Skocz do zawartości

[kaseta] Jakie stopniowanie kasety do MTB/XC

Rondel96

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Mam dylemat odnosnie zakupu kasety, a mianowicie jej stopniowaniem. Czy warto kupić kasetę z największą koronką 36, czy z 28 i zaoszczędzić przy tym parędziesiąt gramów, a może zostać przy 34? Jeżdżę w maratonach, ale głównie na Warmii i Mazurach więc tu nie ma zbyt wielkich górek, dodam, że mam korbę firexa 3 tarczową.

P.S zwykle podjazdy pokonuję na środkowej tarczy w korbie i 34 z tyłu, kaseta powinna być pod 9ątkę i nie kosztować więcej niż 200zł.

Napisano

jednak wezmę chyba slxa z największą koronką 34 bo inne zestopniowania mnie zniechęcają :)

ta kaseta slxa będzie działać z łancuchem kmc x9?

Napisano

jednak wezmę chyba slxa z największą koronką 34 bo inne zestopniowania mnie zniechęcają :)

Dlaczego Cie zniechęcają?

Nie rozumiem takiego podejścia. Kaseta z zębatką 34T to moim zdaniem wybór na jakieś konkretne góry, osób z problemami kolan, albo posiadaczy napędów z dwoma tarczami z przodu.

Nie zapomnę swojej radości, gdy zamieniłem kasetę 11-32 na 11-28 (8rz. korzystam do tej pory) znacznie płynniej i przyjemniej zaczęło się jeździć. O możliwości łatwiejszego dopasowania przełożenia do pożądanej kadencji, czy bardziej równomiernym zużyciu koronek nie wspomnę. W moim przypadku najlżejszy bieg 22:28 wystarcza.

Weź sobie kalkulator i przelicz z jakich przełożeń korzystałeś do tej pory (zarówno najlżejsze jak i najcięższe) i pod tym kątem dobierz sobie kasetę. Są nawet tacy, którzy w rowerach wyścigowych mają kasety szosowe, pokroju 12-27 i bardzo sobie chwalą to rozwiązanie.

Napisano

Chodzi mi głównie o tą 17stkę najczęsciej na niej jeżdźę, na pewnym wypacie zamieniłem się z kumplem rowerem(kaseta 11-32) najlepiej jechało mi się na 18 ale to było ciut za dużo, więc 17 to złoty środek(chyba).

A jeżeli już to kaseta slxa da rade z łańcuchem kmc x9

P.S Mógłbyś podać link do kalkulatora?

Napisano

Taki kalkulator powinien Ci wystarczyć: kalkulator*

Wystarczy podzielić ilość zębów na korbie przez ilość na kasecie. Najszybciej i najwygodniej jest to jednak zrobić w Excelu - jedna tabelka dla 11-34, druga, trzecia dla innej kasety i łatwo można wszystko porówać. 11-34 na tak płaski teren to przerost formy nad treścią, też radzę 11-32, albo i 11-28. A łańcuch będzie ok.

*Nie obrażaj się, potraktuj to jako żart.

Napisano

11-28 zupełnie wystarcza na mało górzysty teren. Teraz myślę nad szosową dziewiątką 11-23/25. I tak jak M333 napisał o bardziej równomiernym zużyciu koronek, można by przez to odciążyć trochę środkowy blat.

Napisano

Mam u siebie XT 11-32. Nie będąc super wycinakiem nie miałem problemu aby podjechać na Jaworzynę w Krynicy u Golonki w 2010 roku na przełożeniu 22-28. Poniekąd zmusiły mnie do tego okliczności, bo skrzywiona przerzutka nie chciała wrzucić największego trybu. Także jestem zdania, że kaseta 34 może byc przydatna dopiero w napędzie 2x9.

Napisano

Ja dość sporo jeździłem na szosowej Ultegrze 12-25 i szczerze pisząc podobne stopniowanie w północnej Polsce wystarcza w zupełności. Dopiero co bardziej strome wzniesienia trzeba pokonywać siłowo, ale to przecież nie góry i podjazdy nie mają po kilka(naście) kilometrów. Na pobliskich maratonach też nie było większego problemu. Dużym plusem przy takich kasetach jest ciasne stopniowanie i częstsze korzystanie z młynka :thumbsup: Póki nie będę wyprawia się w góry to większe stopniowanie jak 12-27 nie jest mi potrzebne.

Napisano

Jaką kasetę lepiej kupić sram PG980 czy Shimano Slx

P.S Mój łańcuch KMC X9 i czy kaseta srama pasuje na bębenek shimano deore xt?

Napisano

Cześć.

Mieszkam na mazowszu mam korbe 34t/48t i kasete hg-50 12-23 ze sztywniakiem i rama xtc latam tym i po wzniesieniach i czasami po lasach.

W twoim przypadku bardzo porzadnie myslałbym nad 11-28 :)

Ja w 2 rowerze mam tą kasete srama ma na liczniku jakies 8k km i powiem ze to chyba najtwardsza kaseta jaka miałem.

Napisano

O, podczepie się pod temat...

Czy sądzicie, że jest jakaś różnica w "płynności" zrzucania biegów na trybach o różnicy jednego, a dwóch zębów?

(przykładowo - czy zmiana z 20 na 18 będzie mocniej wyczuwalna niż z 20 na 19)? (mowa o napędzie grupy x9 + kaseta ultegra) ;)

Jaką kasetę lepiej kupić sram PG980 czy Shimano Slx

Na żadnej z nich nie jeździłem, ale na razie mam wrażenie że shimano ultegra zużywa się wolniej niż PG-990 (na tej po sezonie jazdy łańcuch zaczął przeskakiwać, pomimo wielkiej pielęgnacji i systemu trzech łańcuchów), dlatego osobiście bardziej zaufałbym shimano

• Mod Team
Napisano

Wiadomo, że im mniejsza różnica zębów na kasecie czy korbie to łagodniejsza zmiana przełożenia,

a za razem możliwość idealnego dostosowania przełożenia do warunków jazdy.

Tak więc płynniej będzie na węziej zestopniowanej kasecie.

Jeśli chodzi o trwałość to z doświadczenia mogę powiedzieć, że kasety Srama zużywają się szybciej niż Shimano.

Nie są to tylko moje spostrzeżenia, ale również sporej liczby rowerzystów.

Napisano

W zasadzie racja, w kasecie szosowej 12-23 10s ktora mam w szosowce czasem patrze na kasete czy sie zrzucilo, bo nie czuc, ani w obciazeniu, ani w przeskoku :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...