wiktorsam Napisano 5 Stycznia 2009 Napisano 5 Stycznia 2009 Witam wszystkich. Do tej pory jeździłem na zestawie łańcuchy/kaseta SRAM z serii 850 + korba alivio FC-M416. Łańcuchy (3) zmieniałem co 500 km, w sumie zestaw zrobił jakieś 3500 km. Niestety coraz częściej na niektórych przełożeniach (najczęściej używanych) łańcuch mi przeskakiwał, i nawet po wymianie na inny z tych trzech, było tak samo. Postanowiłem więc zakupić nowe łańcuszki, tym razem już coś lepszego, no i trafiłem na allegro na wippermany w super cenie (40 zł sztuka). Niestety po wymianie łańcuszka na nowy, jest jeszcze gorzej - więc niestety kaseta się skończyła - zresztą moim zdaniem strasznie szybko :/. W związku z tym pytanie - jaką kasetę do tego zestawu kupić. Co możecie polecić w szczególności do tych łańcuszków. Czy warto znowu się pakować w SRAM, czy może coś z shimano ? Czy może lepiej kupić od kolegi używaną XT z przebiegiem 900 km głównie po szosie za 50 zł ?
speq Napisano 5 Stycznia 2009 Napisano 5 Stycznia 2009 Jeżeli kolega pójdzie na układ to oferta godna zainteresowania: zakładasz, testujesz przez powidzmy 50 km i płacisz ewentualnie rezygnujesz. Osobiście nie polecam kaset SRAM'a - miękkie toto i po 4kkm ma już WYRAŹNE ślady zużycia, jak odkręciłem śrubę zabezpieczającą z bębenka kaseta rozsypała mi się na podłogę. Dłużej wytrzymałą mi wcześniejsza kaseta Sunrace. Jeśli znajdziesz - stary LX. Jeśli nie szukaj czegoś z Shimano (Alivio?). Takie mam zdanie. Pozdrawiam
Skiba_TG Napisano 5 Stycznia 2009 Napisano 5 Stycznia 2009 Ja bym kupil na Twoim miejscu jakas kasete z shimano np XT a jesli twoja kasa jest ograniczona to mozesz wziasc Deore bo dobra kaseta to jest Z tym Xt od kumpla bys musial sprawdzic czy bedzie chodzic lancuch na tym, bo jednak przebieg troche duzy miala zeby nowe lancuchy dawac jej. Jesli nic nie bedzie przeskakiwac to mozesz ja brac mi sie wydaje
wiktorsam Napisano 5 Stycznia 2009 Autor Napisano 5 Stycznia 2009 Dzięki za odpowiedzi . Nie jestem emocjonalnie związany z kasetami tym bardziej że trzeba je często zmieniać, więc nie chcę wydać za dużo kasy Ten stary LX jakie ma oznaczenie ? Deore mam brać CS-HG50 ? Tylko ten duży zakres (11-32) , nie wiem czy mi potrzebny Alivio dużo gorszy jakościowo ? Pozdrawiam EDIT z tego co widze ten hg50 to alivio chyba - piszą o niej jako alivio i deore - w zależności od sprzedawcy ;]
sebekfireman Napisano 5 Stycznia 2009 Napisano 5 Stycznia 2009 CS-HG50 to jest Alivio nie Deore. Starego LXa sobie odpuść bo to stare, ciężkie kowadło za które wołają kupę kasy - obecne Alivio a nawet Acera bije tego LXa na głowę. W sumie w Twoim przypadku najlepszym wyborem jest kaseta Shimano - obojętnie jaki model (od Altusa po XTRa wybór będzie bardzo dobry - najlepszy stosunek jakość/waga/cena ma Alivio). SRAMa ósemkowego sobie odpuść bo to kiepski towar. Jaki wybrać zakres to tylko i wyłącznie Twoja decyzja bo tylko Ty wiesz jakie przełożenia potrzebujesz.
speq Napisano 5 Stycznia 2009 Napisano 5 Stycznia 2009 JEstem obecnie wypadnięty z obiegu dość mocno ale: Shimano robi kasety na 8 wyżej jak Deore? Z tego co pamiętam to chyba nie... Ale mogę się mylić.
c1ach Napisano 5 Stycznia 2009 Napisano 5 Stycznia 2009 http://www.allegro.pl/item522711194_kaseta...bikestacja.html
wiktorsam Napisano 5 Stycznia 2009 Autor Napisano 5 Stycznia 2009 Ok więc zamówiłem tą hg50, ale zobaczę jeszcze tą xt kolegi - jak będzie w dobrym stanie i coś się da zjechać z ceny to kupię na zapas Tak poza tematem, jeździł ktoś w te mrozy na rowerku ? Ja dzisiaj jeździłem (jakieś -15 rano) i zauważyłem dziwną rzecz - skok w moich hamulcach hyd. bardzo się zmniejszył - co najmniej o połowę - zawsze myślałem że się zwiększy
nevermind Napisano 5 Stycznia 2009 Napisano 5 Stycznia 2009 CS-HG50 to jest Alivio nie Deore. CS-HG 50-9 to jest Deore vide link, a Alivio to ośmiorzędówki CS-HG 50-8l i CS-HG 30-8l vidle link. Pozdrawiam
onkiel Napisano 15 Stycznia 2009 Napisano 15 Stycznia 2009 Witam, nie chce nabijac postow, a chce zapytac o kasety 8 rzedowe. obecnie uzywam sram 5.0 ( starsza wersja PG 850 ) i mam pytanie jak sie maja nowe kasety srama 8 rzedowe do shimano. w co obecnie lepiej zainwestowac? jezdze raczej spokojnie ok 3 tys km ale kaseta starcza mi jakos na dwa sezony (lancuch pc 58). najbardziej niszcze koronki 5, 6, 7.
Mod Team bogus Napisano 15 Stycznia 2009 Mod Team Napisano 15 Stycznia 2009 Ciężko powiedzieć. Jedni wolą to a drudzy tamto. Ja za najlepszy napęd uważam zestawienie kasety Shimano i do niej łańcuch Srama. Ale to tylko moja opinia. np.: u mnie kaseta Sram + łańcuch Sram = 1500 km i zestaw na śmietnik, a kaseta Shimano + łańcuch Srama = 1500 km x kilka, nie wiem dokładnie, ale na razie po około 2000 km kaseta i łańcuch są jak nowe.
onkiel Napisano 15 Stycznia 2009 Napisano 15 Stycznia 2009 a jaka kaseta jesli mozna wiedziec i oczywiscie jaki lancuch srama.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.