RysStepowy Napisano 19 Grudnia 2011 Napisano 19 Grudnia 2011 Cześć, potrzebuje możliwie jak najniższych sterów zewnętrznych/wtłaczanych w ramę ahead 1 i 1/8''. Brakuje mi jakieś 9mm do zrównania z mostkiem - 2mm luzu pod pokrywką daje jakieś 7mm. Mam stery PRO Cartridge na igłach, dosyć wysokie, mające 31mm po zamontowaniu w ramie. Jak udało by się znaleźć stery które mają max 24mm to byłoby git. Znalazłem co prawda jakieś Accenty HST B-11 ale chyba nie są uszczelnione i nie wiem jakiej są jakości. Będę wdzięczny za konkretne modele. Pozdrawiam.
tobik2010 Napisano 19 Grudnia 2011 Napisano 19 Grudnia 2011 HST-S10 na maszynach - mam ich odpowiednik w wersji pół zintegrowanej, bardzo dobre stery, dobre uszczelnienie, polecam. Myślę że B11 czyli te które podałeś też będą dobre, na 100% są uszczelnione, nie ma takiej opcji żeby nie były
RysStepowy Napisano 19 Grudnia 2011 Autor Napisano 19 Grudnia 2011 No i te Accenty cenę maja dobra. Chociaż w tym przypadku bardziej szukam jakości, ale jak mówisz że są ok to biorę je poważnie pod uwagę. Chyba ze się znajda o minimetr lub dwa niższe.
szkoder Napisano 20 Grudnia 2011 Napisano 20 Grudnia 2011 podłączam się pod pytanie kolegi- ja mam stery cane creek... brakuje jakiegoś centymetra..co doradzacie?
RysStepowy Napisano 21 Grudnia 2011 Autor Napisano 21 Grudnia 2011 podłączam się pod pytanie kolegi- ja mam stery cane creek... brakuje jakiegoś centymetra..co doradzacie? Ok, ja z uwagi na brak rad przeszperałem internet i wiem więcej: wymiar o który nam chodzi z angielska zwie się "STACK" czyli wymiar sterów jaki będą miały po zamontowaniu w ramie. Jeśli potrzebujesz maksymalnie niskich to mamy do wyboru: 1. Crank Brothers (modele Iodine, Cobalt C XC itp) tylko 21mm - niższych nie znalazłem. Nie są tanie (22 Funty) ale za to lekuchne (65g) mają dobre opinie i 5 lat gwarancji. Jest wyprzedaż w chainreaction jak byłbyś chętny to możemy razem je łyknąć będzie taniej wysyłka. 2. Pro MT-1,1 stack 22-23mm kalsyczne stery uszczelnione dosyć przyzwoicie wykonane i w dobrej cenie (ok 50PLN) 3. Wspomniane wyżej Accent HST-B1, stack 24,3mm, konstrukcja jak wyżej, nie wiem jak z uszczelnieniem. Bardzo dobra cena.(ok 30PLN) 4. Dartmoor Moloko, stack 25mm łożyska maszynowe, niezła waga, w miarę cena (ok 90PLN) i anodowane kolorki jak ktoś lubi. Ja skłaniam się ku Crankom ale na razie przedświąteczna bieda i zakupy będą raczej po świętach.
KosteQ Napisano 21 Grudnia 2011 Napisano 21 Grudnia 2011 Polecam Crank Brosy, super stery. Lekkie, niskie i bezproblemowe:) 22 funtów to tanizna jak za te stery Ja w zeszłą zimę dorwałem Opiumy (nie ma różnicy między modelami) za 200zł i było to naprawdę tanio. Teraz na allegro można znaleźć chyba po 170zł lub coś koło. Jak będziesz zamawiał do daj znać, może coś wezmę z CRC, może też te stery
miskov17 Napisano 21 Grudnia 2011 Napisano 21 Grudnia 2011 Też mam stery Cranka - Iodine, dużo nie przejechały ale jakość wykonania jest super. Jestem tylko ciekaw kiedy łożyska zaczną niedomagać, ich wymiana jest niemożliwa - są jednolite z miską...
szkoder Napisano 21 Grudnia 2011 Napisano 21 Grudnia 2011 Hej Ja też jestem zainteresowany tymi Crankami ( będzie komplet do pedałów) również słyszałem że są to zajefane stery a cena wg mnie jest naprawdę zachęcająca więc możemy brać... daj znać jak będziesz przy kasie, a ja może jeszcze sobie coś wyszukam z tej strony- fajne ceny mają
RysStepowy Napisano 21 Grudnia 2011 Autor Napisano 21 Grudnia 2011 No cóż, po tych postach w zasadzie temat niskich i dobrych sterów można zamknąć :-). Kupujemy Cranki. Ja przy kasie będę zaraz po świętach więc jak coś znajdziecie to zrobilibyśmy wspólne zakupy w CRC - Cobalty C XC wychodza na dzień dzisiejszy po 121 zeta więc bardzo sympatycznie. Jeśli ktoś jest chętny na wspólne zakupy to musimy to jakoś zorganizować i wysyłka może być gratis jeśli zamówienie będzie powyżej 450PLN. Jak wyjdzie mniej to koszty wysyłki podzielimy solidarnie między siebie. Pozdro!
Mod Team Puklus Napisano 22 Grudnia 2011 Mod Team Napisano 22 Grudnia 2011 Albo kup stery jakie chcesz, takie jak ci odpowiadają i załóż przedłużacz rury sterowej, no będzie to zdecydowanie najcięższe rozwiązanie a zarazem chyba najlepsze i najbezpieczniejsze.
RysStepowy Napisano 22 Grudnia 2011 Autor Napisano 22 Grudnia 2011 Albo kup stery jakie chcesz, takie jak ci odpowiadają i załóż przedłużacz rury sterowej, no będzie to zdecydowanie najcięższe rozwiązanie a zarazem chyba najlepsze i najbezpieczniejsze. Nieeee, bez żadnych kombinacji. Decyzja już zapadła i będą Cranki. Poza tym waga tego szpeja to 250-300 gram. A jak chcę z wagą zejść poniżej lub w bliskie okolice 10kg. No i w czym to jest bezpieczniejsze od prawidłowo dobranej długości sterówki?
dovectra Napisano 22 Grudnia 2011 Napisano 22 Grudnia 2011 witam podpinam się posiadam stery rometa, i trzeba je wymienić. potrzebne najniższe stery 1' cal skręcane. neco za wysokie dzięki
RysStepowy Napisano 22 Grudnia 2011 Autor Napisano 22 Grudnia 2011 Chłopaki na CRC już skończyła się promocja na Cranki Iodine kosztowały 20 Funtów a teraz już 55 Funtów. Obawiam się ze to samo może być z Cobaltami więc spieszmy się. Jak ktoś jest chętny zbieram zamówienia do dziś do 22.00
bandziorekalus Napisano 28 Stycznia 2012 Napisano 28 Stycznia 2012 Kurczę zamówiliście już te stery Crank? Bo ja też byłabym chętna:)!
kazafaza Napisano 7 Lutego 2012 Napisano 7 Lutego 2012 Sorry za OT ale ja "objechalem" problem montujac mostek Truvativ XR - ma tylko jedna, ale za to konkretna srube mocujaca do sterowki, jak dobrze pamietam wysokosc od podstawy mostka ponad srube to 2cm. Mam na dwoch rowerach i nie mialem nigdy problemu z zadnym(w jednym sterowka wystaje 5mm, w drugim 1mm ponad obrys sruby), dodam ze tego drugiego uzywam bardziej jako roweru miejskiego(29er w singlu, wiec duzo szarpie kierka), waze ok. 100kg... Jesli zas o Crank Bros chodzi to ja nie doswiadczylem wspanialej trwalosci - mialem sztyce Joplin, geje 50/50 i szybko obydwa komponenty nabraly luzow(sztyca latala na boki po dwoch tygodniach ale podobno "one tak maja" - KS i900r stokroc lepsze, pedalki model 2009 po trzech miechach normalnego katowania po lesie i stricie odpadla! jedna z kolorowych "wsuwek"). Opinie na temat sterow mieszane: http://www.mtbr.com/cat/controls/headset/crank-brothers/cobalt/prd_416739_124crx.aspx http://www.mtbr.com/cat/controls/headset/crank-brothers/opium/prd_449934_124crx.aspx Ja bym sie powaznie zastanowil nad sterami PRO - to bratnia firma Shimano(hhmm, czy raczej siostrzana? albo Dartmoor - wspomagajmy naszych, he? POZDRo-:ver
tobike Napisano 7 Lutego 2012 Napisano 7 Lutego 2012 Te Cranki po 22mm wcale nie są niskie, ja mam stery FSA Orbit Z które mają 13mm, a pewnie znalazły by się jeszcze niższe stery.
Fenthin Napisano 7 Lutego 2012 Napisano 7 Lutego 2012 Tyle, że Orbit Z to stery półzintegrowane, ciężko, żeby nie były niższe od zewnętrznych.
RysStepowy Napisano 7 Lutego 2012 Autor Napisano 7 Lutego 2012 Ja nabyłem Crank'i i maja dokładnie 20,67mm, mam przyzwoitą suwmiarkę Mitutoyo i tyle właśnie pokazała. Jak ktoś znajdzie niższe stery zewnętrzne chętnie się z nimi zapoznam.
Cox Napisano 7 Lutego 2012 Napisano 7 Lutego 2012 ten sam problem, ale troche inne pytanie : czy mostek może byc złapany w 2/3 , jest na 1 grubą śrubę po środku, stalowa sterówka http://images.jensonusa.com/large/st/st309a00_____100.jpg
tobo Napisano 7 Lutego 2012 Napisano 7 Lutego 2012 Moze, jesli sterowka jest ponad sruba to powinno wystarczyc.
kazafaza Napisano 7 Lutego 2012 Napisano 7 Lutego 2012 Cox: tak jak tobo pisze - sterowka musi wystawac ponad srube, u mnie z tym samym mostkiem wystaje w jednym bajku 5mm, w drugim ledwo 1mm i daje rade! Kilka postow wczesniej o tym bylo
Cox Napisano 7 Lutego 2012 Napisano 7 Lutego 2012 ok, powierzam swoje zęby w waszą opieke, ale jedna rzecz zauważyłem, wiesz jak jest przerwa w mostku to przeciecie, to jak zakręcam to na dole jest minimalnie szerzej niż u góry, tz u góry ni ma się na czym zaciskać i sie wgina do środka przy tym rozszerzajac dół, bezpieczne to?
kazafaza Napisano 7 Lutego 2012 Napisano 7 Lutego 2012 hhhmm, rower z tym mostkiem mam w pracy, jutrem zerkne i dam Ci znac...ale ja bym najpierw zalozyl top cap, "naciagnal" nim stery i on powinien pomoc w nierownomiernym sciskaniu. Z reguly top-cap'y maja "wypustke" ktora ma, zdaje sie, taka sama srednice jak sterowka i zapobiegaja nadmiernemu scisnieciu mostka. Masz klucz dynamometryczny? Pomoglby Ci sprawdzic czy czasem nie za mocno pojechales ze srubka POZDRo-:ver
Cox Napisano 7 Lutego 2012 Napisano 7 Lutego 2012 a no tak, bo teraz założyłem bez top cap'a, i mi się troszke zgioł, spróbuje teraz z i dam znać kapsel nie ma elementu blokującego scisknie, jutro spróbuje inny załatwic
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.