Skocz do zawartości

[korba] LX na XT - czy warto zmieniac?

gosforth

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc,

zastanawiam sie nad zmiana korby z LX na XT. Jezdze juz na niej prawie trzy sezony dbajac o odpowiednio wczesne zmiany lancucha. Pojawila sie szansa zmiany na nowa i klase wyzsza (stare komponenty do innego roweru).

Zastanawiam sie czy taka zmiana to niepotrzebne ryzyko ze 'cos bedzie nie tak', np. okaze sie ze cos nie dokonca sie zmontuje dobrze i bedzie powodowalo problem.... Swoja droga to ciekawe czy cos naprawde zyskam poza nowa korba...

Zmieniac czy zaczekac na zupelne zuzycie?

Co o tym 'dylemacie' sadzicie? :-)

Dziekuje za podpowiedzi

Napisano

Nie powinno byc problemow z przeskakujacym lanuchem, ja bym wymienial bez obaw. Swego czasu zmienilem LX'04 na XT'06 i zadnej roznicy nie poczulem (moze za slabo cisne). Tylko satysfakcja byla :).

Napisano

jak dobrze licze to 3 sezony temu nie bylo zintegrowanej osi, wiec poza zmiana wagowa jest tez technologiczna, jak dla mnie sztuka dla sztuki, bo mi zintegrowana os w lx h2 tez plywa przy podjazdach :o

jezeli masz za duzo kasy i brak pomyslow na inne modernizacje, to czemu nie, ale ja nie widze sensu w zmienianiu komponentow, ktore nie sprawiaja problemu i dalej dzialaja, tym bardziej ze wage to obnizyc sobie mozesz lzejszymi koronkami, a jakosc dzialania bedzie podobna

Napisano

jeee tam mnie się wydaje, że nie ma co. jak już się ma korbę powiedzmy od Deore wzwyż, to różnicę w sztywności to już tylko prawdziwi znawcy wyczują, choć pewnie gdyby tak pozmieniać naklejki i na XT przykleić LX, to coś mam głupie wrażenie, że nagle subiektywne wrażenia z jazdy przychyliły by się na korzyść LX'a :)

Napisano

Mylisz sie. Jest znaczna roznica w sztywnosci pomiedzy octalinkiem a ht2. I nie trzeba byc koksem, zeby to poczuc. Wystarczy zalozyc obie korby do malo sztywnych ram (np. stalowych) - roznica gwarantowana.

Napisano

No właśnie Andref skąd ta opinia? Miałeś kiedyś stalową ramę? Ja mam teraz taką i wcale jakaś wiotka nie jest. To, że aluminiowe ramy są sztywniejsze to nie znaczy, ze stalowe są mało sztywne

Napisano

Owszem, mialem stalowa rame, cro-mo. Ech, i nie chodzilo mi o to, ze wieksza wiotkosc ram stalowych jest ich wada. Po prostu latwiej wtedy zauwazyc wzrost sztywnosci korb. Jasne?

Napisano

No nie przesadzaj z tym nadzorem w końcu to forum do wymiany poglądów, a wyszło prz okazji porównywania ram więc nie takie znowu OT.

Co do tematu bo mam obie korby i obie HII oczywiście. LX mam tą starszą z grubą aluminiową osią (2008 robią ze stalową). Nie ma żadnej różnicy w sztywności i pewnie jeżeli już uwzględnić laboratoryjne dywagacje to ze względu na grubszą ośkę LX nawet powinien być sztywniejszy. No i ma lepszą bo stalową i trwalszą najmniejszą koronkę, za to XT jest trochę lżejsze no i wygląd + logo, wiadomo. Ale już w stosunku do Octalinka to różnicę w sztywności HII można bardzo łatwo poczuć (nie wiem o co chodzi z tym pływaniem na podjazdach o czymś ktoś wspomniał ?). Ta zmiana technologiczna była genialnym posunięciem Shimano i potem naśladowców. A co do sprawdzania sztywności korb to oczywiście lepiej to robić na sztywnej ramie a więc na aluminiowej bo stalowa będzie się bardziej gięła z racji bardziej elastycznego (wiotkiego) materiału a to, że stal lepiej tłumi drgania to inna sprawa i nic do takiego porównania korb nie ma.

Napisano
Mylisz sie. Jest znaczna roznica w sztywnosci pomiedzy octalinkiem a ht2. I nie trzeba byc koksem, zeby to poczuc. Wystarczy zalozyc obie korby do malo sztywnych ram (np. stalowych) - roznica gwarantowana.

Wtedy poczujesz roznice miedzy ramami ;) . Waze 90kg i ta znaczna roznica w sztywnosci miedzy Ht i Ht2 jakos umknela mojej uwadze. Znaczna, to jest roznica w srednicy lozysk i ich zywotnosci. Po to wlasnie powstalo Ht2: zeby wyprowadzic lozyska na zewnatrz, bo wew. standardowej mufy nie dalo sie upchnac normalnych lozysk i prozniowej oski. W Ht dali lozyska o nizszym profilu (srednica zew. taka sama, a wew. wieksza) i szybciej sie sypaly (statystycznie <- na potrzeby osob ktorym wklady Ht zyja do dzisiaj).

Napisano

Zakladajac dwie rozne korby do tych samych ram? Ciekawe.

Nie widze sensu dalszej dyskusji - jeden poczuje roznice inny nie. Ja czuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...