bigosz Napisano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Witam! Ze względu na to, że dopadła mnie kontuzja i siedzę w domu to zaczynam zastanawiać się nad zmianą pewnych części w rowerku i odchudzenie go. Na pierwszy ogień idzie kierownica. Mam na nią do wydania hmm... od bidy może być do 2stówek. Zastanawiam się nad czymś poniżej 150g, jednak nie wiem czy taka kierownica wytrzyma moja wagę - około 80kg. To co mi wpadło w oko to: - Ritchey WSC 25,4 - Pro Hi - Comp CarbonComposite 25,4 - RaceFace Evolve XC 25.4 mm Co dobre, co złe, co innego polecacie... Kierownica ma mieć zastosowanie głownie w lekkim xc. Może coś co da rade także w maratonie - jeśli uda się za rok. Pzdrawiam Dziekuje Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 14 Sierpnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Przy twojej wadze nie kombinowałbym z tak lekkimi częściami, chyba że chcesz co roku zmieniać. Wybrałbym coś nieco cięższego, ale na 31,8 mm i do tego mostek. Przy twojej wadze - sam ważę podobnie, OS się przyda, przynajmniej takie jest moje zdanie. Byćmoże 25,4 mm będzie równie dobre, kiedy jeździsz po prostym i nie ciskasz pod górę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigosz Napisano 14 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Więc coś koło 150g i troszkę więcej w 31,8 dało by już rade: RITCHEY WCS 31,8 WET BLACK 2008 PRO Oversize carbon śr.31,8mm Czy przydało by się jeszcze więcej wytrzymałości... Pozdrawiam Dziękuje Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 14 Sierpnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Tego czy da radę, to nie wiem, ale na pewno będzie sztywniejszy kokpit. Więc powinien też więcej znieść. Tu należałoby się zapytać teoretyków z teorii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 15 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 skoro jest to lekkie xc to nie widze problemu zeby uzyc takich kierownic jak na początku. co do rozmiaru 25.4 czy 31.8 - mysle ze to raczej kwestia preferencji wizualnych a nie koniecznosci uzytkowej. przez wiele lat pierwsza średnica swietnie spelniala swoje funkcje w mtb, kierownice takie byly uzywane we wszystkich dyscyplinach i uzytkownicy nie marudzili. kupilem os bo wizualnie do mnie trafia. ostatnio jezdzilem chwile z kierownica o mniejszej srednicy i sprawialo to dla mnie dziwne wrazenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 15 Sierpnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Tobo masz rację, ale u mnie wyczuwałem dużą różnicę w sztywności kokpitu. Czy nie warto dla tych paru gram mieć sztywniej i prawdopodobnie bardziej wytrzymale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 15 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 200zł za kierownice to kupa forsy. W tej cenie masz np gietego Eastona MonkeyLite sl 130g lub prosta FSA K-Force. Easton moim zdaniem mimo swojej wagi nie do zajechania, FSA najpopularniejszy carbon klasy sredniej/wyższej w przystępnej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djtomas Napisano 15 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 ja śmigam na takiej amoebie: http://www.synkros.pl/product_info.php?products_id=313 tania lekka i na razie nie ma problemów POzdr. ps. może troszke cięższa niż chcesz, ale ja już poświęciłem te 20g;p u siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigosz Napisano 16 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Hmm chodzi o nowego Eastona i FSA, czy o używkę? Bo szukałem i ich ceny krążą wokół 400-500zł. Jedynie na allegro Easton niecałe 300zł. =O Aż tyle kasy nie wydam Zastanawia mnie natomiast... Easton EA70 XC - 180zł i 149g, a także Race Face DEUS XC Flat - 200zł i 151g. Pozdrawiam Dziękuje Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigosz Napisano 18 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Co powiecie na zestaw: Mostek Smica Lite Pro + Kierownica Ritchey WCS 31,8mm? Do mostka tytanowe śrubki. Wyda? Jeździ ktoś na takim zestawie? Dziękuje Pozdrawiam Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 2 Września 2008 Udostępnij Napisano 2 Września 2008 trzy dni temu dostalem moja kiere fsa kforce os za nieco ponizejej £50 to jest ponizej 200zl!!! jest naprawde lekka ok 130g 600mm flat, co do wagi i lekkich 'rzeczy' do tej pory jezdze na kierze speca karbon + thopson elite 130 stem 25.4 (nie jestem lekki 90+) zestaw ten nie sprawial zadnych problemow, a sprzet nie byl oszczedzany, jak za tobo te 25.4 spisywalo sie wysmienicie w przeszlosci i daleje jest ok, os moda???? (sam jej uleglem) ale gdyby ktos zapytal mnie o jakies racjonalne przeslanki za tym wyborem, to mialbym trudnosci z odpowiedzia, (dotam tylko ze czekam na most fsa os99 120mm ok 120g) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flejtuch Napisano 7 Września 2008 Udostępnij Napisano 7 Września 2008 Czy ktoś z was może wie czy Syntace daje jakieś ograniczenia odnośnie masy jeźdźca dla modelu Duraflite Carbon, bo na ich stronie nie mogę nic znaleźća kwestia jest dla mnie nader istotna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekmz Napisano 7 Września 2008 Udostępnij Napisano 7 Września 2008 Dla mostka f99 nie ma limitu wagowego zato mozna uzywac kierownicy max. 610mm. Nie jestem pewien ale Duraflite chyba nie ma zadnego limitu wagowego. Sam ja mam i jestem zadowolony ale waze tylko 65kg. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 11 Października 2008 Udostępnij Napisano 11 Października 2008 Easton EA50 154g http://www.bikeon.pl/product.php?id=1128&a..._EA50_XC_25_4mm U mnie daje radę i jast bardzo sztywna (jeżdżę na sztywnym widelcu i slickach 1,5" 5 barów i czuję każdą szparę w asfalcie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikerboy Napisano 17 Października 2008 Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Hej, Też sie przymierzam do zmiany kierownicy+mostek i jak na razie podpasowała mi cenowo i wagowo(nie wiecej niz 160g.)KCNC z tej oferty: Kier.600mm 31.8(160g) http://www.sklep.bikestacja.pl/product_inf...roducts_id=1978 i mostek 110mm 31.8(130g) http://www.sklep.bikestacja.pl/product_inf...roducts_id=2157 co o tym sadzicie? pzdr. Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinii Napisano 21 Października 2008 Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Czesc, Szukam dla siebie jakiejs kierownicy. Ma byc prosta, mocowanie na 25,4. Waze 80 kg. Najpierw rozwazalem kiery o wadze ~130 g, ale czytajac forum szybko porzucilem ten pomysl. Chcialbym aby stosunek wytrzymalosc/waga byl zadowalajaacy. Teraz zastanawiam sie nad kierownica: - Truvativ Flatbar (LINK) - Easton EA50 (LINK) Waga obu jest w granicach 175 g. Ktora byscie polecali bardziej i dlaczego? Zalezy mi na wlasnym bezpieczenstwie, a czytajac watki na forum mam juz zupelny metlik w glowie. Jedni pisza, ze takie kierownice sie lamia, inni ze sa wytrzymale... Jest jeszcze opcja, ze zostawie kierownice, ktora mam - klocowaty, stalowy noname... Pomozcie cos wybrac. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukmar Napisano 31 Października 2008 Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Witam, a może to: http://www.allegro.pl/item466092800_tioga_...0mm_mtb_xc.html tania, solidna i waga przyzwoita Moje 82 kg wytrzymuje już drugi sezon. pozdrawia, lukmar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 1 Listopada 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Jeśli dobrze pamiętam to słyszałem, że Tioga nie nadaje się pod rogi, bo jest krucha na końcach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 1 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Mogę sprzedać używaną 1000km na szosie Easton EA50. Pod rogi się nadaje, bo sam z nimi jeździłem. Waży 170g i jest bardzo sztywna. Do tego mam mostek Pro LT 90mm 134g i rogi Accenta 120g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 1 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Wymieniony przez Ciebie Race Face potrafi przeżyć Red Monstera, więc przeżyje i Ciebie. Ritchey niestety nie przetrzymuje żadnej jego sekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GZA20 Napisano 1 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Jeśli dobrze pamiętam to słyszałem, że Tioga nie nadaje się pod rogi, bo jest krucha na końcach. A gdzie takie rzeczy słyszałeś...sam mam tioge i jakoś nie zauważyłem aby była krucha... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukmar Napisano 1 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Jeśli dobrze pamiętam to słyszałem, że Tioga nie nadaje się pod rogi, bo jest krucha na końcach. Witam, nic takiego nie ma miejsca, u mnie dwa sezony, kilka upadków i żadnej "kruchości" nie odczułem, a cały czas śmigam z rogami. pozdrawiam, lukmar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 2 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Jak się dokręca na chama, że ledwo gwint wytrzymuje to się nie dziwcie. Każda kiera wtedy ulegnie. I wtedy powstaje taki mit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 2 Listopada 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Kilka dni temu założyłem Eastona EA70 kupionego w BikeCenter http://www.bikecenter.pl/index.php?p1484,easton-ea70 ważę jakieś 85 kg. Na razie dwa wypady na Ślężę i Radunię i testy wypadły pozytywnie. Zobaczymy ,jak będzie po dłuższym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beton Napisano 6 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 http://www.sklep.bikestacja.pl/product_inf...roducts_id=1979 mial ktos doczynienia z ta kiera? waga wydaje sie fajna jak za ta cene. tylko jak z wytrzymałością? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.