vincek Napisano 11 Stycznia Napisano 11 Stycznia Help! Nowa rama Surly Ogre, stery cane creek 10 - już drugi raz wybiłem bieżnie, bo nie dam rady dokręcić tak, aby w tym miejscu na zdjęciu się licowało... Oczyściłem papierem ściernym wnętrze sterówki, ale dalej nie dochodzi w tym miejscu to na serio niewiele, ale jest :/ Jakieś pomysły jak to rozwiązać? Cytuj
kazafaza Napisano 11 Stycznia Napisano 11 Stycznia Ja bym szlifnął milimetr z góry miski sterowej - wtedy powinno usiąść. Albo wziął większy mlotek jeśli rama nie moja 🤡 Cytuj
vincek Napisano 11 Stycznia Napisano 11 Stycznia Myślisz, że lepiej szlifować miskę z góry, to faktycznie może zadziałać. Jednak obawiam się, że problem jest w ramie :/ Cytuj
kazafaza Napisano 11 Stycznia Napisano 11 Stycznia Ostatnio miałem podobną sytuację, też stery CC ale rama z puszek po piwie. Już chciałem miskę wyciągać i piłować ale jednak depnąłem mocniej w imadło i pykło. Nie polecam, rama była „po przejściach”, pierworód ją później dobił skutecznie. Kiedyś zaś szlifowałem miskę FSA The Big Fat Pig - cholera turbo wysoka, też opierała się na frezowanym stopniu w ramie. Dało radę Lepiej podłubać w misce za trzy dychy niż w ramie za trzy tysie! 1 Cytuj
Roballinho Napisano 12 Stycznia Napisano 12 Stycznia (edytowane) Ja bym zaczął od znalezienia suwmiarki i sprawdzenia, czy głowka jest na pewno okrągła. Kołnierz miski przy flanszy może stawiać opór, pomimo rego, że reszta się wprasuje w rurę. Edytowane 12 Stycznia przez Roballinho Cytuj
Kalmarzec Napisano 12 Stycznia Napisano 12 Stycznia W moim ogrze nie mogłem wbić na widelec pierścienia od sterów cane creek 40 -pomogło przeszlifowanie pierścienia. Natomiast w drugim ogrze stery ritchey weszły bez problemu. Cytuj
akkwlsk Napisano 12 Stycznia Napisano 12 Stycznia (edytowane) Moim zdaniem, masz dwa wyjścia 1. Olać temat, pojeździć tak jak jest i na 95% po chwili samo się ułoży i wtedy jedynie skasuj luz na sterach. Umówimy się, te łożyska niewiele łożyskują, więc jeśli kokpit obraca się bez oporów, to nic temu nie grozi. 2. Podjechać do serwisu, który dysponuje frezem do główki i splanować główkę. Surly to masówka, tego typu problemy to nic nadzwyczajnego. EDIT: punkt 1 jest w mocy jedynie w przypadku, gdy pomiędzy główką a miską nie ma luzu, jak jest luz to "nic temu nie grozi" nie obowiązuje - jeżdżenie z luzem będzie prowadziło do powolnej, acz nieuchronnej owalizacji główki. Taki disclaimer, żeby mnie potem nikt nie łapał za słowa. Edytowane 12 Stycznia przez akkwlsk Cytuj
vincek Napisano 12 Stycznia Napisano 12 Stycznia Troszkę zeszlifowałem miskę, ale chyba za mało, bo niewiele to dało Dodam, że luzu miska nie ma i siedzi sztywno. Papier wchodzi tylko i wyłącznie w tym miejscu co na zdjęciu. Reszta jest idealnie dopasowana do krawędzi główki. Podzwoniłem po okolicznych serwisach i nikt nie ma frezu... musiałbym szukać kogoś w Warszawie. Kusi tak zostawić Cytuj
akkwlsk Napisano 12 Stycznia Napisano 12 Stycznia Wbijaj do garażu jak będziesz z rowerem na Śląsku, mamy takie cuda w arsenale. A tymczasem, jak to mówią, jeździć-obserwować, latać nisko i powoli! 1 Cytuj
vincek Napisano 12 Stycznia Napisano 12 Stycznia Dzięki Po szlifowaniu jest troszkę lepiej. Tak teraz patrzę na zbliżeniu to jest jak u dół główki niepoprawnie pomalowany w tej części gdzie wchodzi kartka jest lekki frez. Chrzanię to! Skręcam wszystko do kupy i jak będzie spoko, to zostanie jak jest. Cytuj
itr Napisano 12 Stycznia Napisano 12 Stycznia Myślałem, że szlifujesz ostatnią górną krawędź brzegu miski, bo opiera się wewnątrz główki. Tak to wygląda jakby główka ramy była do splanowania skoro kompensujesz to w ten sposób... hmmm mam Surly, no to słabo że taka ta rama się trafiła. Cytuj
vincek Napisano 12 Stycznia Napisano 12 Stycznia Tak, ten kołnierz przez przypadek starłem szlifuje wewnątrz. Cytuj
vincek Napisano 13 Stycznia Napisano 13 Stycznia Tak szukam informacji w sieci na ten temat i ludzie skarżą się na ten problem w Surly. Surly też o tym pisze u siebie: https://surlybikes.com/pages/care-and-feeding-of-your-steel-frame?hl=pl-PL Co myślicie o wybiciu sterów i starciu dolnej krawędzi główki ramy z farby, tak jak radzi Surly? Czy od razu lecieć na planowanie? Chociaż ramy są planowane i problemem według Surly jest farba walnięta w nadmiarze. 1 Cytuj
artoor Napisano 13 Stycznia Napisano 13 Stycznia Widziałem, że na grupie szajsbukowej radzili Ci machnąć na to ręką i jeździć, ale zaufałbym raczej naszemu koleżeństwu. 1 Cytuj
vincek Napisano 14 Stycznia Napisano 14 Stycznia Tak, skręciłem wczoraj wszystko i... jadę na planowanie Dzięki wszystkim za pomoc. Cytuj
Roballinho Napisano Poniedziałek o 09:34 Napisano Poniedziałek o 09:34 Widelec o rzadko spotykanych parametrach. https://m.olx.pl/d/oferta/widelc-gravel-stalowy-disc-1-1-8-12x100mm-do-pomalowania-nowy-CID767-ID18DeTK.html Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi