Skocz do zawartości

[komputery] Kącik komputerowy

Puma [JFK]

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, panowie,

mam problemik z połączeniem dwóch laptopów, łącze za pomocą samego kabla, no i ustawiałem wszystko tak jak w "poradniku" :D

http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707

no prawie wszytko,

ustawiłem adres ip, mój komp to 192.168.0.2, mojego brackeigo 192.168.0.1 no i ja z nim się mogę połączyć, tzn. np przegrywać mu jakieś pliki, ale jego komp mnie widzi ale on nie może otworzyć mojego foldera publicznego gdzie mam udostępnione pliki.

nie wiem jeszcze w czym problem więc proszę o jakąś wskazówkę.

bede próbował coś pozmieniać i może samemu to naprawię ale wątpię :D

a generalnie to chodzi mi o to żebyśmy mogli sobie od czasu do czasu pograć we dwóch w jakieś sieciówki :)

z góry dzięki za pomoc i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :D

pzdr

Napisales ze brat cie widzi a ty jego nie. akurat sie sklada ze mam tez podlaczone 2 kompy + router ale wszystko na radiu, raz mialem taki problem okazalo sie ze moj antywirusek blokowal ten drugi komp wiec dodalem ten nr IP do zaufanej listy i po problemie :) . Antywisrus to kaspersy internet security

Moze pomoglem ?

Pzdr.

Napisano

mam kabel krosowany, specjalnie byłem kupić :P

przez hamachi nie próbowałem ale z tego co wiem to ten programik łączy za pomocą neta, a mój brat neta nie ma więc hamachi chyba odpada,

Ravo XC brat mnie widzi, ja brata też tylko że ja mogę wgrywać pliki na jego komp a on na mój nie i w tym problem, nie próbowałem jeszcze zadnych gierek, w sumie to jesteśmy połączeni więc gry powinny działać, dam znać jeśli się uda ale na razie odstawiam tę sprawę bo nowy rok sie zaczął, do roboty trzeba znowu łazić i za dużo czasu nie ma ;)

dzieki za odp i pomoc

Napisano

Sorki ja źle przeczytalem takze obydwa sie widzicie a to tak jak pisze Majster sprawdz atrybuty plikow udostepnianych <_<

Pzdr.

Napisano

Od niedawna jestem posiadaczem głośników Creative 5.1 model SBS 580. Wszystko gra ładnie, pięknie, gdyby nie jedna rzecz. Kiedy oglądam film jakość dźwięku jest świetna (głównie dzięki subwooferowi), ale jak zaczynam słuchać mp3 pojawia się dziwny efekt. Muzyka gra na przemian głósniej i ciszej. Kiedy na Winampie mam głośnośc ustawioną na ok. 30% można powiedzieć, że jest OK (możliwe, że jest to dla mnie nie do wychwycenia), ale zwiększając głośność juz jest coraz gorzej. Tyczy się to tylko Winampa, bo operując głośnością umieszczoną na satelitce wszystko jest w porządku.

Próbowałem kombinować coś w ustawieniach programu, będącego dodatkiem do sterowników karty dźwiękowej (C-Media 3D Audio Configurator), ale to nie pomaga.

Może ktoś z Was wie w czym tkwi problem?

Napisano

Moim zdaniem na 99% jest to własnie spowodowane C-Media 3D Audio. Kiedy masz cicho muzyke efekt na 100% jest ten sam tylko możesz go nie dosłyszeć.

Jak wejdziesz w okno C-media 3D configuration kliknij na zakładkę "XEAR 3D" i w tej zakładce powinna być taka ikonka z takimi głośniczkami jakby. Jak klikniesz na to pojawi Ci się nowe okno zatytułowane "c-media Xear 3D advanced Program". W tym oknie będzie takie pole "environment" w którym będzie pasek do rozwinięcia zatytułowany "more option". Nie rozwijaj go i nie wybieraj żadnej opcji poprostu kliknij na pole gdzie jest to "more option" napisane. Prawdopodobnie jest ten przycisk wciśniety i wybrany któryś z efektów, prawdopodobnie "generic".

Problem powinien zniknać jak odchaczysz ten przycisk.

Troszke zawile tłumaczone ale mam nadzieje ze sobie poradzisz :P

Pozdrawiam :(

Napisano

Podłączam się do pytanka, u mnie też występuje ten problem , ja mam głośniki Creative Inspire P5800 5.1 i wydaje mi się ze wina jest w tym użądzonku to podgłaśniania, bo ono samo w sobie kiepsko chodzi. U ciebie co prawda tego niema ale problem też moze pochodzic od tych pokręteł do głośności.

A i jeszcze byłbym zapomniał może ma ktoś do sprzedania kartę muzyczną Sound Blaster X-Fi Platinum, ale samą kartę bez panelu i innych bajerów, bo mi się spaliła a sama karta w sklepie kosztuje prawie tylesamo co cały zestaw.

Napisano

Witam!

potrzebuje dysk zewnętrzny, który byłby swego rodzaju magazynem. potrzebuje na to nie mniej niż 500GB, interfejs USB.

i teraz pytanie, czy lepiej kupić normalny dysk i wrzucić go w kieszeń (jak tak to w jaką)? czy może lepiej kupić coś takiego: Seagate FreeAgent

kwota do wydania to około 500zł (wiadomo im mniej tym lepiej)

macie jakieś doświadczenie w tym temacie?

Napisano

No wiec sie ucieszyłem a tu lipa... :P

Zrobiłem tak jak napisał GZA20 i rzeczywiście wydawało mi się, że jest OK. Ale byłem w błędzie. Zauważyłem jednak, że wszystko jest w porządku, gdy wyłącze funkcję Bass Enhancement, ale wtedy to już dźwięk nie jest taki ładny i mówiąc szczerze beznadziejny. Noi znowu jestem w punkcie wyjscia :)

Napisano

Mam taka prosbe. A mianowicie mam zadanie z informatyki w exelu na piatek i zrobilem cale ale niestety w jednym wykresie na osi x (oznaczajacej okregi) musze zmienic liczby arabskie na rzymskie a niepotrafie :rolleyes: Jezeli ktos czuje sie na silach to zrobic to bardzo bym prosil, jest to dlamnie wazne bo jak dostane z tego 4 to nie bede mial 5 na polrocze. Dodam jeszce ze jest to wykres zaleznosci okregów do frekwencji.

Link do pliku: http://www.sendspace.com/file/8bra67

Napisano

Pliku nie sciągałem, ale moim zdaniem powinna wystarczyć kolumna z cyframi rzymskimi (może być w postaci formuły zamieniającej arabskie z innej kolumny w rzymskie), zaznaczona jako etykiety osi X przy robieniu wykresu.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Przymierzam sie do zmiany zasilacza w PC'ecie. Mój obecny (350W) chodzi już głośno, ale zamiast wymieniać sam wiatrak, postanowiłem poszukać czegoś mocniejszego. Zastanawia mnie zasilacz firmy Vantage (550W):

http://allegro.pl/item304140870_zasilacz_a...w24_gratis.html

Ze względów finansowych, o zasilaczach z wyższej półki mogę jedynie pomarzyć.

Zastanawiam się czy warto? Może ktoś z Was mógłby mi coś podpowiedzieć w tej kwestii?

Napisano

Ten wentylator na pewno nie ma mocy 550W, po jakimś czasie Ci się zepsuje, i będzie kłopot. Wiem, bo raz miałem zasilacz za 60zł ''400W" jak zaczynałem OC i miał on niecałe 300W. Znajdź jakiś zasilacz firmy Tagan, Be quiet, Chieftec etc.

Pozdrawiam ;)

Napisano

Moim zdaniem niewarto. Lepiej dołożyć i kupić coś markowego (nawet 350 czy 400W - ale realne, a nie dumne 550W wątpliwej firmy Vantage).

Jeśli nie chcesz za bardzo dokładać, to też lepiej poszukać czegoś pewniejszego o mniejszej mocy.

Napisano

Znam się nie co na zasilaczach. 1,5 roku pracowałem w Zenfist.pl, a mało gdzie w Polsce wiedzą o zasilaczach więcej :D

Co do aukcji:

Zasilaczem bym tego nie nazwał to raczej wyrób zasilaczopodobny. Mniej więcej tak jak rower z supermarketu...

Wantage to żadna marka

550W - niestety moc ta nijak będzie się miała do rzeczywistej i rzadko który z takich wynalazków wytrzymuje 300W realnego obciążenia.

Bardzo cichy 19 dB! - najcichsze seasonicki i corsairy za 250 -350 zł niżej 21 decybeli nie schodzą....

Do tego będziesz miał nędzne okablowanie, i niską sprawność.

Za około 100 zł można kupić już jakiś rozsądny zasilacz, który spełnia wszystkie podstawowe wymagania.

Napisz jaki masz config to Ci coś dobiorę. Trochę się w życiu zasilaczy natestowałem :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...