[tarczówki hydrauliczne] Hayes Stroker Ryde
Napisano 22 sierpień 2008 - 21:49
Wiem ze to nie odpowiednie miejsce ale nie chciałem zakładac nowego tematu a( jak nie dostane odpowiedzi , to załoze w dziale "konserwacja sprzetu")
Rowery
Napisano 23 sierpień 2008 - 10:29
jak zalałeś klocki to musisz je wypalić
"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa."
Napisano 23 sierpień 2008 - 11:52
Z tego filmiku wynika ze nie jest to takie łatwe
Napisano 23 sierpień 2008 - 13:00
czyli klocki do piekarnika 250° C na 20 minut
Klocki chłoną olej i tłuszcz jak gąbka
Tłuste nie hamują wcale lub tylko spowalniają
Odpowietrzanie:
Jest to proste jak metr sznurka w kieszeni.
ja używam http://allegro.pl/it...00ml_polfa.html takich strzykawek - 100 ml dwie sztuki + wężyk za 45 gr metr
dokładnie metr kupiłem i mam.
robisz jak na filmiku
"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa."
Napisano 23 sierpień 2008 - 14:45
Rowery
Napisano 23 sierpień 2008 - 15:38
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
Napisano 23 sierpień 2008 - 17:32
Na filmiku widać wszystko dokładnie
Ja to robię tak zdejmuję zacisk z tyłu wyjmuje klocki co by przez przypadek ich DOT`em nie upierniczyć.
Rozpycham tłoczki tak samo jka ten kolo na filmie kluczem płasko oczkowym bodajże 15 potem w miejsce klocków wkładam COŚ co by mi tłoczki nie wylazły. a potem jak ten gościu na filmie do baryłki w zacisku podłączam wężyk z jedną strzykawką a drugą bez tłoka wieszam na klamce co by się tam nadmiar płynu zbierał
Resztę robię podobnie jak ten kolo.
Prościej się nie da
Swoich hayesów jeszcze nie odpowietrzałem, nie miałem potrzeby, ale avidy, tektro i magury robiłem w ten sposób
Napisano 24 sierpień 2008 - 20:23
Napisano 14 wrzesień 2009 - 12:58
Zaproszenia, papeteria ślubna, podziękowania dla rodziców i inne gadgety ślubne
Napisano 18 wrzesień 2009 - 12:54
Mam na Ryde przejechane jakieś 3000km, także mogę troszkę powiedzieć na ich temat. Tak więc dużym plusem tych hamulców jest duża siła hamowania nawet z tarczą 160mm. Blokuje koło jednym palcem. Modulacja też jest jak najbardziej OK. Hamulec spisuję się bardzo dobrze, nie miałem żadnej awarii, czy też nie musiałem nigdy w drodze zatrzymywać się z jego powodu, także mogę uznać ten hamulec za niezawodny. Klamka chodzi bardzo fajnie, od początku miała niewielki luz, który się nie powiększał, poza tym jest ergonomiczna, posiada fajną regulację klamki imbusem. Tylko raz na dość długim zjeździe udało mi się zgrzać porządnie hamulec, a raczej tarcze, bo zacisk i klamka nawet tego nie odczuły, za to tarcza miała brązowy nalot. Po takim zjeździe można było spokojnie rower zatrzymać, jednak zbyt dużej siły hamowania wtedy nie miał. Po ostudzeniu wrócił do normy i zaczął normalnie hamować. Mogę bardzo polecić Hayesa Stroker Ryde, sam myśle, ze zamienię kiedyś jego na wersje Trail albo coś innego.
Napisano 22 wrzesień 2009 - 20:19
Do hampla większych zastrzeżeń nie mam.
termicznie mi w prawdzie nie padł bo i nie miał gdzie. Świętokrzyskie trasy nie są ąż tak wymagające
Co do klocków to faktycznie pierwsze były dobre ale szybciutko się skończyły obecnie uzywam akcentowe półmetaliczne i na nie nie narzekam.
W sumie od zeszłego roku góralem zrobiłem niewiele bo tak ze 3-3.5 kkm tk że dalszy ciąg testów nastąpi
Napisano 05 listopad 2009 - 08:40
Mam tarcze XTRa czy po przesiadce na hamulce Stroker Trail nie bedzie problemów z szerokościa tarczy? W Shimano powieszchnia hamująca klocka (wysokość) jest znacznie mniejsza dlatego klocek zejdzie bardziej do wewnątrz tarczy. Mam obawy co do szybkiego scierania sie klocków oraz wibracji. Co o tym sądzicie?
Napisano 21 kwiecień 2010 - 19:46
Napisano 14 grudzień 2010 - 19:59
Jakość/ wykonanie: Fatalne wykonanie i fatalna jakość materiałów, klamka po 300km zaczęła się wycierać z lakieru i dostała luzów. Można by powiedzieć, że wyglądem się nie jeździ- jednak po tak krótkim dystansie nie powinno się tak robić.
Reasumijąc- nie polecam.
Ja kupiłem poczciwe Magury Louis'y i moim zdaniem są bezkonkurencyjne, jeśli chodzi o jakość hamowania, wyknoania w stosunku do ceny.
Użytkownik mrkura edytował ten post 14 grudzień 2010 - 20:01
Napisano 24 czerwiec 2011 - 22:08
temat wymierający ale i ja dorzucę swoją opinię. Mam te hamulce seryjnie, z przodu 180 z tyłu 160mm, moja waga to ok. 80kg i w sumie nie mam co narzekać - wszystko jest prawie OK.
Zaraz na początku po zalaniu klocków Brunox-em wymieniłem seryjne na organiczne BBB co okazało się fantastyczną zmianą. Moje trasy to zdecydowanie góry (okolice Bielska-Białej) na długich zjazdach przy naciśniętym hamplu fading zauważalny i w skrajnych przypadkach uniemożliwiający skuteczne (i bezpieczne) hamowanie. Mają tendencję do dzwonienia ale to typowe. Moje doświadczenie z tarczówkami (poza moimi) to Avid Elixir X9 więc nie mam pojęcia jak się to ma do konkurencji. Tak jak napisałem wszystko jest prawie OK, a prawie robi wielką różnicę. Nie mogę im wiele zarzucić, ale jeśli będę zmieniał to na pewno będę szukać czegoś bardziej skutecznego i jeśli macie taką możliwość - dołóżcie i kupcie coś lepszego, albo kupcie dobry V-brake;)
Pozdrawiam
Napisano 14 lipiec 2011 - 22:36
Napisano 19 sierpień 2011 - 08:19
ps. Gdyby był ktoś zainteresowany zakupem owych hamulców, posiadam komplet lekko używanych na sprzedaż (około 500km przejechane)
Pozdrawiam;)
Napisano dziś, 12:14