roswell Napisano 2 Maja 2008 Napisano 2 Maja 2008 Witam! Jestem zdecydowany kupić przerzutkę Sram X-9. Przeglądnałem ofertę kilku sklepów, najtaniej jest za 179zł w bike-center. Być może jednak ktoś z Was widział tańszą ofertę, jeżeli tak proszę o informację. Pozdrawiam.
ulvgar Napisano 2 Maja 2008 Napisano 2 Maja 2008 To poniżej 179 PLN chyba nie znajdziesz. W porównaniu do ceny katalogowej to prawie dwa razy taniej. Z którego roku ta przerzutka, zapodaj linka,
Fifi Napisano 2 Maja 2008 Napisano 2 Maja 2008 http://bike-center.nazwa.pl/sklep/product_...roducts_id=1416 Tak trudno poszukać?
koncertownik Napisano 2 Maja 2008 Napisano 2 Maja 2008 FiFi Radzę spuścić z tonu, szacunek dla starszych się należy... roswell Taniej chyba nie ma, nawet na allegro.
Schwefel Napisano 2 Maja 2008 Napisano 2 Maja 2008 Tak trudno poszukać? Uważaj sobie. To zainteresowany powinien dawać linki.
szkapa666 Napisano 3 Maja 2008 Napisano 3 Maja 2008 w www.formicki-bike.pl jest za 190zl, + 9 zl przesylka poczta, co daje 199:) ja planuje zamawiac w tym sklepie. Mam go sprawdzonego, szybki kontakt wysylka. a jak jest z bike-center? ile + wysylka?
Fifi Napisano 3 Maja 2008 Napisano 3 Maja 2008 Wszystkie przesyłki (prócz rowerów) wysłane są za pośrednictwem firmy kurierskiej GLSKoszt wysyłki: za pobraniem 21,5pln przy przedpłacie na konto 16pln Przerzutka w bike-center: http://bike-center.nazwa.pl/sklep/product_...roducts_id=1416
roswell Napisano 3 Maja 2008 Autor Napisano 3 Maja 2008 Można również wybrać wysyłkę Pocztą Polską: "Koszty przesyłki wynoszą: Kurierem GLS: - za pobraniem 21 pln - przy przedpłacie na konto 16pln Pocztą Polską: (przesyłką priorytetową) - za pobraniem (gotówka przy odbiorze) 15pln - przy przedpłacie na konto 10pln" Tyle tylko że trzeba pamiętać, ze to X-9 z długim wózkiem, średni jest o 50zł droższy.
ulvgar Napisano 3 Maja 2008 Napisano 3 Maja 2008 Droższa jest wersja ze średnim wózkiem http://bike-center.nazwa.pl/sklep/index.ph...mp;filter_id=64
szkapa666 Napisano 3 Maja 2008 Napisano 3 Maja 2008 a jaka jest roznica w dzialaniu? oplaca sie doplacac?
Schwefel Napisano 3 Maja 2008 Napisano 3 Maja 2008 Różnica w działaniu jest żadna a jak już to na korzyść tej z długim wózkiem. Krótszy wózek stosuje się np w FR żeby tak łatwo nie zgubić przerzutki i żeby miała lepszy naciąg łańcucha.
Fifi Napisano 3 Maja 2008 Napisano 3 Maja 2008 Krótsza może nawet pogorszyć sprawę, lepsza z długim wózkiem.
ulvgar Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 Przerzutka ze średnim wózkiem może nieco upośledzić pracę napędu. Do nowego (w przyszłym roku) bika planuję kasetę szosową, jak zajeżdżę swoją x-9 zakładam tą samą (a może x-0) tylko, że ze średnim wózkiem.
anulkaa Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 Różnica w działaniu jest żadna a jak już to na korzyść tej z długim wózkiem. Krótszy wózek stosuje się np w FR żeby tak łatwo nie zgubić przerzutki i żeby miała lepszy naciąg łańcucha. ? Dlaczego akurat na korzyść tej z długim wózkiem? Krótsza może nawet pogorszyć sprawę, lepsza z długim wózkiem. ??? Przerzutka ze średnim wózkiem może nieco upośledzić pracę napędu. Do nowego (w przyszłym roku) bika planuję kasetę szosową, jak zajeżdżę swoją x-9 zakładam tą samą (a może x-0) tylko, że ze średnim wózkiem. ? Jak to upośledzić? Chodzi o skrajne biegi? Posiadam napęd ze średnim wózkiem, stąd te pytania.
Martinii Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 Hmm.. Tez jestem ciekawy, bo dopiero co czytalem, ze przerzutki ze srednim wozkiem sa szybsze, bardziej precyzyjne i nie placze sie w nie nic tak jak to ma miejsce w przypadku dlugiego wozka. Dlatego na drugi dzien po zakupie przerzutki z dlugim wozkiem poszedlem ja wymienic na taka sama, ale z krotkim wozkiem...
Rulez Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 Krórszy wózek szybciej zmienia biegi. Jednak taka przerzutka ma mniejszą pojemność- 33T, a pojemność kasety 11-32 + korba 22-44 wynosi 43T,wobec tego przerzutka może ulec uszkodzeniu przy skrajnych przełożeniach.
Martinii Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 Ale skrajnych przelozen nie powinno sie w ogole uzywac.
Rulez Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 Ni powinno , to nie znaczy, że czasami, z powodu zmęczenia czy pośpiechu takich nie użyjesz
uchmanek Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 sredni wozek oczywiscie dziala ciut lepiej od dlugiego. kumpel używa gs'a w napedzie 11-34 i 22-44: nic sie nie dzieje. zabobony na temat uszkodzenia przerzutki przy skrajnych biegach sa oczywiscie wyssane z palca. pamietajmy, ze pojemnosc przerzutki to zdolnosc do wybierania nadmiaru lanucha. mniejsza pojemnosc => lanuch szybciej zaczyna zwisac luzny => przerzutka jest "zlorzona" i opiera sie na marginesie. Dobor wlasciwej dlugosci lanucha pozwala zminimalizowac ten efekt. U mnie (kaseta 11-32 korba 22-44) tylko na jedym biegu przerzutke nie radzi sobie z wybraniem lanucha. Mowa o przelozeniu 1-9 (lub jak kto woli 22-11).
Rulez Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 U mnie (kaseta 11-32 korba 22-44) tylko na jedym biegu przerzutke nie radzi sobie z wybraniem lanucha. Mowa o przelozeniu 1-9 (lub jak kto woli 22-11). no właśnie ...nie radzi ... a długi radzi i to jest różnica - szybkość w zamian wiekszej uwagi - każdy może wybrać według uznania.
roswell Napisano 17 Maja 2008 Autor Napisano 17 Maja 2008 Jednak zakupiłem przerzutkę Sram X-9 w wersji z krótkim wózkiem, odległośc od osi kółek wynosi 55mm!! Chciałbym się dowiedzieć jak to jest (w teorii) z obsługą napędu 22/32/44 i 11-32. Czy jakieś biegi nie bedą obsłużone. Na razie nie jestem w stanie tego sprawdzić bo mam za krótki łańcuch, na blacie mogę obsługiwać tylko zębatki 5-9 z tyłu. Naprawdę robi dziwne wrażenie, wydaje się być nieproporcjonalna. Mam nadzieję, że dzięki temu skończą się problemy z pokrzywionym wózkiem, tym bardziej, że jest grillonowy.
anulkaa Napisano 19 Maja 2008 Napisano 19 Maja 2008 Uuuu... O teorii to i ja gdzieś w swoich postach dawałam linki... Muszę poszukać... [...] Jest! Długi a średni wózek przerzutki tylnej Można to też odnieść do wózka krótkiego.
gerus Napisano 19 Maja 2008 Napisano 19 Maja 2008 Sram w X9 ma długi, średni i krótki aby nie było:) długi ma 100mm miedzy kółeczkami, średni 78 a krotki 55. Ale rzecz w tym ze krótki jest ciężko dostać...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.