Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[tarczówki hydrauliczne] Hayes Stroker Ryde

57 odpowiedzi w tym temacie

#41 kaamil

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 135 postów
  • Imię:Kamil

Napisano 22 sierpień 2008 - 21:49

mam pytanie do psiadaczy hamulców Hayes Stroker Ryde . Nie znam sie na tych hamulcach no i stało sie!! odkreciłem jedna srube przy przednim kole nacisnąłem klamke i płyn mi wystrzelił. Jak moge go dolać i czy trzeba odpowietrzac przedni hamulec??
Wiem ze to nie odpowiednie miejsce ale nie chciałem zakładac nowego tematu a( jak nie dostane odpowiedzi , to załoze w dziale "konserwacja sprzetu")
Sprzedam hamulce Hayes Stroker Ryde P i T + koła ( przy kupnie kompletu taniej :P)

Rowery

• admin

#42 amoniak

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 29
  • 2711 postów
  • Imię:Marek

Napisano 23 sierpień 2008 - 10:29

jak zalałeś klocki to musisz je wypalić
strzelać do lewaków
"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa."

#43 kaamil

Pro

• Użytkownik
  • 135 postów

Napisano 23 sierpień 2008 - 11:52

jak wypalić?? Ale raczej nie zalałem klocków bo mi to wytrzeliło wszystko ( prawie wszystko bo jeszcze minimalnie hamuje jak wcisne na maksa klamke )
Z tego filmiku wynika ze nie jest to takie łatwe
Sprzedam hamulce Hayes Stroker Ryde P i T + koła ( przy kupnie kompletu taniej :P)

#44 amoniak

Master

• Mod Team
  • 2711 postów

Napisano 23 sierpień 2008 - 13:00

wypalić :
czyli klocki do piekarnika 250° C na 20 minut
Klocki chłoną olej i tłuszcz jak gąbka
Tłuste nie hamują wcale lub tylko spowalniają

Odpowietrzanie:
Jest to proste jak metr sznurka w kieszeni. :)
ja używam http://allegro.pl/it...00ml_polfa.html takich strzykawek - 100 ml dwie sztuki + wężyk za 45 gr metr
dokładnie metr kupiłem i mam.
robisz jak na filmiku
strzelać do lewaków
"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa."

#45 kaamil

Pro

• Użytkownik
  • 135 postów

Napisano 23 sierpień 2008 - 14:45

tylko ze na tym filmiku nie wyraznie to widac . Rozumiem ze trzeba z obu stron naraz odpowietrzyc jak sa potrzebne 2 strzykawki? Tylko nie mam zielonego pojecia jak i gdzie podpiac wezyk :/ ? No i czy w ogóle musze odpowietrzac jak tylko mi wyleciał czy moge tylko dolac i znów pytanie jak i gdzie ?

Rowery

• admin

#46 Schwefel

Loża szyderców

• Admin
  • Reputacja: 270
  • 11482 postów
Garaż Rower

Napisano 23 sierpień 2008 - 15:38

Jak nie masz pojęcia o odpowietrzaniu to idź z tym do serwisu.
Schwefel photoblog

"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

#47 amoniak

Master

• Mod Team
  • 2711 postów

Napisano 23 sierpień 2008 - 17:32

Zrób jak radzi Schwefel i przyjżyj się jak oni to robią. Żadna filozofia. jak budowa cepa
Na filmiku widać wszystko dokładnie :woot: przy okazji gościu dość dobrze tłumaczy :P

Ja to robię tak zdejmuję zacisk z tyłu wyjmuje klocki co by przez przypadek ich DOT`em nie upierniczyć.
Rozpycham tłoczki tak samo jka ten kolo na filmie kluczem płasko oczkowym bodajże 15 potem w miejsce klocków wkładam COŚ co by mi tłoczki nie wylazły. a potem jak ten gościu na filmie do baryłki w zacisku podłączam wężyk z jedną strzykawką a drugą bez tłoka wieszam na klamce co by się tam nadmiar płynu zbierał
Resztę robię podobnie jak ten kolo. :P

Prościej się nie da :)
Swoich hayesów jeszcze nie odpowietrzałem, nie miałem potrzeby, ale avidy, tektro i magury robiłem w ten sposób
strzelać do lewaków

#48 kaamil

Pro

• Użytkownik
  • 135 postów

Napisano 24 sierpień 2008 - 20:23

dzieki za pomoc jutro ide do serwisu ale nastepnym razem zrobie to juz sam :D

#49 Blue

Stary wyjadacz

• Elita
  • Reputacja: 2
  • 3663 postów

Napisano 14 wrzesień 2009 - 12:58

Amoniak i jak tam te strokery? Dają radę po takim czasie? Co konkretnie w nich nawala skoro sa podobno takie awaryjne?

#50 slowik93

Amator

• Użytkownik
  • 77 postów
  • Imię:Daniel

Napisano 18 wrzesień 2009 - 12:54

Witam
Mam na Ryde przejechane jakieś 3000km, także mogę troszkę powiedzieć na ich temat. Tak więc dużym plusem tych hamulców jest duża siła hamowania nawet z tarczą 160mm. Blokuje koło jednym palcem. Modulacja też jest jak najbardziej OK. Hamulec spisuję się bardzo dobrze, nie miałem żadnej awarii, czy też nie musiałem nigdy w drodze zatrzymywać się z jego powodu, także mogę uznać ten hamulec za niezawodny. Klamka chodzi bardzo fajnie, od początku miała niewielki luz, który się nie powiększał, poza tym jest ergonomiczna, posiada fajną regulację klamki imbusem. Tylko raz na dość długim zjeździe udało mi się zgrzać porządnie hamulec, a raczej tarcze, bo zacisk i klamka nawet tego nie odczuły, za to tarcza miała brązowy nalot. Po takim zjeździe można było spokojnie rower zatrzymać, jednak zbyt dużej siły hamowania wtedy nie miał. Po ostudzeniu wrócił do normy i zaczął normalnie hamować. Mogę bardzo polecić Hayesa Stroker Ryde, sam myśle, ze zamienię kiedyś jego na wersje Trail albo coś innego.

#51 amoniak

Master

• Mod Team
  • 2711 postów

Napisano 22 wrzesień 2009 - 20:19

No więc rok użytkowania minął :)
Do hampla większych zastrzeżeń nie mam.
termicznie mi w prawdzie nie padł bo i nie miał gdzie. Świętokrzyskie trasy nie są ąż tak wymagające :) a wrażeń zjazdowych nie szukałem :blink:
Co do klocków to faktycznie pierwsze były dobre ale szybciutko się skończyły obecnie uzywam akcentowe półmetaliczne i na nie nie narzekam.
W sumie od zeszłego roku góralem zrobiłem niewiele bo tak ze 3-3.5 kkm tk że dalszy ciąg testów nastąpi :P
strzelać do lewaków

#52 YOGI

Maniak

• Użytkownik
  • 521 postów
  • Imię:Paweł/Piotr

Napisano 05 listopad 2009 - 08:40

Pytanie do użytowników Stroker'ów.
Mam tarcze XTRa czy po przesiadce na hamulce Stroker Trail nie bedzie problemów z szerokościa tarczy? W Shimano powieszchnia hamująca klocka (wysokość) jest znacznie mniejsza dlatego klocek zejdzie bardziej do wewnątrz tarczy. Mam obawy co do szybkiego scierania sie klocków oraz wibracji. Co o tym sądzicie?

#53 Kaplan1000

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 2 postów
  • Imię:Piter

Napisano 21 kwiecień 2010 - 19:46

Mam Hayes Stroker Ryde http://www.burkescyc..._ryde_large.jpg i nie potrafię wyregulować odległości klocków od tarczy a jeden z nich dość mocno trze co trzeba zrobić??

#54 mrkura

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 10
  • 350 postów
  • Imię:Paweł
Garaż Rower

Napisano 14 grudzień 2010 - 19:59

Witam, jeśli "srefa testów" więc się wypowiem :D . Miałem te hamulce w wersji v7- przy założeniu, że moja waga wynosiła 115 kg. może nie wypadają aż tak źle, acz kolwiek traciły mi się na ostrych zjazdach. Tarcza bardzo szybko się nagrzewała i po długim hamowaniu fading był drastycznie odczówalny i o skutecznym hamowaniu nie było mowy. Tyle w sprawie hamowania. Może moja waga robiła swoje i lżejsze osoby będą sobie chwalić.
Jakość/ wykonanie: Fatalne wykonanie i fatalna jakość materiałów, klamka po 300km zaczęła się wycierać z lakieru i dostała luzów. Można by powiedzieć, że wyglądem się nie jeździ- jednak po tak krótkim dystansie nie powinno się tak robić.
Reasumijąc- nie polecam.
Ja kupiłem poczciwe Magury Louis'y i moim zdaniem są bezkonkurencyjne, jeśli chodzi o jakość hamowania, wyknoania w stosunku do ceny.

Użytkownik mrkura edytował ten post 14 grudzień 2010 - 20:01

#55 Basiq

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 26
  • 568 postów
Garaż Rower

Napisano 24 czerwiec 2011 - 22:08

Witam,

temat wymierający ale i ja dorzucę swoją opinię. Mam te hamulce seryjnie, z przodu 180 z tyłu 160mm, moja waga to ok. 80kg i w sumie nie mam co narzekać - wszystko jest prawie OK.

Zaraz na początku po zalaniu klocków Brunox-em wymieniłem seryjne na organiczne BBB co okazało się fantastyczną zmianą. Moje trasy to zdecydowanie góry (okolice Bielska-Białej) na długich zjazdach przy naciśniętym hamplu fading zauważalny i w skrajnych przypadkach uniemożliwiający skuteczne (i bezpieczne) hamowanie. Mają tendencję do dzwonienia ale to typowe. Moje doświadczenie z tarczówkami (poza moimi) to Avid Elixir X9 więc nie mam pojęcia jak się to ma do konkurencji. Tak jak napisałem wszystko jest prawie OK, a prawie robi wielką różnicę. Nie mogę im wiele zarzucić, ale jeśli będę zmieniał to na pewno będę szukać czegoś bardziej skutecznego i jeśli macie taką możliwość - dołóżcie i kupcie coś lepszego, albo kupcie dobry V-brake;)

Pozdrawiam

#56 supersam

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 7
  • 377 postów
  • Imię:Jakub
Garaż Rower

Napisano 14 lipiec 2011 - 22:36

No cóż hamulce nie powalają na kolana, ale swoje zadanie spełniają puki co :yes: Jeżeli chodzi o siłę hamowania to jest prawie wystarczająca, na płaskich odcinkach no problem. Ale przy zjazdach np. z Magurki od strony Wilkowic(mieszkający w bielsku i okolicach wiedzą o co chodzi) jest dużo ostrych zakrętów i nachylenie jakieś 20%. Już w połowie hamulce padają, potem to już się wszystko gotuje. Ale jak na tą cenę za hamulce to dają rade :blink:

#57 miwt

Świeżak

• Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 19 sierpień 2011 - 08:19

Aktualnie jeżdze na trailach, ale wcześniej byłem użytkownikiem białych rydeów. Powiem tak, hamulce są dobre, siłą przypominają dobre 'v-breki', ale to nie jest to czego potrzeba do zjazdów, czy bardziej ekstremalnych odcinków. Mają zapędy do dzwonienia, ale to bardziej kwestia Hayesowskich tarcz, które lubią sobie pośpiewać. Ale jak to powiedział poprzednik za tą cenę jest całkiem wporządku;)

ps. Gdyby był ktoś zainteresowany zakupem owych hamulców, posiadam komplet lekko używanych na sprzedaż (około 500km przejechane)

Pozdrawiam;)

#58 wooki

Świeżak

• Użytkownik
  • 35 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano dziś, 12:14

A jaki płyn hamulcowy lejecie? DOT4, ale dedykowany rowerowy czy np jakiś motocyklowy?