Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Help! Nowa rama Surly Ogre, stery cane creek 10 - już drugi raz wybiłem bieżnie, bo nie dam rady dokręcić tak, aby w tym miejscu na zdjęciu się licowało... Oczyściłem papierem ściernym wnętrze sterówki, ale dalej nie dochodzi w tym miejscu :) to na serio niewiele, ale jest :/

Jakieś pomysły jak to rozwiązać? 

Compress_20260111_212433_3466.thumb.jpg.50d4e06b1e30b58feaf8e3ad0754a09a.jpg

Napisano

Ja bym szlifnął milimetr z góry miski sterowej - wtedy powinno usiąść.  Albo wziął większy mlotek jeśli rama nie moja  🤡 

Napisano

Ostatnio miałem podobną sytuację, też stery CC ale rama z puszek po piwie.  Już chciałem miskę wyciągać i piłować ale jednak depnąłem mocniej w imadło i pykło.  
Nie polecam, rama była „po przejściach”, pierworód ją później dobił skutecznie.  Kiedyś zaś szlifowałem miskę FSA The Big Fat Pig - cholera turbo wysoka, też opierała się na frezowanym stopniu w ramie.  Dało radę ;)

Lepiej podłubać w misce za trzy dychy niż w ramie za trzy tysie!

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Ja bym zaczął od znalezienia suwmiarki i sprawdzenia, czy głowka jest na pewno okrągła. 

Kołnierz miski przy flanszy może stawiać opór, pomimo rego, że reszta się wprasuje w rurę.  

Edytowane przez Roballinho
Napisano

W moim ogrze nie mogłem wbić na widelec pierścienia od sterów cane creek 40 -pomogło przeszlifowanie pierścienia. Natomiast w drugim ogrze stery ritchey weszły bez problemu.

Napisano (edytowane)

Moim zdaniem, masz dwa wyjścia ;)

1. Olać temat, pojeździć tak jak jest i na 95% po chwili samo się ułoży i wtedy jedynie skasuj luz na sterach. Umówimy się, te łożyska niewiele łożyskują, więc jeśli kokpit obraca się bez oporów, to nic temu nie grozi.
2. Podjechać do serwisu, który dysponuje frezem do główki i splanować główkę. Surly to masówka, tego typu problemy to nic nadzwyczajnego. 

EDIT: punkt 1 jest w mocy jedynie w przypadku, gdy pomiędzy główką a miską nie ma luzu, jak jest luz to "nic temu nie grozi" nie obowiązuje - jeżdżenie z luzem będzie prowadziło do powolnej, acz nieuchronnej owalizacji główki. Taki disclaimer, żeby mnie potem nikt nie łapał za słowa. 

Edytowane przez akkwlsk
Napisano

Troszkę zeszlifowałem miskę, ale chyba za mało, bo niewiele to dało :) Dodam, że luzu miska nie ma i siedzi sztywno. Papier wchodzi tylko i wyłącznie w tym miejscu co na zdjęciu. Reszta jest idealnie dopasowana do krawędzi główki.

Podzwoniłem po okolicznych serwisach i nikt nie ma frezu... musiałbym szukać kogoś w Warszawie.

Kusi tak zostawić :)

Napisano

Dzięki :)

Po szlifowaniu jest troszkę lepiej. Tak teraz patrzę na zbliżeniu to jest jak u dół główki niepoprawnie pomalowany w tej części gdzie wchodzi kartka jest lekki frez.

Compress_20260112_181638_8549.thumb.jpg.3aa5f3a82701d23f9b71dcac2828b12c.jpg

Compress_20260112_181641_1500.thumb.jpg.54c2d38f42ebb50a5f0b0b022539546f.jpg

Chrzanię to! Skręcam wszystko do kupy i jak będzie spoko, to zostanie jak jest. 

Napisano

Myślałem, że szlifujesz ostatnią górną krawędź brzegu miski, bo opiera się wewnątrz główki.  Tak to wygląda jakby  główka ramy była do splanowania skoro kompensujesz to  w ten sposób... hmmm mam Surly, no to słabo że taka ta rama  się trafiła. 

Napisano

Tak szukam informacji w sieci na ten temat i ludzie skarżą się na ten problem w Surly. Surly też o tym pisze u siebie: https://surlybikes.com/pages/care-and-feeding-of-your-steel-frame?hl=pl-PL

Co myślicie o wybiciu sterów i starciu dolnej krawędzi główki ramy z farby, tak jak radzi Surly? Czy od razu lecieć na planowanie? Chociaż ramy są planowane i problemem według Surly jest farba walnięta w nadmiarze.

• +1 pomógł 1