Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Macałem ostatnio w Decathlonie żółtego i jest to jak najbardziej godna polecenia konstrukcja (w wersji z GRXowymi klamkami). Szkoda że cały czas pakują tam te lipne korby FSA. Rama porządnie wykonana, wideł z wungla, wyglądał zaskakująco solidnie. Ale, jak szukasz solidnego stalowego gravela i możesz trochę dołożyć do budżetu - to brałbym Marina Nicasio 2, chyba w tej chwili jedna z ciekawszych opcji - jest pełny GRX, rama mieści szerokie kapcie (podobno 2" wchodzą z dużym zapasem), sztywne osie, flat mounty, hak UDH. I oba dostępne kolory przepiękne. Kusi mnie frameset takiego, na szczęście 😋 aktualnie nie ma nigdzie mojego rozmiaru. Jak budżetu nie naciągniesz - Esker 4.0 też fajna maszyna.

Edytowane przez krakonos
Napisano

38mm larger than 622 !    karamba sakre blee!!!   i lakierem po płocie po płocie 🙂 o śrrednica robi różnicę  !

• +1 pomógł 1
Napisano
W dniu 23.07.2026 o 20:07, panSocjolog napisał:

Ładnie ładnie, ale szerokość jakaś mało męska 😀

Nie mieszajmy myślowo dwóch różnych systemów walutowych. Męski koń w stajni też jest.

IMG_7643a.jpg

• +1 pomógł 3
Napisano (edytowane)

Kross Unplaged powstał na starych szpejach i nawet spoko działał, no ale jednak to nie dla mnie. Nawet fotek nie zrobiłem poza tym co wkleiłem wcześniej. Ale jeździł i działał jak trzeba. Także na tej samej ramię wracam do nowszych szpejow oraz do cornera bara, jednak prosta kiera już nie dla mnie. Cornera bar rulez ;) (przynajmniej jego Ali kopia z Chin ;)

IMG_20260729_161431.jpg

Edytowane przez BiriaBiria
Napisano (edytowane)

Pojechałem 85km po różnych drogach, lasach itp. i ogólnie spoko i fajnie. Rower z ładunkiem ważył ok. 20kg. Rama jest dzielna, wideł Identiti też coś tam pracuje, ale za ogromny plus uznaję założenie piankowych chwytów na corner bara, oraz dodanie drugiej warstwy pociętych chwytów piankowych pod miejsca najbardziej obciążające dłonie, czyli na zewnętrznych kościach śródręcza oraz na śródręczu. Gdybym jechał bez tej drugiej warstwy pianki to dłonie dostałyby po tyłku ostro, a tak zastanawiałem się dlaczego chwyty nie są robione grubsze. Ogólnie torby to demobil brytyjski, przypinane oryginalnie jako boczne kieszenie plecaków armii UK (tzw. bergen). Jedna na kierownicy, dwie spięte razem na bagażniku. Tona trytytek i pół dętki poszło (oraz trochę taśmy taktycznej) aby to nie latało i nie hałasowało i o dziwo zdało egzamin. Na kierze jeszcze nerka taktyczna od Baribala (świetny szpej). Chińskie hamulce działają. Teraz czas na szersze obręcze, bo przód ma być na oponie 2.6 a tył 2.4 (obecnie 2.2 i 2.0). Sztyca węglowa już jest, ale może þójdę jednak w sztycę BBB z elastormerem. Także pogoda była piękna, dojechałem na miejsce, zrobiłem obóz i zamiast iść się umyć w jeziorze to przyszła burza i tak przez ponad 3 godziny je... z nieba deszczem, piorunami itp. więc nocka raczej słaba. Wstałem o 5.30 i do chaty ok. 35km już poszło spoko, wracałem krótszą drogą. Może jeszcze się skuszę na tego cornerbara z wyngla :P Choć jeśli chodzi o zbijanie wagi to już raczej stawiam na szpej do spania, torby itp. A! No i torba w ramę pod wymiar, będzie robiona też. 

1.jpeg

2.jpeg

Edytowane przez BiriaBiria
  • +1 pomógł 1