acid1234 Napisano 11 Stycznia 2011 Napisano 11 Stycznia 2011 Szybkie pytanie o mm(odległość) pomiędzy końcem rury sterowej a kapslem z wykorzystaniem podkładki nad mostkiem. Znalazłem temat o różnicy wysokości rury sterowej i mostka, ale ja mam trochę inne pytanie. Mam zamontowany mostek i nad nim jest wystająca rura sterowa na 5mm. Zamontowałem nad mostkiem podkładkę 10mm co daje odległość 5mm pomiędzy rurą sterową a kapslem(górna powierzchnia podkładki). Obecnie podkładka nachodzi na rurę sterową 5mm i następne 5mm wystaję ponad(na to kapsel).Ile powinna maksymalnie wynosić wartość? Czy taka odległość jest do przyjęcia czy zmienić podkładkę?
Mod Team sznib Napisano 12 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 12 Stycznia 2011 Jeśli śruba od kapsla dostaje do gwintu gwiazdki nabitej w rurze widelca jest ok.
Mod Team michuuu Napisano 12 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 12 Stycznia 2011 Ważne żeby sterówka siedziała odpowiednio w mostku, do regulacji sterów nie ma specjalnie znaczenia ile wystaje podkładka, byle jak pisze sznib starczyło śruby.
cynamon Napisano 12 Stycznia 2011 Napisano 12 Stycznia 2011 Szybkie pytanie o mm(odległość) pomiędzy końcem rury sterowej a kapslem z wykorzystaniem podkładki nad mostkiem. Znalazłem temat o różnicy wysokości rury sterowej i mostka, ale ja mam trochę inne pytanie. Mam zamontowany mostek i nad nim jest wystająca rura sterowa na 5mm. Zamontowałem nad mostkiem podkładkę 10mm co daje odległość 5mm pomiędzy rurą sterową a kapslem(górna powierzchnia podkładki). Obecnie podkładka nachodzi na rurę sterową 5mm i następne 5mm wystaję ponad(na to kapsel).Ile powinna maksymalnie wynosić wartość? Czy taka odległość jest do przyjęcia czy zmienić podkładkę? Tak, jest do przyjęcia. Te 5 mm (w twoim przypadku) wolnej przestrzeni pomiędzy kapslem, a rurą sterową jest potrzebne aby dało się skasować luz łożysk sterów. O ile pamiętam, to optymalnie jest 3mm, ale właściwie ma to znaczenie wtedy, gdy nad mostkiem nie ma podkładek. Chodzi o to aby jak najwięcej rury sterowej było obejmowane przez mostek. W twoim przypadku rura wystaje poza mostek, więc nawet 10mm niczemu by nie szkodziło.
acid1234 Napisano 12 Stycznia 2011 Autor Napisano 12 Stycznia 2011 Dzięki za fachowe odpowiedzi. Wydawało mi się, że jest ok ale wolałem się upewnić. Zostawiam tak jak jest (Śruba w kapslu spokojnie starcza).
tiomek Napisano 13 Lipca 2011 Napisano 13 Lipca 2011 A wysokość podkładek pod mostkiem? Ile waszym zdaniem mogę dać maksymalnie podkładek pod mostkiem, żeby nie było ory, tzn żeby nie wyglądało mocno tandetnie. 5 cm? Składam nowy rower, na ramie o geometrii sportowej, a jeżdżę rekreacyjnie, więc chcę mieć wysoko kierownicę. Już znudziło mi się jeżdżenie z brodą przy kierownicy... bolą mnie nadgarstki, kręgosłup i krocze
Lumperator Napisano 14 Lipca 2011 Napisano 14 Lipca 2011 5cm to dużo, ale w rowerze turystycznym nie ma to znaczenia. Jak Ci mało będzie, to zamontuj sobie jeszcze regulowany mostek.
cynamon Napisano 15 Lipca 2011 Napisano 15 Lipca 2011 A wysokość podkładek pod mostkiem? Ile waszym zdaniem mogę dać maksymalnie podkładek pod mostkiem, żeby nie było ory, tzn żeby nie wyglądało mocno tandetnie. 5 cm? Składam nowy rower, na ramie o geometrii sportowej, a jeżdżę rekreacyjnie, więc chcę mieć wysoko kierownicę. Już znudziło mi się jeżdżenie z brodą przy kierownicy... bolą mnie nadgarstki, kręgosłup i krocze Dlaczego składasz sprzęt na ramie o sportowej geometrii?? Podnosząc mostek nie zrobisz roweru rekreacyjnego. Ta rama prawdopodobnie ma inne kąty i dłuższą rurę górną. Jeżeli coś Cię boli podczas jazdy, to poczytaj sobie jakieś materiały o ustawieniu pozycji na rowerze i spróbuj coś pozmieniać. Wymień siodełko (w sklepach można pożyczyć testowe siodełka), chwyty (mogą być ergonomiczne) i jeżeli masz jeszcze możliwość, to poszukaj innej ramy, bo to tak jakby na siłę ze ścigacza robić skuter.
tiomek Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 Dopiero jakiś czas po zakupie ramy wpadłem na to, że nie odpowiada mi mocno pochylona sylwetka. Rama nie jest ultra sportowa (stalowy kross 29 cali), więc liczę, że uda mi się znaleźć dobrą pozycję właśnie przez podniesienie mostka. Na pewno będzie lepsza niż mój poprzedni gary fisher w którym rura górna miała sto kilometrów. Jak będzie mi się źle jeździło to sprzedam i kupię jakiegoś trekinga
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.