dzięki za odpowiedzi, pytam o kompatybilność tych podzespołów bo mam też opcje zakupu koła i kasety 7 rzędów w cenie zaledwie 5 zł niższej;p natomiast gdyby miały występować większe komplikacje (kaseta 8rzędów - przerzutka i manetka 7s), wolałbym wziąc tą kasetę 7s, bo nie na ilości biegów mi zależy, a na niezawodności, którą kaseta posiada dużo większą od wolnobiegu (gięcie osi itp.)
[kompedium] Kompatybilność napędów 7/8/9/10 s
Started By MOlszo, lut 09 2012 19:21
149 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 19 maj 2012 - 19:52
Rowery
Napisano 19 maj 2012 - 20:19
Tyle, że do kaset 7-biegowych jest wymagany inny bębenek (piasta) niż do kaset 8/9/10 biegowych. Miej również to na uwadze.
Napisano 19 maj 2012 - 20:25
a widzisz, tego nie wiedziałem. takim razie lepsze jest kupno piasty i bębenka pod kasetę 8 rzędów i wyżej jeśli kiedys będę chciał miec większą ilośc przełożeń.. Cenna uwaga.
Napisano 20 maj 2012 - 12:49
8 ma inny szerszy benek, lecz 7 wejdzie tylko trzeba dolozyc podkladke
Napisano 20 maj 2012 - 13:15
nie będę mieszał... albo koło z kastą 7 albo 8 i z bębenkiem właściwym pod dana kasetę. Ogólnie chyba 8 bardziej sie opłaca, nie?
Rowery
Napisano 20 maj 2012 - 13:35
pod 8 wiecej gratow mozna dostac
Napisano wczoraj, 08:44
To ja mam takie pytanie: mam z tyłu przerzutkę Alivio dedykowaną na 8sp czy jeśli zmienię kasetę na 9s oraz manetki na 3x9edzie to chodziło? przerzutka nie ma luzów. I czy przednia przerzutka także alivio nie bedzie sprawiała problemy? Zastosowałbym np. manetki deore i kasetę.... no właśnie jaką?
Napisano wczoraj, 12:53
Użytkownik helhaim dnia 20 maj 2012 - 14:24 napisał
masz racje vitesse kupuje to koło, powiedzcie mi jeszcze czy cena ok i jestem zdecydowany.
Takie tam najbardziej podstawowe koło jakie jest. Nic specjalnego, ale będzie jeździło dobrze. Ta obręcz trochę taka nijaka, ale myślę, że będzie ok. Mam tą samą piastę i nie narzekam.
Bębenek na 7 działa tylko pod siedem biegów. Bębenek szerszy, czyli na 8, 9 i 10 biegów obsługują własnie taką ilość. Ja mam podkładkę do kasety 7 rzędowej. Nie przeszkadza to w jeździe, więc możesz tak spokojnie zrobić.