NowicjuszJazdaRowerowa Napisano 7 Stycznia 2009 Napisano 7 Stycznia 2009 Witam jestem nowicjuszem w dziedzinie hamulców tarczowych w rowerze. Mam Scotta G-Zero z roku 2001 jest on na hydraulicznych hamulcach tarczowych.Rower jest z drugiej ręki przy kupnie miałem hamulce Clara Magura ciekły i piszczały więc tylny osprzęt wymieniłem z wyjątkiem tarcz. Osprzęt na tylnego hamulca został wymieniony na Shimano Deore łącznie z klockami w servisie. Lecz hamulce nadal piszczały myślę o kupie nowych hamulców tarczowych na hydraulice jakie radzicie ?Proszę o wyrozumiałość gdyż to mój pierwszy rower z tarczówkami oraz pierwszy poust na tym forum. Pozdrawiam i z góry dziękuje.
accentinferno Napisano 7 Stycznia 2009 Napisano 7 Stycznia 2009 A czego oczekujesz od hamulców??? Jak i w czym jeździsz i jak agresywnie?? Podaj jaką masz dopuszczalną wielkość tarczy w amorze.
pudeleQ Napisano 7 Stycznia 2009 Napisano 7 Stycznia 2009 Zanim kupisz nowe hamulce, przeczyść tarcze benzyną ekstrakcyjną, a klocki wypraż w piekarniku, przy temp 260* przez 15 minut. Powinno pomóc.
kopaczus Napisano 10 Stycznia 2009 Napisano 10 Stycznia 2009 Jak nie pomoże to załóż nowe klocki hamulcowe. A jeżeli koniecznie chcesz zmieniać hamulce, zainteresuje się produktami firmy Avid, są chwalone za dobrą moc, modulację i względnie niską awaryjność.
nevermind Napisano 10 Stycznia 2009 Napisano 10 Stycznia 2009 Przy Twoim budżecie możesz sobie pozwolić na Formula Oro k24. Mają świetne recenzje na mtbr.com, na naszym forum też same superlatywy. Na Allegro znajdziesz je w rozsądnej cenie na ptzykład tu. Sam będę k24 kupował na wiosnę. Pozdrawiam
wiktorsam Napisano 10 Stycznia 2009 Napisano 10 Stycznia 2009 Jeżeli problemem jest tylko i wyłącznie piszczenie hamulców a z tematu to wynika, to bez sensu jest polecanie zmiany deorek na juicy czy formula bo samo to raczej nie rozwiąże problemu piszczących klocków a będzie kosztować tylko kupę kasy. Napisz jakie masz te deorki, najprawdopodobniej wystarczy zmienić klocki na cichsze. Tarczówki mają to do siebie że wilgotne piszczą i ciężko będzie coś na to poradzić. Niektóre klocki piszczą mocniej, inne słabiej,
bobiik Napisano 10 Stycznia 2009 Napisano 10 Stycznia 2009 Posiadam hydrauliki slx na zywicznych klockach i do tego tarcze xt i nic mi nie piszczy
wiktorsam Napisano 10 Stycznia 2009 Napisano 10 Stycznia 2009 Widzisz, a ja mam deorki na żywicznych klockach i czasami potrafią zapiszczeć jak jadę w deszczu przy niskiej temperaturze.
Mod Team Odi Napisano 10 Stycznia 2009 Mod Team Napisano 10 Stycznia 2009 Nic nie jest całkowicie uniwersalne i wydaje mi się, że w pewnych warunkach każdy hamulec będzie piszczał. Moje Juicy 7 w mokrych warunkach (deszcz/śnieg) też piszczą, klocki mam metaliczne. Dysponując taką kwotą kupiłbym hample Magura Marta do których części dostaniesz łatwiej niż do innych.
Schwefel Napisano 10 Stycznia 2009 Napisano 10 Stycznia 2009 Przecież Marty są słabiutkie w porównaniu do starego SH 525 a co dopiero do Juicy.
Mod Team Odi Napisano 11 Stycznia 2009 Mod Team Napisano 11 Stycznia 2009 Skoro tak mówisz. Ja niestety nie miałem okazji sprawdzić, ale opinie które słyszałem były pozytywne.
mwegrzyn Napisano 11 Stycznia 2009 Napisano 11 Stycznia 2009 Hehehe , na czym niby miała by polegać słabość Marty ? To są super hamulce do sportowych rowerów XC .
1415chris Napisano 11 Stycznia 2009 Napisano 11 Stycznia 2009 ... hamulce nadal piszczały myślę o kupie nowych hamulców tarczowych... jak mozesz sprecyzowac dokladnie dlaczego chcesz wymienic hamulce, czy dlatego ze chcesz miec nowe, czy robisz to bo obecne ci piszcza? bo jak tu mowimy o tym drugim powodzie, jak juz to zostalo powiedziane, po prostu wymien tylko klocki, te rozwiazanie wydaje sie duzo, duzo tansze mozna sie wtedy zastanowic ktore najmniej piszcza i jak sobie z tym poradzic a jezeli jest to pierwszy powod to mozemy dalej doradzac 'ktore hample'
Rulez Napisano 11 Stycznia 2009 Napisano 11 Stycznia 2009 Hehehe , na czym niby miała by polegać słabość Marty ? To są super hamulce do sportowych rowerów XC . Jeżeli mają być do Scotta G-Zero , to chyba słaby pomysł.
Schwefel Napisano 12 Stycznia 2009 Napisano 12 Stycznia 2009 Hehehe , na czym niby miała by polegać słabość Marty ? No właśnie na słabej sile hamowania To są super hamulce do sportowych rowerów XC . I tego się trzymaj Lekkie hample do XC, choć konkurencja jest lepsza.
Ghost91 Napisano 15 Stycznia 2009 Napisano 15 Stycznia 2009 Witam Zgadzam się z kolegami. Najpierw należy się pobawić z tymi hamulcami, wyregulować, przeczyścić tarcze i klocki. A jeżeli zdecydujesz się na zakupy ja wybrałbym coś z rodziny shimano albo avid. Kiedyś jeździłem na LX-ach a teraz prawie jestem posiadaczem avidów ultimate. Co do innych producentów niestety nie mam pojęcia. Ale z tego co słyszałem nie kupuj Hayesów. Maja bardzo zła opinie w śród moich kolegów.
rzymo Napisano 15 Stycznia 2009 Napisano 15 Stycznia 2009 Podepnę się do tematu (szukam czegoś lżejszego na tył, obecnie mam 535) - jak jest z zalewaniem/odpowietrzaniem hamulców innych firm niż Shimano? Shimano mam, to wiem że banał - parę minut włącznie z wyczyszczeniem tłoczków i po sprawie.
kopaczus Napisano 15 Stycznia 2009 Napisano 15 Stycznia 2009 Różnie w zależności od producenta. W Hayesach podobnie jak w Shimano i Hope. W Formulach jest zestaw do odpowietrzania z wkręcanymi końcówkami, podobnie w Avidach i Magurach. Najfajniej moim zdaniem odpowietrza się Avidy, zestaw jest świetny i po prostu przyjemnie się to robi
wastedqba Napisano 15 Stycznia 2009 Napisano 15 Stycznia 2009 Czyszczenie tłoków to już raczej nie podpada pod odpowietrzanie tylko pod zmianę oleju. Zestaw do Avida działa w Hayesach.
kopaczus Napisano 15 Stycznia 2009 Napisano 15 Stycznia 2009 Zestaw do Avida działa w Hayesach. Ale jak? Przecież w Avidzie są wkręcane końcówki a w Hayesach te cypelki na które nakłada się wężyk?
wkamil Napisano 15 Stycznia 2009 Napisano 15 Stycznia 2009 Ale jak? Przecież w Avidzie są wkręcane końcówki a w Hayesach te cypelki na które nakłada się wężyk? Na zaciskach to i owszem, sa cypelki, zas na zbiorniczku jak nabardziej trzeba miec wkrecana koncowke. Ja sobie zrobilem zestaw do odpowietrzania strokerow za circa 10 zl - materialy z apteki (wielgachna strzykawa plus gumowy wezyk do cewnika) oraz koncowka do rurki od zepsutego spieczacza mleka ekspresu cisnieniowego do kawy Koncowka jest z twardego ale nie za twardego plastku tak ze po podszlifowaniu sama sie nagwintowala przy wkrecaniu w korpus zbiorniczka wyrownawczego
rzymo Napisano 16 Stycznia 2009 Napisano 16 Stycznia 2009 Czyszczenie tłoków to już raczej nie podpada pod odpowietrzanie tylko pod zmianę oleju. Zestaw do Avida działa w Hayesach. Akurat taka przypadłość Shimano (przynajmniej u mnie), że zabrudzony tloczek potrafi się blokować. Nawet jak olej wyleci, to ponownie napełnienie i odpowietrzenie to kwestia paru chwil, więc przy okazji czyszczę ten tłoczek i nie trzeba żadnych zestawów, wystarczy wężyk - dlatego moje pytanie jak to wygląda w innych hamulcach.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.