Skocz do zawartości

[GPS] Aplikacje rowerowe na androida, symbiana i inne

Hary

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A tak na koniec, ciekawi mnie jak w tych kwestiach sprawuje się GLONASS...

GLONASS wspierany jest o GPS, wiec teoretycznie jest troche dokladniej. Juz powoli wychodza urzadzenia opierajace sie na obu systemach jednoczesnie. Ale sam chyba lepszy od GPS raczej nie jest. Zdecydowanie lepszy ma byc nasz europejski Galileo ale to jeszcze kilka, kilkanascie lat...

Porusze jeszcze jedna kwestie - wysokosci

O ile Urządzenia na podstawie kilku czy kilkunasto znalezionych satelit potrafia dosc dokladnie wskazac polozenie o tyle z wysokoscia jest duzo trudniej. Juz w zalozeniach wskazania polozenia sa z dokladnoscia do 10 m(Dopiero galileo ma miec 1-2 m) a wskazania wysokosci do 100 m! Nie ma obecnie urzadzen "cywilnych" ktore zagwarantuja wieksza dokladosc dlatego wszelkie nawigacje sciagaja wysokosc z map... a odbiorniki gps bez mam sa bardzo orientacyjne ;)

Napisano

Ja na Androidzie korzystam z Move!Bike Computer zapisuje całą trase, pokazuje prędkość, przewyższenia itp ;)

Napisano

Witam

Panowie mam pytanie odnosnie endomondo. Do tej pory na symbianie uzywalem sport traker i bylo ok ale teraz po przesasce na androida zainstlowawem z ciekawosci endomondo... W sumie wszystko ladnie smiga ale za nic nie moge znalesc opcji robienia zdjec z trasy i ich wysylanie na stronie...

Jest wogole taka opcja?

Pozdr

Napisano
Witam

Panowie mam pytanie odnosnie endomondo. Do tej pory na symbianie uzywalem sport traker i bylo ok ale teraz po przesasce na androida zainstlowawem z ciekawosci endomondo... W sumie wszystko ladnie smiga ale za nic nie moge znalesc opcji robienia zdjec z trasy i ich wysylanie na stronie...

Jest wogole taka opcja?

Pozdr

Nie, ale SportsTracker jest także na androida.

~wymęczone taptokiem z galaxego~

Napisano

Witam

Jest wogole taka opcja?

Pozdr

A to nie jest tak, jak w Sports Tracker? Po prostu robisz zdjęcia, a aplikacja podczas przesyłania trasy pyta, czy wysłać też zdjęcia wykonane podczas trasy.

Napisano

ja korzystam z Win Sport Tracker. Bardzo fajnie chodzi. Podaje Ci przedkosc max, srednia, wysokosc min, max. Zaznacza to na mapie przejazdu. Bardzo szybko dziala. Mapy dokladne ktore mozna sciagnac. Wszystko mozna zgrac na profil internetowy i udostepnic np na facebooku. Dobry jest takze GPS Sport Tracker.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Panowie, tak trochę z innej strony.

Jaki telefon byście polecili do śledzenia trasy przez endomondo ?

Obecnie mam starego już i550w i GPS działa zadziwiająco precyzyjnie, jednak muszę go wymienić :)

Napisano

z tego co widzialem to jest tam opcja wstrzymywania rejestrowania gdy sie nie poruszasz.

@MaciekS

Ja jestem obecnie w posiadaniu HTC Sensation. Moze najmniejszy i najwygodniejszy (i najtanszy) to on nie jest, a bateria potrafi dosc szybko padac (od rana do wieczora), ale po zrootowaniu zrobilem FasterFixa, pobieram co jakis czas dane wspomagajace GPS i pozycje lapie czasami po 2-6s i to z dokladnoscia 5-7m, a po chwili dokladnosc sie zwieksza. Do tej pory trasy rejestrowalem aplikacja "My Tracks" i nie zdazylo sie, zeby zgubil pozycje w czasie jazdy

Napisano
z tego co widzialem to jest tam opcja wstrzymywania rejestrowania gdy sie nie poruszasz.

po pierwsze manualne wstrzymywanie jest uperdliwe

po drugie po wstrzymaniu już mi nie pokazuje dalszej trasy ani w telefonie, ani w kompie

Napisano

Przecież w Endo jest auto-pauza. To, że działa do d**y, nie zmienia faktu, że jest ;)Nie spotkałem jeszcze programu, w którym ta konkretna funkcja działała jak należy niestety.

Napisano

w My Tracks w koncowych statystykach pokazuje predkosc srednia i predkosc srednia ruchu ;) Niestety chyba dopiero po eksporcie do GoogleDocs, bo w telefonie nie widzialem (chyba ze slabo szukalem)

Napisano

pablo, słabo szukałeś - masz strzałki gdzie możesz zmieniać: mapę, profil na wykresie, cyferki

to sie pobawie. ogolnie to w telefonie rejestruje zazwyczaj, potem eksport i na kompie przegladam juz wyniki ;)

Napisano

w My Track działa całkiem dobrze

Mowa o tej aplikacji? KLIK Jeżeli tak, to muszę spróbować. Każda jakiej do tej pory używałem albo nie miała auto-pauzy albo uruchamiała się po niej z dużym opóźnieniem albo pokazywała po dłuższym postoju straszne głupoty. Do przetestowania z tych popularnych zostały mi jeszcze tylko Road/Mountain Bike Pro i Cyclemaster ;)

Napisano

Mowa o tej aplikacji? KLIK Jeżeli tak, to muszę spróbować. Każda jakiej do tej pory używałem albo nie miała auto-pauzy albo uruchamiała się po niej z dużym opóźnieniem albo pokazywała po dłuższym postoju straszne głupoty. Do przetestowania z tych popularnych zostały mi jeszcze tylko Road/Mountain Bike Pro i Cyclemaster ;)

To co Ty podałeś to aplikacja do telefonów z jabłkiem :thumbsup: Ale nazwa na Android'a jest taka sama My Tracks .

Napisano

ja w HTC Desire używam Endomondo, przy 30-60km na liczniku rowerowym Endo pokazuje około ~1-1,5km różnicy mniej, nie wiem czy to w miare dokładnie czy nie :rolleyes:

Napisano

W sumie najbardziej zależy mi na baterii, używa ktoś może Motorolę Defy ? wygląda pancernie, bateria ponoć dobra, ale nigdzie nie mogę znaleźć testów odbiornika GPS.

• 7 miesięcy temu...
Napisano

Witam,

Poszukuję programu na smartfona z systemem Android, który rejestrowałby przejechaną przeze mnie drogę. Później w domu mógłbym całą trasę umieścić w internecie na mojej stronce.

Używa ktoś z kolegów takiego programu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...