Skocz do zawartości

[suport]Wymiana i pytania

Madara

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, od pewnego czasu borykam się z problemem (przynajmniej tak podejrzewam) korb i suportu. Nie mam pojęcia ile lat ma zestaw i od jakiego producenta pochodzi, choć domyślać się można, że swoje już przeżył, czego oznaką jest między innymi uciążliwe przeskakiwanie pedałów, po prostu ślizgają się na ośce suportu, co doprowadza do tego, że najzwyczajniej w świecie są niesymetrycznie. Drugim problemem tyczącym się pewnie samego suportu jest jego praca. Przymocowane do niego korony obracają się krzywo (choć są proste). W ogóle system mocowania korb jest dziwny, za pomocą jakby klinów, które przebijają kwadratową część osi (w ośce jest specjalne wyżłobienie, które się już wyrobiło, przez co pedały latają).

Wszystko wskazuje na to, że trzeba wymienić obie te części. Tu pojawia się problem, ponieważ nie orientuję się jakie podzespoły będą kompatybilne z ramą roweru (stara szosowa rama). Przeglądając internet nie zauważyłem, by były podawane jakieś dokładne wymiary typu: średnica, obówd, szerokość, czy to znaczy że suporty czy raczej mufy(?) posiadają jednakowe rozmiary we wszystkich ramach?

Natknąłem się również na pojęcie typu rodzaj gwintu, kompletnie nie wiem do czego to się odnosi. Wypatrzyłem już korbę wraz z suportem:

http://allegro.pl/ko...2039950106.html

Czy posawać będzie do mojej ramy?

Niżej podaję zdjęcia suportu i korb, aktualnie zamontowanych

http://imageshack.us.../img0165ba.jpg/

http://imageshack.us.../img0166om.jpg/

http://imageshack.us.../img0167bd.jpg/

Napisano

Co to za rama?

Musisz sprawdzić,czy suport jest wkrecany na gwint,czy raczej ma tylko miski wbite na sztywno w ramę.

Skoro to jest rower szosowy,to raczej ejst na gwint.

To co Ty masz to starego typu mocowanie na kliny.

Jesli masz w swojej ramie gwint wewnetrzny do przykrecenia suportu,to musisz szukac korby na allegro i wraz do niej suportu.

Pamiętaj,że suport dobiera się do korby, nie może byc za długi,ani też za krótki(bo przednia przerzutka nie będzie wspolpracowala ze wszystkimi biegami (u Ciebie 2 z przodu).

Standardowym giwntem jest gwint angielski i szerokosc suportu 68mm (szerokosc ramy w miejscu sportu), są też wersje na 73mm.

Zmierz swoją ramę.

Napisano

Witam!

Nawet nie masz co sprawdzać jaki masz suport. Od razu widać, że są tam wbijane miski i nie ma gwintu :) Jak dalej będzie problem to zachęcam, żebyś pochodził po złomach i poszukał korby od starego roweru. Nie zapłacisz majątku, a jeszcze pojeździsz :)

Napisano

Po co szlajać się po złomach jeszcze w taką pogodę ;) lepiej kup cały zestaw Mechanizm korbowy komplet - Mechanizmy korbowe - Różne - Lowelek.pl - rowery miejskie i nie tylko. Strida części :: Deskorolki : Sklep rowerowy Wyszków Niedawno odrestaurowywałem starą Ukrainę błysk nowej chromowanej korby w słońcu bezcenny a za korbę i suport zapłaciłem kartą... i to malutko ;)

Też kupilem ten najtanszy zestaw i juz po roku uzytkownia widac malutkie oznaki korozji (rdza spod chromu wychodzi).

Lipa taka:/

Napisano

Up. jeżeli kupujesz komplet, to nie musisz się obawiać o to czy są kliny czy nie, bo wkładasz cały nowy komplet do rany. Większy ból jest z tym, że autor ma dwa blaty :)

Ale autor pisał, ze na razie poradził sobie z problemem, więc temat chyba do zamknięcia?

Jednak polecam na przyszłość wybrać się na złom :) Czasem znajdzie się naprawdę dobry sprzęt! Ja sam znalazłem i kupiłem za 30 zł kolarke Romet Orkan !

Napisano

Tobie jest potrzebny prawdopodobnie suport o szerokości miski 40mm KOMPLET SUPORTU KONUSY NAKRĘCANE MISKI WBIJANE (2063515433) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. natomiast suporty Press Fit nie występują w takich rozmiarach a poza tym są przystosowane do współczesnych i bardziej nowoczesnych ram, korb. Możesz założyć wbijany suport na kwadrat Suport THOMPSON 127/68/40mm kwadrat | Części Rowerowe | Suporty | Kwadrat | Internetowy Sklep Rowerowy - RowerTak.pl tylko może być za długi i tym samym linia łańcucha może się nie zgadzać. Może być taki sam tylko na klin KASETA SUPORTU 40mm THOMPSON KLIN | Części Rowerowe | Suporty | Kwadrat | Internetowy Sklep Rowerowy - RowerTak.pl ale za to na kwadrat masz dużo większy wybór korb :thumbsup:

• 2 miesiące temu...
Napisano

Piszę w tym samym temacie, żeby nie zakładać nowego. Suport wymieniłem w sklepie rowerowym, koszt 30 zł. Niestety zauważyłem, że miska (?- zaznaczyłem kolorem czerwonym) przy korbie nie jest jakby dokręcona, po prostu lata luźno, co przekłada się na hałas z jej strony. Między nią a korbą nie ma chyba żadnej nakrętki czy czegoś co by to trzymało, jak jest z lewej. Co mogę z tym zrobić?

t959253_img-0344.jpg

Napisano

mało widac na tym zdjęciu

jeśli to miska to nie moze być luźna - wróć do serwisu niech ci to poprawią

natomiast w takich suportach na misce jest jeszcze cienka osłonka chroniąca przeciw brudem, która moim zdaniem tez nie powinna być luźna

Napisano

jak koledzy zauwazyli

masz stary typ suportu i korb

taki wagant - passat -orkan (romet)

co do suportu to jest taki jak w wigry 3

a kliny to kiepskie rozwiązanie, ja je porzuciłem w 89 roku.

sprawdż czy miski nie mają w ramie luzu

jak tak

to wymień na nowe

i wklej na poxipol

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...