Skocz do zawartości

[Hamulce] Jakie wybrać do tarczówki hydrauliczne do 1000 zł ?

NowicjuszJazdaRowerowa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam jestem nowicjuszem w dziedzinie hamulców tarczowych w rowerze. Mam Scotta G-Zero z roku 2001 jest on na hydraulicznych hamulcach tarczowych.Rower jest z drugiej ręki przy kupnie miałem hamulce Clara Magura ciekły i piszczały więc tylny osprzęt wymieniłem z wyjątkiem tarcz. Osprzęt na tylnego hamulca został wymieniony na Shimano Deore łącznie z klockami w servisie. Lecz hamulce nadal piszczały myślę o kupie nowych hamulców tarczowych na hydraulice jakie radzicie ?Proszę o wyrozumiałość gdyż to mój pierwszy rower z tarczówkami oraz pierwszy poust na tym forum. Pozdrawiam i z góry dziękuje.

Napisano

Zanim kupisz nowe hamulce, przeczyść tarcze benzyną ekstrakcyjną, a klocki wypraż w piekarniku, przy temp 260* przez 15 minut. Powinno pomóc.

Napisano

Jak nie pomoże to załóż nowe klocki hamulcowe. A jeżeli koniecznie chcesz zmieniać hamulce, zainteresuje się produktami firmy Avid, są chwalone za dobrą moc, modulację i względnie niską awaryjność.

Napisano

Jeżeli problemem jest tylko i wyłącznie piszczenie hamulców a z tematu to wynika, to bez sensu jest polecanie zmiany deorek na juicy czy formula bo samo to raczej nie rozwiąże problemu piszczących klocków a będzie kosztować tylko kupę kasy. Napisz jakie masz te deorki, najprawdopodobniej wystarczy zmienić klocki na cichsze.

Tarczówki mają to do siebie że wilgotne piszczą i ciężko będzie coś na to poradzić. Niektóre klocki piszczą mocniej, inne słabiej,

• Mod Team
Napisano

Nic nie jest całkowicie uniwersalne i wydaje mi się, że w pewnych warunkach każdy hamulec będzie piszczał. Moje Juicy 7 w mokrych warunkach (deszcz/śnieg) też piszczą, klocki mam metaliczne. Dysponując taką kwotą kupiłbym hample Magura Marta do których części dostaniesz łatwiej niż do innych.

• Mod Team
Napisano

Skoro tak mówisz. Ja niestety nie miałem okazji sprawdzić, ale opinie które słyszałem były pozytywne.

Napisano
... hamulce nadal piszczały myślę o kupie nowych hamulców tarczowych...

jak mozesz sprecyzowac dokladnie dlaczego chcesz wymienic hamulce, czy dlatego ze chcesz miec nowe, czy robisz to bo obecne ci piszcza?

bo jak tu mowimy o tym drugim powodzie, jak juz to zostalo powiedziane, po prostu wymien tylko klocki, te rozwiazanie wydaje sie duzo, duzo tansze :)

mozna sie wtedy zastanowic ktore najmniej piszcza i jak sobie z tym poradzic

a jezeli jest to pierwszy powod to mozemy dalej doradzac 'ktore hample'

Napisano
Hehehe , na czym niby miała by polegać słabość Marty ? To są super hamulce do sportowych rowerów XC .

Jeżeli mają być do Scotta G-Zero , to chyba słaby pomysł.

Napisano
Hehehe , na czym niby miała by polegać słabość Marty ?

No właśnie na słabej sile hamowania

To są super hamulce do sportowych rowerów XC .

I tego się trzymaj :devil: Lekkie hample do XC, choć konkurencja jest lepsza.

Napisano

Witam

Zgadzam się z kolegami. Najpierw należy się pobawić z tymi hamulcami, wyregulować, przeczyścić tarcze i klocki. A jeżeli zdecydujesz się na zakupy ja wybrałbym coś z rodziny shimano albo avid. Kiedyś jeździłem na LX-ach a teraz prawie jestem posiadaczem avidów ultimate. Co do innych producentów niestety nie mam pojęcia. Ale z tego co słyszałem nie kupuj Hayesów. Maja bardzo zła opinie w śród moich kolegów.

Napisano

Podepnę się do tematu (szukam czegoś lżejszego na tył, obecnie mam 535) - jak jest z zalewaniem/odpowietrzaniem hamulców innych firm niż Shimano? Shimano mam, to wiem że banał - parę minut włącznie z wyczyszczeniem tłoczków i po sprawie.

Napisano

Różnie w zależności od producenta. W Hayesach podobnie jak w Shimano i Hope. W Formulach jest zestaw do odpowietrzania z wkręcanymi końcówkami, podobnie w Avidach i Magurach. Najfajniej moim zdaniem odpowietrza się Avidy, zestaw jest świetny i po prostu przyjemnie się to robi :)

Napisano
Ale jak? Przecież w Avidzie są wkręcane końcówki a w Hayesach te cypelki na które nakłada się wężyk?

Na zaciskach to i owszem, sa cypelki, zas na zbiorniczku jak nabardziej trzeba miec wkrecana koncowke. Ja sobie zrobilem zestaw do odpowietrzania strokerow za circa 10 zl - materialy z apteki (wielgachna strzykawa plus gumowy wezyk do cewnika) oraz koncowka do rurki od zepsutego spieczacza mleka ekspresu cisnieniowego do kawy B) Koncowka jest z twardego ale nie za twardego plastku tak ze po podszlifowaniu sama sie nagwintowala przy wkrecaniu w korpus zbiorniczka wyrownawczego :)

Napisano
Czyszczenie tłoków to już raczej nie podpada pod odpowietrzanie tylko pod zmianę oleju. Zestaw do Avida działa w Hayesach.

Akurat taka przypadłość Shimano (przynajmniej u mnie), że zabrudzony tloczek potrafi się blokować. Nawet jak olej wyleci, to ponownie napełnienie i odpowietrzenie to kwestia paru chwil, więc przy okazji czyszczę ten tłoczek :) i nie trzeba żadnych zestawów, wystarczy wężyk - dlatego moje pytanie jak to wygląda w innych hamulcach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...