Skocz do zawartości

[Stery] Jak najniższe stery (brakuje 9mm sterówki)

RysStepowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, potrzebuje możliwie jak najniższych sterów zewnętrznych/wtłaczanych w ramę ahead 1 i 1/8''. Brakuje mi jakieś 9mm do zrównania z mostkiem - 2mm luzu pod pokrywką daje jakieś 7mm. Mam stery PRO Cartridge na igłach, dosyć wysokie, mające 31mm po zamontowaniu w ramie. Jak udało by się znaleźć stery które mają max 24mm to byłoby git. Znalazłem co prawda jakieś Accenty HST B-11 ale chyba nie są uszczelnione i nie wiem jakiej są jakości. Będę wdzięczny za konkretne modele. Pozdrawiam.

Napisano

HST-S10 na maszynach - mam ich odpowiednik w wersji pół zintegrowanej, bardzo dobre stery, dobre uszczelnienie, polecam. Myślę że B11 czyli te które podałeś też będą dobre, na 100% są uszczelnione, nie ma takiej opcji żeby nie były :)

Napisano

No i te Accenty cenę maja dobra. Chociaż w tym przypadku bardziej szukam jakości, ale jak mówisz że są ok to biorę je poważnie pod uwagę. Chyba ze się znajda o minimetr lub dwa niższe.

Napisano

podłączam się pod pytanie kolegi- ja mam stery cane creek... brakuje jakiegoś centymetra..co doradzacie?

Ok, ja z uwagi na brak rad przeszperałem internet i wiem więcej: wymiar o który nam chodzi z angielska zwie się "STACK" czyli wymiar sterów jaki będą miały po zamontowaniu w ramie.

Jeśli potrzebujesz maksymalnie niskich to mamy do wyboru:

1. Crank Brothers (modele Iodine, Cobalt C XC itp) tylko 21mm - niższych nie znalazłem. Nie są tanie (22 Funty) ale za to lekuchne (65g) mają dobre opinie i 5 lat gwarancji. Jest wyprzedaż w chainreaction jak byłbyś chętny to możemy razem je łyknąć będzie taniej wysyłka.

2. Pro MT-1,1 stack 22-23mm kalsyczne stery uszczelnione dosyć przyzwoicie wykonane i w dobrej cenie (ok 50PLN)

3. Wspomniane wyżej Accent HST-B1, stack 24,3mm, konstrukcja jak wyżej, nie wiem jak z uszczelnieniem. Bardzo dobra cena.(ok 30PLN)

4. Dartmoor Moloko, stack 25mm łożyska maszynowe, niezła waga, w miarę cena (ok 90PLN) i anodowane kolorki jak ktoś lubi.

Ja skłaniam się ku Crankom ale na razie przedświąteczna bieda i zakupy będą raczej po świętach.

Napisano

Polecam Crank Brosy, super stery. Lekkie, niskie i bezproblemowe:)

22 funtów to tanizna jak za te stery :)

Ja w zeszłą zimę dorwałem Opiumy (nie ma różnicy między modelami) za 200zł i było to naprawdę tanio. Teraz na allegro można znaleźć chyba po 170zł lub coś koło.

Jak będziesz zamawiał do daj znać, może coś wezmę z CRC, może też te stery :)

Napisano

Też mam stery Cranka - Iodine, dużo nie przejechały ale jakość wykonania jest super. Jestem tylko ciekaw kiedy łożyska zaczną niedomagać, ich wymiana jest niemożliwa - są jednolite z miską...

Napisano

Hej

Ja też jestem zainteresowany tymi Crankami ( będzie komplet do pedałów) :)

również słyszałem że są to zajefane stery a cena wg mnie jest naprawdę zachęcająca więc możemy brać... daj znać jak będziesz przy kasie, a ja może jeszcze sobie coś wyszukam z tej strony- fajne ceny mają:)

Napisano

No cóż, po tych postach w zasadzie temat niskich i dobrych sterów można zamknąć :-). Kupujemy Cranki. Ja przy kasie będę zaraz po świętach więc jak coś znajdziecie to zrobilibyśmy wspólne zakupy w CRC - Cobalty C XC wychodza na dzień dzisiejszy po 121 zeta więc bardzo sympatycznie. Jeśli ktoś jest chętny na wspólne zakupy to musimy to jakoś zorganizować i wysyłka może być gratis jeśli zamówienie będzie powyżej 450PLN. Jak wyjdzie mniej to koszty wysyłki podzielimy solidarnie między siebie. Pozdro!

• Mod Team
Napisano

Albo kup stery jakie chcesz, takie jak ci odpowiadają i załóż przedłużacz rury sterowej, no będzie to zdecydowanie najcięższe rozwiązanie a zarazem chyba najlepsze i najbezpieczniejsze.

Napisano

Albo kup stery jakie chcesz, takie jak ci odpowiadają i załóż przedłużacz rury sterowej, no będzie to zdecydowanie najcięższe rozwiązanie a zarazem chyba najlepsze i najbezpieczniejsze.

Nieeee, bez żadnych kombinacji. Decyzja już zapadła i będą Cranki. Poza tym waga tego szpeja to 250-300 gram. A jak chcę z wagą zejść poniżej lub w bliskie okolice 10kg. No i w czym to jest bezpieczniejsze od prawidłowo dobranej długości sterówki?

Napisano

Chłopaki na CRC już skończyła się promocja na Cranki Iodine kosztowały 20 Funtów a teraz już 55 Funtów. Obawiam się ze to samo może być z Cobaltami więc spieszmy się. Jak ktoś jest chętny zbieram zamówienia do dziś do 22.00

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Sorry za OT ale ja "objechalem" problem montujac mostek Truvativ XR - ma tylko jedna, ale za to konkretna srube mocujaca do sterowki, jak dobrze pamietam wysokosc od podstawy mostka ponad srube to 2cm. Mam na dwoch rowerach i nie mialem nigdy problemu z zadnym(w jednym sterowka wystaje 5mm, w drugim 1mm ponad obrys sruby), dodam ze tego drugiego uzywam bardziej jako roweru miejskiego(29er w singlu, wiec duzo szarpie kierka), waze ok. 100kg...

Jesli zas o Crank Bros chodzi to ja nie doswiadczylem wspanialej trwalosci - mialem sztyce Joplin, geje 50/50 i szybko obydwa komponenty nabraly luzow(sztyca latala na boki po dwoch tygodniach ale podobno "one tak maja" - KS i900r stokroc lepsze, pedalki model 2009 po trzech miechach normalnego katowania po lesie i stricie odpadla! jedna z kolorowych "wsuwek").

Opinie na temat sterow mieszane:

http://www.mtbr.com/cat/controls/headset/crank-brothers/cobalt/prd_416739_124crx.aspx

http://www.mtbr.com/cat/controls/headset/crank-brothers/opium/prd_449934_124crx.aspx

Ja bym sie powaznie zastanowil nad sterami PRO - to bratnia firma Shimano(hhmm, czy raczej siostrzana?;) albo Dartmoor - wspomagajmy naszych, he?

POZDRo-:ver

Napisano

Te Cranki po 22mm wcale nie są niskie, ja mam stery FSA Orbit Z które mają 13mm, a pewnie znalazły by się jeszcze niższe stery.

Napisano

Ja nabyłem Crank'i i maja dokładnie 20,67mm, mam przyzwoitą suwmiarkę Mitutoyo i tyle właśnie pokazała. Jak ktoś znajdzie niższe stery zewnętrzne chętnie się z nimi zapoznam.

Napisano

Cox: tak jak tobo pisze - sterowka musi wystawac ponad srube, u mnie z tym samym mostkiem wystaje w jednym bajku 5mm, w drugim ledwo 1mm i daje rade! Kilka postow wczesniej o tym bylo ;)

Napisano

ok, powierzam swoje zęby w waszą opieke, ale jedna rzecz zauważyłem, wiesz jak jest przerwa w mostku to przeciecie, to jak zakręcam to na dole jest minimalnie szerzej niż u góry, tz u góry ni ma się na czym zaciskać i sie wgina do środka przy tym rozszerzajac dół, bezpieczne to?

Napisano

hhhmm, rower z tym mostkiem mam w pracy, jutrem zerkne i dam Ci znac...ale ja bym najpierw zalozyl top cap, "naciagnal" nim stery i on powinien pomoc w nierownomiernym sciskaniu. Z reguly top-cap'y maja "wypustke" ktora ma, zdaje sie, taka sama srednice jak sterowka i zapobiegaja nadmiernemu scisnieciu mostka. Masz klucz dynamometryczny? Pomoglby Ci sprawdzic czy czasem nie za mocno pojechales ze srubka ;)

POZDRo-:ver

Napisano

a no tak, bo teraz założyłem bez top cap'a, i mi się troszke zgioł, spróbuje teraz z i dam znać

kapsel nie ma elementu blokującego scisknie, jutro spróbuje inny załatwic

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...