Skocz do zawartości

[siodełka] na jakiej macie wysokości?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na jaką wysokość macie mniej więcej ustawione siodełka?

Wyżej od kierownicy? sięgacie nogami podłoża?

Ja mam wyżej kierownicy i nie sięgam nogami ziemi, co bardziej zmusza mnie do nie zsiadania z roweru na wycieczce :)

Napisano

ok 40cm od ramy do góry siedzenia. jakieś 22-24cm powyżej kierownicy. Dosięgnąć ziemi to mogę tylko jeżeli zsiądę.

A wysokość ustawiam tak:

1. siadam :P

2. podtrzymując sie czegoś stawiam pięty na pedała i kręcę do tyłu.

3. wg mnie w tym momencie noga w dolnym położeniu korby nie powinna być naciągnięta, minimalny luz w kolanie,

4. Jeżeli potrzeba to regulacja,

4. Mam idealnie ustawioną pozycje :(

Napisano

ja ustawiam siodlo na podobnej zasadzie, tzn zeby byl lekki luz w kolanie przy nodze w dolnym polozeniu na pedale. tylko ze ja ustawiam na kosc biodrowa (stoje kolo roweru i siodelko jest tuz powyzej tej kosci). wychodzi mniej wiecej rowno z kierownica, moze ciut wyzej. a ziemi nogami nie siegam jak siedze na siodle.

ale chyba baby to inaczej musza miec ustawione niz chlopaki wiec moze sie nie sugerujcie tym jak ja ustawiam hahaa ;D

Napisano

a mi ciągle jest za nisko i zauważyłam że z co jakiś czas sobie je podważam... zastanawia mnie jedno kiedy zabraknie mi długości... Nie rosnę ale jakoś mi wygodniej im wyżej tym swaty mniej bolą :(:P A pomyśleć że jeszcze niedawno bałam się mieć wysoko siodełko teraz ziemi nie dotykam i jest dobrze :P ale jak kto lubi :P

Napisano

Mam dosyć wysoko siodełko wyżej od kierownicy, jednak nogami dotykam ziemi (palcami). Na trasy jest to ok, ale na techniczne szlaki w lesie z ostrymi podjazdami jest tragiczne, bo kiedy trzeba się czasem podeprzeć nogą albo nie daj Boże zsiąść z roweru to wgramolenie się na niego przy pochyleniu podłoża powiedzmy 50 stopni jest już bardzo trudne :D.

Napisano

Dokładnie.

Jak na jakimś stromym podjeździe spadne z siodła to potem z powrotem wrócic na nie i ruszyć to niezła zabawa :D

Powinni obcykac taki patent z autumatycznie zniżającym sie siodełkiem. I byłoby tak jak z blokada skoku :)

Wjeżdząsz do góry, siodełko obniżamy za pomoca manetki na kierowcicy, jedziesz po płaskim podwyższamy :)

Napisano

To to od dawna na rynku. Z tym że wcześniej było pod logiem Mavericka :) Crank wykupił rozwiązanie i sztyca jest identyczna. Tylko ta cena...

A żeby było na temat, to siodło od ziemi jest na wysokości 107cm, oś suportu od ziemi jest mniej więcej na wysokości ok 31cm. Sięgam do ziemi na palcach :) no i mam długie nogi ;)

Napisano

Siodło na wysokości x od podłoża, a w odległości y od czegoś tam...

Jakie to ma znaczenie?

Przecież wysokość podparcia 4 liter względem pedałów zależy od wzrostu, a dokładniej od długości kończyn dolnych danego delikwenta – cała operacja ustawienia odpowiedniej długości sztycy winna się odbyć wedle powszechnie znanych prawideł.

A czy x lub y posiadają wartości a lub b jest bez znaczenia – ważne, by siodło było ustawione na optymalnej wysokości.

Napisano

A ja mam głupie pytanie. Czy zacisk do sztycy może się zużyć, albo coś w tym stylu? Bo od jakiegoś czasu sztyca chowa mi się podczas jazdy...stopniowo i powoli, ale co 20 km muszę ją poprawiać. <_< Nie wiem czy to zużyty zacisk, pęknięta rama, czy wyślizgana sztyca....

Napisano

Zacisk raczej nie. Problemem pewnie jest wypolerowana sztyca lub rura podsiodłowa. Spróbuj lekko przeszlifować drobnym papierem ściernym i powinno być ok. Jeśli nie to faktycznie problem może być po stronie zacisku.

Pozdrawiam

Napisano
A ja mam głupie pytanie. Czy zacisk do sztycy może się zużyć, albo coś w tym stylu? Bo od jakiegoś czasu sztyca chowa mi się podczas jazdy...stopniowo i powoli, ale co 20 km muszę ją poprawiać.

źle spasowana sztyca z rurą podsiodłową (za duży luz) i zacisk nie daje rady, albo rura ma nie całkiem właściwą średnicę, albo sztyca .

Napisano

Taka ciekawostka: siodło zawsze instalowałem pochylając przód lekko ku dołowi, tak aby nie uwierał w krocze, ale też nie za bardzo aby się nie ześlizgnąć. W instrukcji do nowo nabytego siodła wtb rocket v race widnieje natomiast taka informacja: "Czubek siodła nie powinien opadać poniżej poziomu. Jeśli czujesz, że wygodniej siedzi się z czubkiem siodła skierowanym ku dołowi, obniż wysokość siodełka." Trochę mnie to zaskoczyło i nie wiem co o tym myśleć ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...