Skocz do zawartości

[Najlżejsze rowery] - działanie

Mentos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na sid'zie nie da sie jechac ? :eek:

Powiedz mi jedno dlaczego jakies 90% zawodnikow i zawodniczek sciaga sie wlasnie na sid'ach skoro sa takie wiotkie?

Wiec nie rozumiem po co miec jakiegos klocka skoro mozna miec sida...

Napisano

bo nie ma nic innego w tej wadze. Są Manitou, ale ważą troche więcej, i przy tym są już znacznie sztywniejsze. Jedyna alternatywa to Head Shock, ale to inna bajka. Mówimy tu przedewszystkim o ramach.

Napisano

Wszystko zalezy tez od samej konstrukcji ramy.. przynajmniej moim zdaniem - przesiadlem sie ostatnio na ramke hawka z innej wazacej mniej wiecej tyle samo, no stara była nawet troszke cięższa i różnica jest kolosalna.. (lżejsza w tym przypadku jest sztywinejsza) teraz nie mowie akurat o granicach 1kg ramy ale sam fakt ile wazy to nie wszystko..

Jak dla mnie do zaakceptowania jest sztywny rower w granicach 9kg juz nie mowie ze na tamtych nie da sie jeździć czy coś.. ale na lżejszym nie czuł bym sie bezpiecznie.

Napisano

ja widze to tak:

rower wyczynowy musi byc lekki ze wzgeldow oczywistych. nie mniej jednak musi to byc rower w 100% funkcjonalny (tutaj obnizenie trwalosci jest sprawa drugorzedna- i tak przejedzie zaledwie pare wyscigow, a za sezon beda nowe, lepsze rowery). im tanszy tym sila rzeczy ciezszy. tworzenie ultralekkich rowerow na pokaz to sztuka dla sztuki. podejrzewam nawet, ze wiele z nich nie jest tak naprawde uzytkowanych- zostaja zlozone przez paru kolegow z najlzejszych czesci z ich rowerow w celu sfotografowania, po czym komponenty wracaja do wlascicieli, ktorzy montuja je z powrotem w swoich "normalnych"(w pelni uzytecznych) bikach.

nie mniej jednak skladajac rower czy tez kupujac gotowy nalezy szukac rozwiazan jak najlzejszych (bo obnizenie wagi nawet w rekreacyjnym uzytkowaniu jest korzystne), ale nie moze odbywac sie to kosztem uzytecznosci, bezpieczenstwa i trwalosci (to ostatnie mozna pominac, jesli ktos ma za duzo kasy lub powaznie stratuje). tak wiec biki "mtb", jak z tego linka w pierwszym poscie, singlespeed (o ostrym kole nie wspominajac), na gladkich oponach itd to moim zdaniem parodia. a jesli ktos jeszcze twierdzi, ze na tym jezdzi to z calym szacunkiem jest albo niespelna rozumu albo zwyczajnie klamie... .dowod: superlekkie roweru sa na zdjeciach zawsze czysciutkie i w idealnym stanie wizualnym, a rower uzytkowany (chodzby najbardziej ostroznie) dlugo sie w takim nie utrzyma ;)

Ja to bym chciał sobie chociaż potrzymać taki rowerek: http://tinyurl.com/cralh - 5,8 kg. I w pełni funkcjonalny

o ile kasete 11-26 moznaby jeszcze uznac za wystarczajaca w pewnych specyficznych warukach, to opony dadza rade w najlepszym razie na zwirowce lub suchej drodze gruntowej.

dodano: jak patrze na stopien ingerencji wlasciciela w amort w tym scott'cie to dziwi mnie, dlaczego nie pozbyl sie uchwytu do mocowania tarczowki ;)

Gość RafalB_work
Napisano

Jak czytam takie teorie "specow" od lekkich sprzetow to pojawia mi sie usmieszek na twarzy :)

Wy to wiecie najlepiej do czego dany rower/czesc sie nadaje i jak sie zachowuje, wystarczy fotka znaleziona w necie ;D

Troche racji macie ze czesc rowerow to tylko pokazowki ale dzieki temu producenci i uzytkownicy/zawodnicy znajduja nowe rowziazania i koncepcje...

p.s.

Polecam wszystkim forum na www.light-bike.com

Napisano
Wy to wiecie najlepiej do czego dany rower/czesc sie nadaje i jak sie zachowuje, wystarczy fotka znaleziona w necie ;D

ogolnie rzecz ujmujac masz racje. internet jest pelen opinii wystawionych przez "fachowcow" na podstawie kilku fotek, z drugiej jednak strony czasem majac specyfiakcje czesci i swiadomosc w zakresie podstaw mechaniki i materialoznawstwa mozna wiedziec na temat danej czesci wiecej niz bedac domoroslym specem, ktory komponent nie tylko widzial, ale nawet sie na nim przejechal. przyklad: nawet na tym forum widzialem kilkukrotnie, jak "znawcy tematu" opowiadali o wprost nieprawdopodobnych wlasnosciach niektorych metali (szczegolnie tytanu :) ).

zytkownicy/zawodnicy znajduja nowe rowziazania i koncepcje...

ciezko mowic o nowych rozwiazaniach, jesli bazuje sie na fabrycznych komponentach, co najwyzej odelzonych poprzez usuniecie paru "dodatkow" za pomoca srubokreta i pilnika. to po prostu zabawa na zasadzie kto jest w stanie wiecej wydac na rower, na ktorym nie bedzie jezdzil :D

koncepcje: no coz, do przykrecenia szosowych komponentow do ramy mtb, obdarcia siodla z pokrycia czy zmniejszenia liczby szprych w kole wielkim wizjonerem w zasadzie byc nie trzeba... .

Polecam wszystkim forum na www.light-bike.com

gdzie mozna wziasc udzial w plebiscycie na najlzejszy rower na forum, dostac za zwyciestwo w nagrode zaszczytny medal w awatarze i ew. dowiedziec sie, ile minimalnie trzeba wydac kasy, zeby odebrac go obecnemu posiadaczowi. jesli kogos to rajcuje to rzeczywisce serwis godny polecenia :D:P :P

Napisano

specem go metalurgi nie jestem, ale mam dostep do różnego sprzetu, widziałem/dotykałem/jeździłem na różnych cudach i pisząc to co pisałem opieram się na mojej wiedzy/ doświadczeniu a nie ogladania obrazka z katalogu.

Póki co technika budowy ram/cześci dotarła do punktu w którym nie ma już zbyt dużych możliwości odchudzania itp przy zachowaniu wytrzymałości i sztywności czyli efektywności. Granice efektywności to zbudowanie np takiej ramy aby była bardzo lekka i przy tym na tyle sztywna żeby zysk wagowy faktycznie przełożył się na wynik czyli czas przejazdu itp. O co chodzi, było już pisane wyżej

Napisano

gdzie mozna wziasc udzial w plebiscycie na najlzejszy rower na forum, dostac za zwyciestwo w nagrode zaszczytny medal w awatarze i ew. dowiedziec sie, ile minimalnie trzeba wydac kasy, zeby odebrac go obecnemu posiadaczowi. jesli kogos to rajcuje to rzeczywisce serwis godny polecenia :):D:)

Twoja glupota jest porazajaca.

Ja na light-bike widzialem projekty komponentow wykonane od zera np. pisaty, sztyce i siodla z wegla.

Cala mase roznych "domowych" usprawnien seryjnych czesci.

Extremalne modyfikacje komponentow.

Ciekawe i rzeczowe wyjasnienia wielu zagadnien np. slawnej sztywnosci lub jej braku w ramach czy amortyzatorach.

Wiele tematow jak tanio odchudzic rower itp.

Niestety tutaj jest sporo ludzi ktorzy bardziej przypominaja "polaczkow" zazdrosnych o kazda srubke(zl)...

Napisano

Niestety tutaj jest sporo ludzi ktorzy bardziej przypominaja "polaczkow" zazdrosnych o kazda srubke(zl)...

Dokładnie!

j.w.

Jeśli ktoś mysli, że te rowery nie jeżdżą ("kto jest w stanie wiecej wydac na rower, na ktorym nie bedzie jezdzil") to ja nie mam pytań 7.gif7.gif7.gif Większość osób z LB ściga się na tych rowerach, a część z nich to czołówka polskiego xc i maratonów...

Napisano
Ja na light-bike widzialem projekty komponentow wykonane od zera np. pisaty, sztyce i siodla z wegla.

pytanie, ile te projekty byly warte i ile z nich wykroczylo poza plik CADa i znalazlo zastosowanie w jakims sprzecie.

Cala mase roznych "domowych" usprawnien seryjnych czesci.

Extremalne modyfikacje komponentow.

czyli tu uciac, tam wykrecic, jeszcze gdzie indziej zamontowac element z innego modelu. nie znam tego forum od "a do z", ale podejrzewam, ze wiele wiecej nie wymyslono :P

Ciekawe i rzeczowe wyjasnienia wielu zagadnien np. slawnej sztywnosci lub jej braku w ramach czy amortyzatorach.

takie wyjasnienie znajdziesz w kazdym podreczniku konstrukcji maszyn lub na co drugim forum rowerowym, wiec nie uwazalbym tego za wielka rewelacje.

Wiele tematow jak tanio odchudzic rower itp.

pisalem juz o tym i powtarzac sie nie zamierzam. czytaj dokladniej!

przykro mi to pisac, ale widze, ze ty i skrzynia macie powazne problemy z oddzieleniem czesci merytorycznej od personalnych animozji. jesli chcecie dalej ze mna dyskutowac to zdecydowanie musicie z tym skonczyc :)

Napisano

pytanie, ile te projekty byly warte i ile z nich wykroczylo poza plik CADa i znalazlo zastosowanie w jakims sprzecie.

czyli tu uciac, tam wykrecic, jeszcze gdzie indziej zamontowac element z innego modelu. nie znam tego forum od "a do z", ale podejrzewam, ze wiele wiecej nie wymyslono :)

Po Twoich wypowiedziach wnioskuje ze lightowanie sprzetu masz w jednym paluszku a projkety z lb to pikus przy Twoich pomyslach...wobec tego prosze zaprezentuj swoje osiagniecia w tej dziedzinie.

Przy okazji mozesz napisac gdzie i na czym startujesz.

Napisano

Przeciez Ty nie masz zielonego pojecia o lightowaniu sprzetu, nie wiesz co robia ludzie z lb i jak to robia a chcesz merytorycznej dyskusji ? :)

Napisano

Przeciez Ty nie masz zielonego pojecia o lightowaniu sprzetu, nie wiesz co robia ludzie z lb i jak to robia a chcesz merytorycznej dyskusji ? :D

Celna riposta :lol:

Ze względu na OT zamykam temat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...