Głównie chodzi mi o jakieś szczególne wady / zalety. A może proponujecie coś innego?

Dzięki

Napisano

Ja kupiłem namiot w decathlonie za niecałe 200zł. Waży ~1,7kg i rozkłada się w 3s. Jedyny problem to rozmiar bo po spakowaniu to dosyć duże kółko. Jednak kładę go na sakwy i wiążę sznurkiem

Napisano

Namioty jest najlepiej oglądać na żywo i szczęśliwie sporo sklepów ma je porozkładane bądź są umieszczone filmy na YT. Rozłożony namiot wygląda nieco inaczej niż na super fajnym zdjęciu...

Napisano

Troll nie jest tańszy od Limy;] jest droższy bo ma wyższe parametry materiałów. Poza tym niczym się nie różni.

Oba te namioty mają stelaż zewnętrzny czyli taki, który wymaga wcześniejszego rozłożenia tropiku.

Ale prawda jest tak, że te z wewnętrznym stelażem też się da w deszczu 'na sucho' rozłożyć tylko trzeba trochę wprawy:)

Veig to Troll z dwoma przedsionkami. Ja osobiście nie mam na takowe zapotrzebowania ale niektórzy nie wyobrażają sobie nie mieć dwóch:D to już raczej kwestia preferencji.

Przy czym powiem tak- ten przedsionki mają jeden podstawowy mankament- kąt. W trakcie deszczu, jak otwierasz cały tropik potrafi napadać do sypialki. Do obejścia, ale dość upierdliwe jak się jest wyższym- ja z moim 170 nie miałam takich problemów z akrobacjami jak mój który ma 185:D

Pod tym względem o wiele lepsze rozwiązane ma namiot Andy FN.

O Hannahah się nie wypowiem bo nie miałam do czynienia. Ale to porządna firma i porządny sprzęt:)

Ze swojej strony mogę polecić Limę bo ją sprawdziłam, podobnie jak Andy.

Zaś co do Twoich innych pytań:

-nieraz jak masz piękną pogodę ot raz, ze w 'pełnym' namiocie jest za gorąco, a dwa że niektórzy, celem odciążenia, biorą sam tropik,

-samą sypialnię rozbijesz na każdych masztach, ale trochę wygodniej będzie na stelażu wewnętrznym, przynajmniej u FN, z racji tego, że nie trzeba będzie kombinować z utrzymaniem ich wygiętych w łuk:)

coś za coś- albo wygodniej rozkłada się w deszczu albo wygodniej rozkłada się samą sypialkę;],

-maszt zewnętrzny i stelaż zewnętrzny to to samo, kwestia opisu,

-a pytanie o jednoczesne rozbijanie chyba nie do końca rozumiem...

Pozdrawiam:)

A i nie zgodzę się, ze akurat namioty trzeba oglądać na żywo przed zakupem. No, ale to też indywidualna sprawa.

Napisano

Podstawowe pytanie to czy będziesz namiot woził na plecach czy przypięty do roweru. Ja też wyhaczyłbym jakiś lekki namiot, ale na plecak.

Napisano

Przypatrz sie temu Sherpie http://esklep.inters...-sherpa-3-70076.

Najezdzajac na obrazek fajnie widac. Co widac. Sypialnia jest ze stelazem, na nia masz nakladany tropik, ktory posiada tylko jeden pałąk do przedsionka. Tak ma wiekszosc starszego typu konstrukcji.Owszem dobre i to moze w namiotach typu alpejskiego, gdzie stelaz jest kryty przez zalodzeniem.

Pytales po co rozstawiac tropik , a potem podwieszac sypialnie. Jedziesz, chwyta Cie burza. Nie wnikam z jakiego powodu czekales do ostatniej chwili. Na szybko rozkladasz stelaz, wsuwasz - podpinasz tropik i na spokojnie pod nim rozkladasz sypialnie - glownie po to.

Z drugiej strony patrzac, jak jedziesz w 2 osoby i jestescie zgrani - przydaloby sie potrenowac szybkie rozbijanie nowego namiotu - to zajmuje wam to kilkadziesiat sekund. A nowe namioty typu light, to i tak sa konstrukcja samonosna - http://esklep.inters...tralight-100115

To widzialem i fajne jest, choc nie wiem jak sie w tym spi. Na campingu w Austrii, para Wloska to miala - http://www.gamisport...oleman-cobra-2/

Tez mi siada bo w miare klasyk - http://www.gamisport...ska-titanium-2/

Napisano

Są jeszcze namioty jednopowłokowe. Tylko tropik + podłoga. Na minus oddychalność, zawiglocenia od wewnątrz. Na plus waga i wymiary.

Posiadam taki namiot http://www.coleman.eu/p-23094-rigel-x2.aspx i jestem z niego zadowolony. W nocy trochę łapie wilgoć. Rano są niewielkie krople od wewnątrz. 20 minut wietrzenia wystarczy i jest suchy. Dla jednej osoby super. Dla dwóch jest trochę ścisk, ale da radę spać i zostaje trochę miejsca na bagaże.

Waga bez pokrowca poniżej 1 kg.

Napisano

Ja mógłbym Ci polecić Hannah Serak S. Co prawda nie używam go w wyprawach rowerowych ale myśle, że może ci się spodobać. Bardzo dobra jakość wykonania, jest całkiem przestronny (wejdą 2 osoby + 2 plecaki duże), szybko i bezproblemowo się rozkłada. Kolejnym faktem na + jest też jego stosunkowo niska waga (2600g).

Napisano

Podoba mi sie to cos http://www.gamisport...sky-flame-stan/, mozna rozbic sam tropik jak rozumiem, czyli nieznacznie zmniejszyc wage...Dobrze chroni od zawiewania zlem wszelakim.

Dobry i lekki czeski namiocik http://www.gamisport.pl/namioty/namioty-ekspedycyjne/p/namiot-pinguin-arris-extreme/

I na koniec http://www.gamisport.pl/namioty/namioty-ekspedycyjne/p/stan-trimm-phantom-dsl-/

Raczej wyzsza polka cenowa, ale dobrej klasy.

Pierwsze z brzegu jakie znalazlem, co tlumaczy czeski sklep...

• 5 miesięcy temu...
  • Mod Team
Napisano

Podepnę się z podpowiedzią:

1. Jeśli cena nie gra roli- MSRy albo Vaude (na szybko z dostępnych)-waga i jakość (szczególnie to drugie) pozostawia w tyle wymienione powyżej

2. Jeśli tamta cena trochę "boli" polecam (od siebie dobrze sprawdzone) Jacki Woflskiny

3. Jeśli możesz nie bierz Fjorda Nonsena-namioty może i fajne ale wpadki się zdarzają a i w porównaniu z powyższymi jakość jak za PRLu (przejaskrawiam ale tak jest)

4. Stelaż alu, najlepiej DAC lub podobny (mega sztywny i trwały)

5. Ja stawiam na stelaż wewnętrzny-można spać w upalne komarzaste noce pod samą siatką. Rozkładanie w deszczu to nie problem (jak czasem niektórzy alarmują)-kwestia wyćwiczenia i myślenia.

6. Dwa przedsionki - więcej to nie waży a łatwiej porządek zrobić, namiot przewietrzyć, wysuszyć itd

Powyżej widzę namioty ponad 3kg-wg mnie lekkki to poniżej 3kg (bardzo lekki poniżej 1,8kg)

Na koniec namiot którego używamy , jako że sprawdza się w 102% załączam.

Długo wybierałem, zamawiałem, porównywałem rozłożone na ogrodzie. Dwie osoby, dwa rowery tzwenduro plus wyprawy do 2-3 tygodni w Górach (wszystko na garbie).

Ostatecznie padło na ten:

JW Termite II:

jack-wolfskin-termite-ii.jpg

Całość waży z zestawem naprawczym 2,46 czy coś koło tego (waga realna) - ktoś powie "dużo" ale jeszcze mnie nie zawiódł, uszyty świetnie, rozkłada się intuicyjnie, parametry ma niezłe i niejedną burzę i cało-nocne lanie w Górach wytrzymał a miejsca idealnie na 2osoby (drobne dwie osoby). Dzięki konstrukcji tzw real-home 3-4 spokojnie mogą siedzieć i diskutantum-polemikum prowadzić :). Jeden przedsionek na bagaże, w drugim wyjście i buty.

Stelaż wozimy pod rura główną, tkaniny w plecakach.

Ps: Na ostatniej naszej Wyprawie drugim namiotem był (firma co by nie mówić niezła) Marabut podobnej wielkości (typowy górski wyprawowy ale igloo na 3pałąkach) ciężki jak cholera, środek nie do przewietrzenia bo jedno wyjście (w dodatku obie części spięte na stałe bo za dużo roboty) a na dodatek w pierwszą noc... dziewczyna połamała w nim stelaż :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam,

Ja również pozwolę włączyć się do tematu. W sierpniu jadę na Krym, szukam namiotu 2-osobowego. Przede wszystkim ważne dla mnie parametry to waga i rozmiar spakowanego namiotu (im mniejszy tym lepiej). Myślę, że koło 3kg lub mniej byłoby ok. Później będę go również używał w naszych warunkach klimatycznych. Założony budżet +/- 500 PLN. Ciekawy jest JW Termite o którym pisze anarchy, ale jednak jak dla mnie nie ten poziom cenowy (ok. 1150 PLN). Po głowie chodzi mi Sierra 2 Fjord Nansen, ale może macie inne propozycje?

Napisano

Skiteam wietrzy półki i daje niezłe przeceny.

Zajrzyj http://www.skiteam.pl/namioty/Ferrino/ i zwróć uwagę na Spectre 2 lub MTB 2.

Prodigy 3 nie ma - wziąłem ostatnią sztukę ;).

Co do Ferrino, opinie ma dobre - ale sam za krótko używam żeby powiedzieć coś bardziej konkretnego poza tym, że rozstawia się błyskawicznie i w deszczu (jednodniowym) sprawuje się bez zarzutu.

• Mod Team
Napisano

FatMouse

Poszukaj dokładnie-może znajdziesz w korzystnej cenie, ja nie płaciłem nawet 800zł. Za wspomniane 1150 to wiem, że Hube-Bube można kupić a nie licząc różnicy w wadze około 300gramów, AŻ TAK SIĘ NIE RÓŻNIĄ :)

Dla smaku nasz namiot w akcji :

DSC01930.JPG

Z lewej wspominany marabut, z prawej nasz thermite, w tle ... Montenegro :)

Co do wielkości-na tej fotografii masz dwa pakunki po lewej na dole (beżowy i czarny) -to tropik i sypialnia -w skali reszty widać, że nie są wielkie.

DSCN0853.JPG

Do minusów tego namiotu mógłbym zaliczyć długość stelażu po złożeniu-wg mnie powinien być tak o 10 cm krótszy (wchodziłby do 35l plecaka) a tak wieziony był pod główną rurą (co okazało się całkiem niezłym pomysłem)

Napisano

Dzięki wielkie za pomoc. Skusiłem się na Spectre 2 ze Ski Team, waga przeważyła, a i też ma fajną cenę po upuście. Jeszcze tylko jakiś (śpi)worek, mata i w drogę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...