spidelli Napisano 26 Stycznia Napisano 26 Stycznia (edytowane) Akwarium - projekt o wiele bardziej ambitny od Kina; chociaż Wiktor Coi z Kina nie dostał od losu szansy - zginał w wypadku samochodowym w 1990 r., w wieku 28 lat podczas gdy Borys Griebienszikow (znany jako BG) mieszka w Londynie i tworzy do dziś. Mnie najbardziej ciekawią te albumy z lat 80--tych - początek to Breżniew i Afganistan, od 1985 r. Gorbaczow i pierestrojka. Chyba się nie pomylę pisząc, ze do Gorbaczowa była to muzyka undergroundowa, samizdat - nagrywana po amatorsku i półamatorsku, nie istniejąca oficjalnie. Temat zainteresował mnie przypadkiem, trafiłem na fotkę BG lat 80 i tak poszło. Najpierw Kino, teraz Akwarium i płyty "Tabu" (1982), "Radio Afryka" (1983), "Dziesięć strzał" (1986) czy - moim zdaniem najciekawsza jako całość - "Dzieci Dekabra" (1986). "Pragnienie" (warto na słuchawkach): "Kad Goddo" (może trochę w klimacie Marillion"?): "Popiół" z albumu "Tabu" (wrzucam wersję z 1985 r. z amatorskim teledyskiem): Warto zapamiętać faceta na klawiszach, to nieżyjący już Siergiej Kuriochin, muzyk i performer Edytowane 26 Stycznia przez spidelli Cytuj
marvelo Napisano 2 Lutego Napisano 2 Lutego Tom Jones - I Who Have Nothing Nervous · The Moody Blues Cytuj
marvelo Napisano 5 Lutego Napisano 5 Lutego Stayed · Maria Mena When A Blind Man Cries (Remastered) · Deep Purple Cytuj
marvelo Napisano 8 Lutego Napisano 8 Lutego VENUS - DANCE ME TO THE END OF LOVE VENUS - Yellow Flicker Beat Cytuj
marvelo Napisano 11 Lutego Napisano 11 Lutego Brucia La Terra ( The Godfather ) Cover by Burçin Agnes Obel - Riverside Cytuj
marvelo Napisano 12 Lutego Napisano 12 Lutego Pamuk İpliği · Serenad Bağcan john dowland - if my complaints // arr. hania rani Cytuj
marvelo Napisano 17 Lutego Napisano 17 Lutego (edytowane) Co ja poradzę, że Venus (czyli Sophia Janes) pisze takie ładne melodie - no po prostu muszę. VENUS - HER The Hour that Turned Blue · Venus Edytowane 17 Lutego przez marvelo Cytuj
szajbna Napisano 17 Lutego Napisano 17 Lutego jest nawet wątek rowerowy 😁.... czyli muzyka do chomika... Cytuj
marvelo Napisano 21 Lutego Napisano 21 Lutego While the World Burns (Repainted) - Svavar Knutur feat. Helene Bøksle VENUS - F**k IT I MISS YOU Cytuj
marvelo Napisano 23 Lutego Napisano 23 Lutego "Concerto in D minor" by J.S. Bach - Performed by David Hicken Cytuj
marvelo Napisano 26 Lutego Napisano 26 Lutego "Ciezka Droga" by Grupa Stress Koman Band - Ciemności złote, ciemno srebrne Cytuj
marvelo Napisano 10 Marca Napisano 10 Marca Kwadrat - Polowanie na leśniczego PROCESSS - Gilotyna Grupa Stress - Gilotyna (1979) Cytuj
spidelli Napisano 13 Marca Napisano 13 Marca (edytowane) Przy Akwarium zatrzymałem się na czterech płytach z lat 80 (dalej na razie nie sięgam): 1982 Табу 1983 Радио Африка 1986 Дети Декабря 1986 Десять стрел Chyba najsłabsza z powyższych to "Dziesięć strzał" albo za krótko jej słuchałem ale polecam zapoznaj się z historią utworu "Złote miasto" > pasjonująca historia; źródło to ruska Wikipedia. "Dzieci grudnia" chyba najlepsza, to ostatni samizdat, potem sam Gorbaczow ponoć kazał promować sowieckiego rocka. "Pragnienie" albo "Wąż" - coś pięknego - genialnie zagrane; co do tekstów - skazany jestem na mechaniczne tłumaczenia ale nawet to pokazuje, jak bardzo niedosłowna powinna być poezja "Tabu" też jest świetne, "Popiół" zdaje się wklejałem. "Radio Afryka" - też bardzo mi się podoba. Inna rzecz to kwestia, jak w sowietach Andropowa czy Breżniewa można było robić dobrą muzykę zupełnie poza oficjalnym obiegiem - to fascynujące na swój sposób. I na koniec - lecz nie mniej ważne - lubię posłuchać wczesny R.E.M. - 1983 "Murmur" - świetny kontrast, chociaż styl muzyczny zupełnie inny. Mam słabość do lat 80-tych Edytowane 13 Marca przez spidelli Cytuj
marvelo Napisano 16 Marca Napisano 16 Marca (edytowane) VENUS - Young And Beautiful A tu Sophie prywatnie, odpowiadając na najczęściej zadawane pytania: Edytowane 16 Marca przez marvelo Cytuj
marvelo Napisano 18 Marca Napisano 18 Marca Kamil Wasicki - To nie strach Susanne Sundfør - Lullaby Cytuj
marvelo Napisano 23 Marca Napisano 23 Marca VENUS - CAN'T HELP FALLING IN LOVE (COVER) Laughter Lines · Sophie Janes (Venus) Cytuj
spidelli Napisano 24 Marca Napisano 24 Marca (edytowane) W dniu 21.03.2025 o 09:11, Stefcshg napisał: on się zafascynował w młodzieńczym wieku nie tym czego oczekiwano od człowieka radzieckiego, Wywalili go z Komsomołu po jakimś festiwalu gdzie zachowywał się nieobyczajnie. Wracając do "Złotego Miasta" - BG nie był autorem ani tekstu ani muzyki, usłyszał ten utwór na jakimś przedstawieniu teatralnym i włączył do swojego repertuaru. Długo nie wiedział nawet, kto jest autorem. Z czasem dowiedział się, że słowa napisał Anri Wołochoński, sowiecki poeta, który uciekł pod koniec lat 70-tych z sowietów i został skazany na zapomnienie. BG spotkał go kiedyś za granicą i wyjaśnili różnice - BG śpiewał o mieście pod błękitnym niebem, a Wołochoński pisał o mieście ponad błękitnym niebem (raj) odwołując się do Starego Testamentu (był Żydem z pochodzenia). Jeszcze ciekawsza postać to autor muzyki - Władimir Wawiłow, który był lutnistą i komponował dokonując mistyfikacji i przypisując autorstwo swojej muzyki Francesco Canovii da Milano, nadwornemu lutniście watykańskiemu w epoce Renesansu. Sowieckie wydawnictwo wydało płytę z utworami Francesco, wśród których Wawiłow "ukrył" swoje własne kompozycje. Jeśli wierzyć ruskiej Wikipedii, to Wawiłow skomponował "Ave Maria" Edytowane 24 Marca przez spidelli Cytuj
CoolBreezeOne Napisano 24 Marca Napisano 24 Marca (edytowane) Coś się yutubowy link wykrzaczył ;( Best of Tides From Nebula [RE-UPLOAD] @WherePostRockDwells Edytowane 24 Marca przez CoolBreezeOne Cytuj
marvelo Napisano 25 Marca Napisano 25 Marca Time in a Bottle · Jim Croce If You Go Away · Tom Jones Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi