Bagins Napisano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Giro Indicator też ma siateczkę. Chociaż swoją drogą uważam ją za nie do końca przydatny bajer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElDiablo Napisano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 A ja chyba looknę na ten kask - http://lato.naxa.pl/kaski/model-bx2/model-bx2-d/ ..... Jeżeli się uda wstawię recenzję...zobaczymy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaaco Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Met Crossover również ma siateczkę, a także mały bajer w postaci czerwonej lampki z tyłu w pokrętle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bajabongo Napisano 7 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Długo przymierzałem się do zakupu kasku. Początkowo zamierzałem kupić kask w sklepie stacjonarnym. Przymierzałem wiele modeli - Kelly's, Decathlonowe Bell'e, Met i parę innych - jednak mało który był wygodny; a jeśli już to w cenie >400zł. Dlatego też poszperałem trochę w internecie i zdecydowałem się na Giro Indicator (z przesyłką jak dobrze pamiętam wyszło 175zł). Szczerze nie żałuję wydatku, gdyż kask, w przeciwieństwie do pozostałych które przymierzałem, jest wygodny. Początkowo było dziwnie, ale to mija z czasem. Teraz byłoby ciężko jeździć bez kasku Też zastanawiam się nad tym kaskiem. Nadal jest tak dobrze jak pisałeś te 3tyg. tegmu? Czy zauważyłeś pewne niedogodności? Mógłbyś napisać coś więcej o nim? Może ktoś jeszcze ma ten kask i mógłby wyrazić swoją opinię? Cena wydaje mi się bardzo korzystna - co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bagins Napisano 7 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Mógłbym napisać że jest idealny, ale Ci tego nie napiszę, gdyż nie miałem dłuższej styczności z innymi kaskami. Jednak moją subiektywną opinię podtrzymuję i jeśli nie masz możliwości doboru kasku w sklepie poprzez przymierzanie, to mógłbym Ci go polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romero Napisano 10 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 A co myślicie o takim http://www.karbonowy.pl/mtb/1110-alpina-spice-light-kask-srebrny.html ? Trochę tańszy od giro, wydaje się być bardziej przewiewny mimo mniej dziur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElDiablo Napisano 10 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 A ja mam już ten z Naxa, który linkowałem wyżej .... Jestem pozytywnie zaskoczony.... Za taką kasę? Również przewiewnością (jestem osobą która obficie się poci)..... Niedługo recenzja. Na tą chwilę - spokojnie mogę polecić! ps. Siateczkę też ma. Chociaż swoją drogą uważam ją za nie do końca przydatny bajer. Sensownosc spora owego ustrojstwa (siateczki), owad który ostatnio mi tam wpadł tylko bzyczał w otowrze, a nie wbił się we włosy. Wystarczyło zwolnić i potrząsnąć dyńką....poszedł w pinechy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrybka Napisano 13 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 A ja mam już ten z Naxa, który linkowałem wyżej .... Jestem pozytywnie zaskoczony.... Za taką kasę? Również przewiewnością (jestem osobą która obficie się poci)..... Niedługo recenzja. Na tą chwilę - spokojnie mogę polecić! ps. Siateczkę też ma. Sensownosc spora owego ustrojstwa (siateczki), owad który ostatnio mi tam wpadł tylko bzyczał w otowrze, a nie wbił się we włosy. Wystarczyło zwolnić i potrząsnąć dyńką....poszedł w pinechy... kolego odnosnie tego kasku naxa jak wyglada sprawa z wygada, astanawiam sie takze nad zakupem i bedzie to moj pierwszy kask wiec zalezalo by mi na wygodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba24 Napisano 15 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 (edytowane) A co myślicie o SCOTT WATU?Używa ktoś? http://www.scott-sports.com/pl/pl/products/227642/scott-watu-kask/;jsessionid=4BF83625407BD01C8B8F571491D58CFA Edytowane 15 Lipca 2013 przez Qba24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaspecrh92 Napisano 31 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 Może komuś się przyda, czym się kierować przy wyborze. Ze swojej strony polecam własnie Alpine, spełnia wszystkie warunki. http://mtb.pl/porady/abc-rowerzysty/999,1,jak-kupic-dobry-kask-rowerowy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElDiablo Napisano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 kolego odnosnie tego kasku naxa jak wyglada sprawa z wygada, astanawiam sie takze nad zakupem i bedzie to moj pierwszy kask wiec zalezalo by mi na wygodzie. Kask b. wygodny i po prostu ....zapominam, że go mam na dyńce.... Nie chciałem wstawiać recenzji po paru dniach, ale już przejechane ponad 500 km i mam o nim pozytywną opinię - dzisiaj relacja.... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 1 Sierpnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Michał ostatnio stworzył sensowny tekst. Do poczytania:http://mtb.pl/porady/abc-rowerzysty/999,1,jak-kupic-dobry-kask-rowerowy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pffoff Napisano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 witam Kupiłem kask Authora, ale nie bardzo jestem zadowolony z przewiewności. Nie mam doświadczenia, czym się kierować, żeby ocenić czy będę dobrze wentylowany czy nie. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć co kupić? Budżet max 200, kolor kasku niebieski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pffoff Napisano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Polecam ten kask link Kolega go ma i nie narzeka Dobra widoczność i przewiewność co jest bardzo dobre na takie upalne dni coś ci się kolego popieprzyło z linkiem, nie mam ochoty rejestrować się do jakiejś gry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Santaa Napisano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Ja też przymierzam się do zakupu "porządniejszego" kasku, jednak nadal w studenckim budżecie Po wielokrotnym przekopaniu m.in. tego tematu, byłem nastawiony na wybór pomiędzy Giro Rift a Indicator. Dzisiaj wybrałem się do Intersportu pomacać te kaski na żywo i pomierzyć i rezultaty są takie, że chyba kupię Uvexa Rifta dosyć szybko wyeliminowałem, bo nachodził bardzo płytko na mój czerep i byłem wielkim grzybem xD Następnie mierzyłem Indicatora, tu już dużo lepsze dopasowanie jak dla mnie, głębiej nachodził na głowę i już nie wyglądał tak groteskowo Jednak sprzedawca podał mi jeszcze Uvexa I-vo i wygląda na to, że to strzał w dziesiątkę. Nachodzi głęboko na głowę, jak czapka, dopasowuje się bardzo dobrze i to, czym dla mnie przewyższa Indicatora ma dużo grubsze gąbki zarówno na "czole" jak i na skorupie. Ma też siatkę antyrobaczaną, 24 otwory wentylacyjne i co fajne, waży 250g.Się rozpisałem, ale chciałem podsunąć osobom szukającym kolejną, w miarę korzystną propozycję do rozważenia Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
missmisery Napisano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Rifta dosyć szybko wyeliminowałem, bo nachodził bardzo płytko na mój czerep i byłem wielkim grzybem xD Co głowa to obyczaj. Na mnie Uvexy w ogóle nie leżą, zarówno rowerowe jak i jeździeckie. A Giro Rift jest ok. Do tego bardzo przewiewny (w porównaniu choćby z moim poprzednim Bellem). Na moim mężu rzeczywiście wygląda jak grzyb atomowy, ale na mnie już spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Santaa Napisano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Co głowa to obyczaj. Dokładnie tak, no i dzięki mierzeniu "na żywo" moje plany zakupowe się wywróciły do góry nogami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narodowiec1920 Napisano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Ja tam kasku nie używam, używać nie bede i nie używałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bagins Napisano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Jeszcze rok temu miałem takie same zdanie. Jednak od tego roku zacząłem jeździć w kasku i powiem szczerze, że dziwnie się teraz jeździ bez niego. Kwestia przyzwyczajenia, a i bezpieczniej ciutkę przy okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 (edytowane) Ja tam kasku nie używam, używać nie bede i nie używałem. Spoko - Wolnoć Tomku, w swoim domku - przecie to Twoja głowa Jednakże... to wypadki "chodzą" po ludziach, a nie na odwrót http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=3834.msg187591#msg187591 ...polecam prześledzić historię do końca. Edytowane 18 Sierpnia 2013 przez dziobolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 dziobolek, jak ktoś chce kozaczyc to jak będziesz mu pokazywał dziesiątki podobnych przykładów, niczego nie zmienisz. Sam miałem dzwona rok temu, gdzie będąc wystrzelonym z siodła lądowałem w zaroślach lupiac centralnie czołem w krawędź jednej z leżących tam bali. Kask do kasacji. Wielki wgniot z przodu, popekana cala konstrukcja, tylna czesc z jednej strony niemalże cala oderwana. Jak ktoś ma wyobraźnię, to może jej użyć i pomyśleć jakie obrażenia głowy mogłyby nastąpic w takiej sytuacji nie mając kasku na głowie. Obylo się tylko na uszkodzeniu obojczyka. Temat poruszany gdzie tylko można. Każdy ma rozum i sam wyciągnie wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker90 Napisano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Kask nie kask, kask nie zastąpi zdrowego myślenia/rozsądku i patrzenia co może się stać. Również nie jeżdżę w kasku bo jakoś nie widzę potrzeby choć ostatnio coraz bardziej chyba się przekonuje, że kask to nie balast, a i lepiej go mieć, na zimno chuchać- przezorny ubezpieczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 (edytowane) W pewnych sytuacjach nie ma znaczenia zdrowy rozsądek/myślenie, przewidywanie i patrzenie co może się stać. Są sytuacje, w których tylko jeden objaw zdrowego rozsądku może być pomocny - kask na głowie. Ja także jeszcze nie jeżdżę w kasku, pomimo tego, że dostałem już kilka "lekkich ostrzeżeń" od życia. A kasku jeszcze nie mam, bo... kurna mam jakoś tak nietypową głowę, że nie potrafię dopasować niczego, co ma rozsądne ceny. I nie chodzi tu o rozmiar, itp. Każdy kask uwiera mnie na czubku głowy w dwóch punktach - po prawej i po lewej stronie. Moja kobiełka śmieje się ze mnie, że niby rogi mam Edytowane 19 Sierpnia 2013 przez dziobolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Zdrowy rozsądek, przewidywanie, owszem ale nie przewidzisz okoliczności nad którymi nie masz żadnej kontroli. Kolejny, niestety mój przykład: 4 tygodnie temu zjezdzajac z malej gorki, ok 50km/h okolo 10m przede mną, z pobocza wyjechał mi wan na połowę drogi. Jedyne co zdążyłem zrobic to po hamplach, tylne kolo w uslizg, ja z roweru i w przednia czesc wana, odbitka i kilkumetrowy szlif na asfalcie. Na szczęście głowa tu nie uczestniczyła ale zapewniam, że nie miałem żadnej kontroli nad tym, którą częścią ciała przywalilem w auto, a ktora wylądowałem na drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Na szczęście głowa tu nie uczestniczyła ale zapewniam Cię, że nie miałem żadnej kontroli nad tym, którą częścią ciała przywalilem w auto, a ktora wylądowałem na drodze. I to tylko potwierdza statystyki, głowa to najrzadziej "ucierpiający" narząd Żeby nie było na mnie wrzasku, jeżdżę w kasku, czuję się bezpieczniej (nie wiem dlaczego) i jest w upale wyraźnie chłodniej (wbraw pozorom) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi