Skocz do zawartości

[porównanie] Sprzęt a trening

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nurtuje mnie pytanie jak w temacie. Czy rower może pokonać wytrenowanie? Dokładniej chodzi mi o to czy dwójka ludzi jeden trenujący powiedzmy 2 lata (przyjmijmy do porównań szosę) na jakiejś starej kolarzówce, a drugi, sprawny w tym samym wieku ale nie prowadzący aktywnego trybu życia na szosówce za 10000zł. Kto w takiej rywalizacji wygra powiedzmy na dystansie 40km? Jak myślicie? Proszę o wasze sugestie.

Napisano

jak nie sprzetem to talentem :).

ja za kazdym razem jak przelatuje przez ursynow, to zastanawiam sie po co ludziom tak wypasione i drogie rowery, jesli na sciezkach leca 18-19 km/h a po lesie kabackim to tylko trzeba ich omijac i wyprzedzac :).

glosuje za pierwszym zawodnikiem.

Napisano

Glupio postawione pytanie. Oczywiscie ze wygra pierwszy, nawet scigajac sie na makrokeszu z szosowka za 10000. Trening jest podstawowy. W Drozszych rowerach szosowych liczy prawie wylacznie masa, bo geometrie maja dosc zblizona. A roznica masy roweru 3-4kg (miedzy 11kg stara kolazowka a 7kg wypasem) ma znaczenie, ale jezeli obaj zawodnicy sa podobnej wagi i podobnie wytrenowani.

Napisano

Myślę, że wytrenowany nie dał by szans temu drugiemu. Zakładając, że jadą na porównywalnych rowerach co do jakości, a różniących się jedynie datą produkcji, np. ekstra kolarka (wypasiona po tuningu :) ) z 89 roku no i ta za 10 000 zł.

Napisano

Przypomina mi się stwierdzenie o polskich pilotach i lataniu na drzwiach od stodoły. :) Doskonale tu pasuje.

Moim zdaniem wytrenowany będzie lepszy. Oczywiście jeżeli rowery będą podobnie działać, bo jak dostałby rower z '89, który przez 20 lat stał na strychu, to mogłoby być różnie. :sorcerer: Też "stara kolarzówka" nie jest za bardzo dobrym określeniem. Niektóre "stare kolarzówki" mogą być naprawdę bardzo dobre.

Można to jednak łatwo przetestować. Wystarczy umówić się z jakimś kolegą, który ma "zwykłego górala" (np. makrokesza, na pewno takich macie) i zamienić się rowerami na czas testu. :P

Napisano

Jesli ten stary rower bedzie w pełni sprawny, to pomijajac kilka mniejszych kwestii (typu geometria czy przelozenia) roznica jest tylko w wadze. A sama waga robi niewielka roznice dla wytrenowanego kolarza. Znaczenie miałoby to dopiero na wyscigu, jadac z rownymi lub mocniejszymi od niego zawodnikami.

Napisano

Ja dodam, że przerobiłem ten temat osobiście zimą, tyle, że chodziło rowery MTB.

Pojechałem na trening z byłymi, zawodowymi kolarzami. Pogoda była piękna na jazdę w lesie, słoneczko, mało wiatru i duuużo śniegu. Ja przyjechałem na moim rowerze MTB, a chłopaki na sprzęcie "zimowym" - tzn na stalowych rumakach, w większości ze sztywnym widelcem, często z hamulcami Canti, a osprzęt w najlepszym wypadku to Deore, ale zazwyczaj Altus/Acera. Po 1 godzinie myślałem, że umrę na podjazdach, rwali do przodu, jak dziki :)

Od tego momentu, zrozumiałem w pełni, ile znaczy prawdziwe wytrenowanie, a sprzęt tylko ułatwia osiągnięcie wyniku i pozwala skupić się bardziej na walce z trasą, a nie z osprzętem...

Napisano

jak nie sprzetem to talentem ;).

ja za kazdym razem jak przelatuje przez ursynow, to zastanawiam sie po co ludziom tak wypasione i drogie rowery, jesli na sciezkach leca 18-19 km/h a po lesie kabackim to tylko trzeba ich omijac i wyprzedzac ;).

glosuje za pierwszym zawodnikiem.

Rowerowi, a zwłaszcza rowerowi górskiemu w terenie powierzasz swoje życie i zdrowie. "Wypasione" rowery, to rowery wyposażone w świetne - NIEZAWODNE komponenty, które właśnie pozwolą to życie i zdrowie zachować. Ja nieraz jeżdżę w terenie z małymi prędkościami czy to na podjazdach czy technicznych zjazdach, ale wiem, że zawsze zahamuję, stopy wypną się z pedałów przy upadku, przerzutki zadziałają itp., itd. Tą pewność daj mi WYŁĄCZNIE dobry osprzęt, ten "wypas" jak go określiłeś :) A skoro tylko omijasz i wyprzedzasz innych to gratuluję i zapraszam na Jurę :)

Odpowiedź na pytanie z tematu postu - wygra WYTRENOWANY ! ZAWSZE !

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...