Skocz do zawartości

Mniejszościowy KLUB użytkowników GT !

Lukaszeczek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzisiaj w cykloturze macałem Marathona Pro... Jest niesamowity... Można się nawet przejechać... Tylko skąd ja wezmę prawie 10 tys. zł na kaucję :blink:

Napisano

Jak jechałem do Wrocławia to mój lvlek tulił się w bagażniku do GT Zaskar Carbon Team.. ogólnie rama jest piękna pod względem budowy.. ale nie to malowanie.. rower gdyby nie 3 trójkąt niczym by nie wyróżniał od innych carbonów.. modele Pro i Expert są naprawdę piękne.. a team jakiś taki szarawy zwyczajny.. waga przy Mce to 1380g :]

Napisano

wiesz co nie pamiętam za bardzo :) ale skadś kojarzę tą bluze GT. chyba przejeżdżałem obok Ciebie, bo byłem w serwisie sztyce dokręcić xD

dostał teamowego.. ale mówi, że wypas sie na tym jeździ..

Po za tym chciałem podziękować kolesiowi na Gt Zaskar Team? Pro? chyba jeden z tych dwóch. Który, ze mną jeszcze na mecie walczy http://picasaweb.google.pl/sebkomtb/BMWroc...384878729041730

Z tego co zapamiętałem to jest z Żywca, i rzucił mi sie w oczy amortyzator tzn. SID Team.. Wielkie dzięki i pozdrawiam.

Napisano

Witam użytkowników GT ;)

Jako że poszukuję ramy mam pytanie: cóż to jest GT i-drive 2.0? Jaką ma realną wagę i ile skoku? Bo nigdzie nie znalazłem tych danych...

No i co to za system zawieszenia? Konkretnie proszę o porównanie z tradycyjnym 4-zawiasem :)

Będę bardzo wdzięczny za szybką odpowiedź :P:yes: :yes:

Napisano

Witam ponownie! W srode kupilem czerwona lawinke 3.0 i tym samym chce dolaczyc do klubu:D niestety teraz w gdansku pada deszcz i w ogole jest nieciekawie, wiec nie mam nawet jak sie przejechac :D Pozdrawiam klubowiczow!

Napisano

Jak oceniacie zdolności podjeżdżania Lawinki,według mnie są średnie...zastanawiam się czy to wina konfiguracji czy więcej z tej geometrii nie wycisnę....

Napisano

Również uważam, że na podjazdach mogłoby być dużo lepiej. Jednak na pewno po zmianie kiery na prostą oraz mostka minimalnie na minus byłoby o wiele lepiej.

Napisano

U mnie też jest średnio. Długa główka ramy - 145 mm + dwie podkładki po 5 mm. Mostek 110 mm i 5* na minus nieco to rekompensuje ale i tak nie jest to co chciałbym by było, zastanawiam się nad mostkiem 10* ale obawiam się, że upośledziłoby to wtedy zjazdy. Może skok amora dać 80-85 mm a nie 100? rogi dużo na podjazdach by zmieniły ale nie jestem ich miłośnikiem :)

• Mod Team
Napisano
U mnie też jest średnio. Długa główka ramy - 145 mm + dwie podkładki po 5 mm. Mostek 110 mm i 5* na minus nieco to rekompensuje ale i tak nie jest to co chciałbym by było, zastanawiam się nad mostkiem 10* ale obawiam się, że upośledziłoby to wtedy zjazdy. Może skok amora dać 80-85 mm a nie 100? rogi dużo na podjazdach by zmieniły ale nie jestem ich miłośnikiem :D

Pomyśl o mostku Richeya +/- 17*. Ja taki mam i nie zamienię go bo geometria na tym bardzo skorzystała (w moim przypadku)

Napisano

Dziś na niezłym podjeździe wykazało słaby punkt ramy przy podjeżdżaniu. Nie wiem czy kombinować... Może zacznę od usunięcia podkładek, potem zobaczę czy coś więcej trzeba zrobić w tym kierunku. Pokombinować chcę w przyszłym roku jak (o ile) złożę nowy rower. Jak na razie sprawa się coraz dalej przesuwa, Zaskar w dodatku podrożał :P Brakuje mi właściwie ramy, amortyzatora i kół.

Napisano
Witam użytkowników GT :D

Jako że poszukuję ramy mam pytanie: cóż to jest GT i-drive 2.0? Jaką ma realną wagę i ile skoku? Bo nigdzie nie znalazłem tych danych...

No i co to za system zawieszenia? Konkretnie proszę o porównanie z tradycyjnym 4-zawiasem :D

Będę bardzo wdzięczny za szybką odpowiedź :P :P :D

System zawieszenia jest taki, jak w GT :D Gdzieś tam wyżej opisywałem jak to działa w nowszej ramie, w starszej zasada działania jest taka sama.

Skoku nie wiem dokładnie ile to to ma, ale patrząc na długośc dampera, to raczej niedużo.

Nie jest w tej chwili pewny, ale to chyba jeszcze rama sprzed "liftingu" - a te lubiły sobie pękać.

Napisano

To mnie "uspokoiliście"...trzeba zmienić ramę;) Ja mostek z oryginalnego zmieniłem na 8 stopni 100 mm jest trochę lepiej....ale niestety trochę.Kolejna rzecz to podkładki,ale już mnie przy dłuższej jeździe bolą plecy..jak obniżę jeszcze mostek..może być gorzej...Druga sprawa.że 100 mm to maks jaki mi się widzi w tej ramie,bo to mimo wszystko rower do enduro.....

Kolejne pytanie...Czy coś się zmieniło konkretnego w systemie I-drive na przełomie ostatnich 3 lat? Czym różnią się ramy 2006-2007-2008 ?

Napisano

Ogólnie budowa jest taka sama, tzn. nie wiem jak jest z zamiennością np. ślizgów (podejrzewam, że są identyczne), ale sam pomysł jest taki sam, bez tej dużej tuleji, która była dawniej.

W 2006 był problem z Flexbonem, dlatego od 2007 GT wycofało się z niego, na rzecz Dogbone'a.

Napisano

Dogrzebałem się, że ta rama ma 4,5 cala skoku - teoretycznie 114,3mm, praktycznie pewnie 110mm. Sprzedawca podesłał mi, że set rama+damper+zacisk+sztyca+siodło+stery waży realnie ok. 3700g - a konkretnie między 3650 a 3750 bo waga z dokładnością 100g ma wtedy taki zakres. Po przekładce siodła (na SKN), zacisku (dźwignia na śrubę, jeśli się da bo sama obejma jest zintegrowana) i sztycy (Accent? Ale to gdyby zamontowana okazała się za krótka) zrzucę lekko licząc 150g, a przy wszystkich modyfikacjach pewnie i więcej, co mnie bardzo satysfakcjonuje ;)

Co do ceny też się na razie dogadaliśmy (nie da się ukryć że mniej niż na aukcji :P ) i w niedzielę obejrzę sobie ramkę "na żywo" - jak mi przypasuje... to witam w klubie GT! :D

Ale mam jeszcze jedno pytanie: czy ktoś używa(ł) ramy i-drive z V-kami z tyłu? Jak praca takiego zawieszenia będzie miała wpływ na V-brake? Bo posiadam stare LXy z równoległowodami (co za nazwa :P ) i się poważnie zastanawiam czy ich nie założyć. Bo niestety wpadł mi nagły wydatek i z hydraulikami się nie wyrobię :( a kupowanie mechaników na kilka miesięcy to bez sensu, zwłaszcza że V-ki mam w idealnym stanie + 2 rodzaje klocków do wyboru. :P:yes: :yes:

I teraz: czy tylny trójkąt jest sztywny? Bo LXy potrafią rozgiąć nawet ramę Dartmoora z kwadratowych profili, jeśli dobrze się je pociągnie. I czy bujanie (praca zawieszenia) nie będzie za bardzo wpływało na linki z pancerzykami? Teoretycznie nie powinno, bo linki idą dołem i tylko lekko by się "podginały" a nie tworzyły "garbu" jak przy prowadzeniu górą.

PS. Jak jest z serwisem takiego zawieszenia w razie, gdyby np. dostało luzów? To stary typ i-drive, jeszcze z tym wielkim mimośrodem dla suportu.

PS2. Nominalnie rama obsługuje ok. 100 skoku amortyzatora (sprzedawali ją z Psylo i podobnymi amorkami), ale 120 też jak myślę powinno dać radę? Bo 130 i wyżej nie ma sensu ryzykować chyba? :)

Napisano

Wbrew pozorom serwis tego zawieszenie nie jest trudny i nawet na stronie GT był filmik jak rozłożyć i jak złożyć to całe ustrojstwo więc raczej bym się o to nie martwił B)

Napisano

No to w porządku - na fotce widać było, że 2 śruby do mocowania dogbone'a mają już swoje lata, ale akurat ich wymiana nie powinna być problemem - pod bokiem mam hurtownię metalową a tam śrub jest na tony ;)

Co do V-brake w tej chwili nie jestem pewien co dalej. Zamówiłem sobie koła Mavic Crossride CL i nie sprawdziłem dokładnie, czy tegoroczny model nadaje się jednocześnie pod V. Jak nie, chyba zmienię zamówienie na taki 6śrub+V (CNC), ale to się zobaczy :P

Wtedy z przodu wyląduje RST Titan Air 130mm (mimo że nie ma w katalogu, jest wersja pod V-ki) po mam go po duuużej zniżce :) a bardzo podoba mi się i budowa (otwarta kąpiel a nie jakieś kartridże jak w Epiconie) i waga... real ok. 1900g z piwotami :):yes: :yes:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...