NorieL Napisano 6 Września 2007 Napisano 6 Września 2007 Poprostu zatkalo mnie jak to zobaczylem: http://www.pinkbike.com/photo/1360150/ http://www.pinkbike.com/photo/1321087/ http://www.pinkbike.com/photo/1360149/ Tutaj filmik, jak do tego doszlo: http://www.myspace.com/ride_til_you_die Koles utwierdzil mnie w tym ze wszystko jest mozliwe, wystarczy bardzo tego chciec.
Kathar Napisano 6 Września 2007 Napisano 6 Września 2007 Palcem środkowym i wskazującym obsługuje hamulce przód i tył. Gość musi mieć świetne czucie w ręce i bardzo dużo siły. Niesamowity zmysł równowagi też jest chyba tutaj bardzo ważny. Piękna sprawa!
mmmak Napisano 6 Września 2007 Napisano 6 Września 2007 a jaki on tam niepełnosprawny. niewidze powodu do podniecania sie, reke ma złamna i z jedna smiga bo wytrzymac nie może bez bika i już
Mathieo Napisano 6 Września 2007 Napisano 6 Września 2007 ja bym tak nie mógł jedną reke ciezko jest jechac na pedałąch stajać i trzymajac sie lewą reka a on skacze na dropcahc a widziałem też faceta niepelno sprawnego na jakims maratonie w kanadzie nie miał jednej nogi
pudeleQ Napisano 6 Września 2007 Napisano 6 Września 2007 Z tego co wyczytałem to ma sparaliżowaną a nie złamaną.
NorieL Napisano 6 Września 2007 Autor Napisano 6 Września 2007 Dokladnie, po glebie wyrwalo mu nerwy z rdzenia kregowego. Nawet jakby mial zlamana, co to zmienia? Widzialem jeszcze gdzie fotke jak skacze hope kilkumetrowa robiac malego tailwhipa ale znalezc nie moge.
Mathieo Napisano 6 Września 2007 Napisano 6 Września 2007 a zauwazylem ze ma reke załamana nie jest niepesłnosprawny ja tez miałem złamana prawa reke i grałem w noge tez sie liczy myslalem ze on jest naprawde niepelno a ten skok myslalem ze tez jedna reke zrobil aon se ja załamal nie widze sensu tego topicu proponuje zamknąc a sora mu naprawde tareke złamało z rdzenia gręgowego maskara no to widze ze jest ale mniejsza o to dobry jest a skąd wiesz że to mu się stało a po zatyp w czasie tego skoku co tak zapiszczało
NorieL Napisano 6 Września 2007 Autor Napisano 6 Września 2007 Mathieo a czytales komentarze pod fotkami? Fimik pokazuje jak doszlo do tego ze typek ma reke spralizowana a nie skok bez reki, czytaj prosze ze zrozumieniem. Co do twojego grania w noge, poprostu no comment. Jakbys gral bez nogi moglbys sie tym chwalic...
Ecia Napisano 6 Września 2007 Napisano 6 Września 2007 Mathieo: ty nie filozuj za wiele, tylko najpierw przeczytaj, o co chodzi (jeśli nie znasz języka, poproś kogoś, by ci pomógł), potem pomyśl nad tym, co przeczytałeś, a dopiero na końcu się wypowiadaj. W przeciwnym razie narażasz się tylko na śmieszność. Uwaga dotyczy całokształtu twoich wypowiedzi na forum. A dla bohatera tematu wielkie brawa i uznanie. Pozdrówko mężnym
Blue Napisano 6 Września 2007 Napisano 6 Września 2007 Na jednym z pełnometrażowych filmów rowerowych[NWD chyba ktorys,ale glowy sobie nie dam uciac za to ] pokazany jest gość który śmiga freeeride z jedną ręką. [druga to proteza... wpina sie nią tylko w zatrzask przy kierownicy]. A w dziale OK są umieszczone linki do filmików o kurierze z NY który jeździ bez jednej nogi! Jeszcze też gdzies byl link do chłopaka który śmiga po skate parku na wózku inwalidzkim[pod koniec robil backflipa]. Ogromny podziw dla tych ludzi. mmmak i Mathieo mam ochote wam zrobić taki "flejma" za wasze wypowiedzi, ze szkoda gadac... ręce mi opadają.
NorieL Napisano 6 Września 2007 Autor Napisano 6 Września 2007 Blue dobrze ze nie dasz sobie glowy uciac bo to nie w nwd a w nsx (north shore extreme) . W nwd byl typ spralizowany od pasa w dol ktory jezdzil na... no wlasnie nie wiem jak to zazwac. Byl to pojazd czterokolowy, zbudowany na komponentach z rowerow fr. Niezalezne zawieszenie wszystkich kol, jako amortyzatory pracowaly dampery foxa, hamulce hydrauliczne na kazdym kole, Koles mial po dwie klamki na kazdej stronie kiery.
Blue Napisano 6 Września 2007 Napisano 6 Września 2007 NSX nie ogladalem, wiec moze w chain reaction albo gdzies;). Jeszcze jest polak ktory projektuje wózki itp. Wjechał na wlasnej konstrukcji rowerze[pedałuje rękami]. Na Śnieżkę . [niezależnie zawieszone 3 koła na damperach dnm itp].
tobo Napisano 7 Września 2007 Napisano 7 Września 2007 na jednym z grawitacyjnych filmow widzialem w akcji goscia sparalizowanego od pasa w dol. jezdzil na specjalnie skonstruowanym dla niego czterokolowcu do dh. skakał tez z ramp. duzo wczesniej widzialem program w typie naszej dawnej "sondy" czyli programu popularnonaukowego w ktorym bylo pokazane jak powstawal ten wózek dla niego. kiedys w niemieckiej gazecie widzialem tez goscia jezdzacego maratony - mial proteze przedramienia. w wałbrzychu jest gosc bez jednej nogi ktory bije rekordy w jezdzie na dlugich dystansach.
bikerman Napisano 7 Września 2007 Napisano 7 Września 2007 No koles dobry..... gdzieś czytałem artykuł o osobie która również jest niepełnosprawna i śmiga dh ale nie posiada jednej ręki.....posiada protezę....i jak śmiga to ma na stałe połączone kierownice z protezą mocowaniem podobnym do spd... podziwiam takich ludzi
nikodem Napisano 7 Września 2007 Napisano 7 Września 2007 ja widziałem gościa który na szosie śmiga bez reki (znaczy ma obciętą przed nadgarstkiem) i już go podziwiałem a dla tego to już respect
Robert Napisano 22 Września 2007 Napisano 22 Września 2007 Na maratonie w Karpaczu widziałem jednego startującego mającego zamiast nogi protezę. Nie wiem z jakim ukończył wynikiem, ale nie to jest istotne. Ogromnym szacunkiem darzę takich ludzi i wcale nie pasuje mi do nich określenie "niepełnosprawny".
Sintesi Napisano 22 Września 2007 Napisano 22 Września 2007 moj kolega z poprzedniej pracy stracil noge w wypadku motocyklowym, tuz przed kolanem. po rekonwalescencji dostal proteze (wykona z aluminium i wlokna weglowego) i smiga na rowerze, ze glowa boli. obecnie uczy tajow angielskiego i na jakis czas zamieszkal w tym kraju, jezdzi sobie do pracy na skladanym rowerku.
Splr Napisano 21 Kwietnia 2008 Napisano 21 Kwietnia 2008 Pamiętam jak i forumowicze wyżej z NSX chłopaka z wpinaną protezą. Tylko właśnie pojawia się pytanie retoryczne, jaki on tam niepełnosprawny. On nawet nie mógłbyć nazywany niepełnosprytnym, bo to co tam wyczyniał mnie wedle ustawy sprawnemu po latach treningu i oswajania się z wysokościami się nie uda... Fakt, miał jedną rękę, ale w zamian co najmniej trzy wielkie, stalowe jaja. Tydzień temu wylałem sobie na prawą dłoń karmel, czytaj: upiekłem wierzch dłoni. Z jedną ręką jeżdżę jak emeryt się przewietrzyć, bo nałóg w szponach trzyma, ale powiem szczerze, o kant d... stłuc takie jeżdżenie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.