Skocz do zawartości

[rower] Składak do xc za około 2tys...

piotrCK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jesli juz masz kupic do 2 tys to nie kupuj Krossa. Nie rozumiem jak mozna ten badziew polecac ;) Jedynie ok Kross zaczyna sie po 4tys.

Warto zlozyc samemu rower, za 2 tys nie bedzie to mistrzostwo ale na pewno lepsze od roweru za 2tys kupionego w sklepie gdzie dadza ci moze dobry amorek tylna przezutke a wszedzie indziej jakis szajs, tak niestety robia rowery,

ale przy zlozeniu jest wazne (jesli oczywiscie samemu sie nie umie) znalesc dobry i tani serwis gdzie ci zloza, a cenny sa ostre 100zl za przelozenie ramy, a przeciez nie tylko to bedzie wchodzilo w rachube. Niektorzy biora sobie za wstawienie kasety, lancucha, zmiane nawet suportu osobno :twisted:

Wiec warto poszukac dobrego serwisu, gdzie nie leca w wala.

pozdro

Napisano

Na jakiej podstawie twierdzisz że ten Kross to badziew? Po drugie nie wiem jakiego kalkulatora używasz, że Ci wyszło iż za 2000zł wyjdzie taniej samemu rower złożyć. Bo z tego co nawet w tym temacie ludzie wyliczali nie opłaca się ;) Jeśli masz jakieś pomysły na złożenie lepszego roweru w tej cenie zarzuć propozycjami - chętnie zobaczymy :)

Napisano
Jesli juz masz kupic do 2 tys to nie kupuj Krossa. Nie rozumiem jak mozna ten badziew polecac ;) Jedynie ok Kross zaczyna sie po 4tys.

Warto zlozyc samemu rower, za 2 tys nie bedzie to mistrzostwo ale na pewno lepsze od roweru za 2tys kupionego w sklepie gdzie dadza ci moze dobry amorek tylna przezutke a wszedzie indziej jakis szajs, tak niestety robia rowery,

ale przy zlozeniu jest wazne (jesli oczywiscie samemu sie nie umie) znalesc dobry i tani serwis gdzie ci zloza, a cenny sa ostre 100zl za przelozenie ramy, a przeciez nie tylko to bedzie wchodzilo w rachube. Niektorzy biora sobie za wstawienie kasety, lancucha, zmiane nawet suportu osobno :twisted:

Wiec warto poszukac dobrego serwisu, gdzie nie leca w wala.

pozdro

To się fachowo nazywa "farmazon":)

Poprzesz to jakimiś argumentami czy tak sobie gadasz od rzeczy?

tutaj podałem przykładową rozpiskę z allegro (zakładałem że chłopak nie ma znajomości - bo i nic o takich nie mówił). Porównaj to teraz cenowo do krossa albo innych rowerów za 2000 - i nie patrz na ceny katalogowe tylko realne - takie jak na allegro czy w sklepach.

Napisano

Haha "farmazon", dobre :030:

Evo przedstawial wyliczenia i wychodzi, ze gotowce rzadza jesli chodzi o czesci. Obecnie nawet ciezko znalezc ciekawa rame w rozsadnych pieniadzach (jesli nie chcesz byc skazany na accenty). Nie ma to jak zaczac przygode z forum od mega lola ;) Akurat Kross A8 za te 4 kafle w porownaniu z innymi rowerami (Poison, Radon etc) jest cienki jak siki pajaka.

Napisano
Evo przedstawial wyliczenia i wychodzi, ze gotowce rzadza jesli chodzi o czesci. Obecnie nawet ciezko znalezc ciekawa rame w rozsadnych pieniadzach (jesli nie chcesz byc skazany na accenty). Nie ma to jak zaczac przygode z forum od mega lola :) Akurat Kross A8 za te 4 kafle w porownaniu z innymi rowerami (Poison, Radon etc) jest cienki jak siki pajaka.

Accenty wogole nie porownuj z tanimi Krossami za 2tys. Bo Krossy wiekszosci ramy maja tragiczne, poczawszy od geometri na wytrzymalosci konczac.

Na jakiej podstawie twierdze ze Kross do 2tys to badziew?

B mialem Krossa tego co tu tak chwalicie, jedno slowo "rower na 3-4miesiace" pozniej zaczynsz wymieniac wszystko :)

Malo tego kumplowi jeszcze szybciej padl ale akurat v4.

Nie dziwne ze Kross A8 w porownaniu z innymi to siki, bo ogolnie Kross robi slabe rowery, no ale nie ma to jak bronic etykietki "dobre bo Polskie"? :D

Widze rozpiske i jakos fakt musze przyznac ze co do paru komponentow to wychodzi - na pewno naped, ale np; juz rama czy amorek in +. Po ktores tam chyba lepiej nawet kupic na razie nie caly rower i dokupowac czesci co jakis czas niz kupic gotowca i co chwila cos zmieniac. Ja niestety popelnilem ten blad, ze kupilem gotowca i dopiero pozniej zaczolem zmieniac.

Napisano

No hahahahahahahahahahaha, prze akcja!! Sorki ale nie mogłem sie powstrzymać.

Rower złożony na osprzęcie deore/lx/xt z hamulcami avida 7 itp jest według Ciebie na 3-4 miesiąc :(

To ty chyba musisz krecić po 500 km dziennie że po takim czasie musiałeś wymieniać te cześci :(

na pewno jeździłęś na tym krosie?? (ciach!)

Napisano

panie AVERNO weź sie pan nie kompromituj...nie wiem jakiego Krossa ujeżdżałeś, ale twardy zawodnik jesteś skoro po 3 miesiącach musiałeś w nim "wszystko zmieniać"

chyba ze ktoś wcisnął Ci super hiper krossa fulla na tarczach...ale takie to w markecie sprzedają za 200zł więc dałes sie zrobić w bambuko :twisted:

Napisano

Panie AVERNO rower Kross to w 95% produkty innych firm, czyli LX, Truvatki i inne sratki firmowe mniej lub bardziej. ale generalnie nawet lepszy i bardziej firmowy osprzęt niż w innych firmach za te cene.

Jeżeli więc musiałeś wszystko wymieniac w tym Krossie do 2 tys. zł (jaki to był model?)

TO prosze Pana, wymieniałeś częscie nie produkcji Krossa, tylko innych znaczniej bardziej uznanych marek !!!!

Więc psiocz raczej na to, że np: padł ci LX albo coś innego, jak musiałeś to zmieniać .....

Co to jest te pozostałe 5% produkcji Krossa? To chyba tylko ramka ... czemu ramka okazała się tragiczna? I na czym polega słaba gemetria tej ramy, która jest identyczna jak np: Orbea Alma? (modele serii level)

Ps. do 2 tys. zdecydowanie warto kupić dobrego gotowca!

Najlepiej takiego, w którym ramka będzie nam odpowiadać i dobre koła lub w miare dobry amor. Bo raczej jedno i drugie na 200% odpada ;)

Więc wtedy jeśli mamy ramke ok i np: ok koła (w tej cenie jakies 480-500 g obręcze są już ok, jak ktoś chce 440 g, to musi mieć więcej kasy i tyle!).

to wystarczy wymieniać amorka i kilka innych innych, zazwyczaj juz dużo tańszych częsci.

Nie żal wymienić RST, bo na tym badziweiu stracimy 100 zł (wsadzili za 200, sprzedamy na allegro za 100).

A rady, że najlepiej kupować powoli częsci (rok, dwa?), aż dozbieramy fajne lub dozbieramy kasę - a przez ten czas siedzieć w domu?

Napisano
A rady, że najlepiej kupować powoli częsci (rok, dwa?), aż dozbieramy fajne lub dozbieramy kasę - a przez ten czas siedzieć w domu?

I na forum lansować się fotkami niekompletnego roweru snując opowieści jaki będzie kiedyś wypasiony i co ja to na nim nie zrobię... a skończy się na paradowaniu przez centrum handlowym w niedzielę...

Dorzucę do tematu 3 grosze. Sam szukam roweru trochę droższego, ale w sumie nie dużo, też do XC.

Rockrider 8.1 od października 2006 do chyba marca 2007 kosztował 2399 zł.

Nie wiem czy to tylko posezonowa o obniżka, bo wiele rowerowych akcesoriów było wtedy przecenionych, czy celowa polityka, bo nowy model ma znacznie lepszy amortyzator niż zeszłoroczny i dodali modele serii 8.2 i 9.2 do kolekcji.

Czekam na posezonowe obniżki, w pojedynczych sklepach można trafić przeceny nawet 40%.

Jak już ktoś na forum mi poradził, w ostatnim Magazynie Rowerowym (majowym) jest test rowerków za 2500-2700 do XC.

Fajne maszyny, po sezonie jest szansa je dorwać za ok 2300-2400 zł.

Mój na szczęście ten sezon jeszcze przeżyje ;)

pozdrawiam

Troll

Napisano

Oczywiscie przesadzilem z tym ze musialem wymieniac wszystko.

Z napedu to tylko suport, sam nie wiem jak to mozliwe ze tak szybko cos z nim zaczelo byc nie tak.

Co do ramy, mi geometria nie przypasowala, niewygodnie sie jezdzi itp.

Do przerzutek nie mialem zastrzezen, ale za cene prawie 2tys. i firme produkujaca tak zalosne ramy to chyba normalne ze musza dac dobry(choc i tak nie dokonca) naped. Warto mimo wszystko kupic bike z lepsza rama ale gorszym napedem, za ta sama cene jesli juz kupic krossa z lepszym napedem, ale slaba rama. W przyszlosci za caly naped sredni i tak mniej zaplacisz niz za srednia rame.

Napisano

Kolega się dalej ośmiesza w temacie, jak Ci nie pasowała geometria to wcale nie wina Krossa tylko Twoja, że sobie taki rower wybrałeś. Trzeba było brać taki fakt pod uwagę podczas zakupu a nie marudzić teraz, że rama do kitu. Poza tym nie rozumiem, dlaczego geometria (która jak wiadomo każdemu odpowiada inna i dobiera się ją do siebie indywidualnie) ma w ogóle znaczenie w stwierdzeniu jakości ramy... ? Jakość moim zdaniem dotyczy czegoś innego ;)

Twoje argumenty w stylu: rama mi nie przypasowała i niewygodnie się jeździ są co najmniej infantylne :rolleyes:

Napisano
Z napedu to tylko suport, sam nie wiem jak to mozliwe ze tak szybko cos z nim zaczelo byc nie tak.

suport stanowiący 95% roweru? zastanawiające.... :rolleyes:

Co do ramy, mi geometria nie przypasowala, niewygodnie sie jezdzi itp.

zmieniałeś ustawienia siodła/mostka/sztycy itd? a może wybrałeś za dużą/za małą rame?

musza dac dobry(choc i tak nie dokonca) naped

też dobrze...znajdz rowerek który ma "do końca dobry napęd" za kwote Krossa lvl

Napisano
suport stanowiący 95% roweru? zastanawiające.... :rolleyes:

zmieniałeś ustawienia siodła/mostka/sztycy itd? a może wybrałeś za dużą/za małą rame?

też dobrze...znajdz rowerek który ma "do końca dobry napęd" za kwote Krossa lvl

Nie rozumiem o co ci cho z tym 95%?

Napisalem wyraznie Rama albo Naped, za 2tys wybralbym rower z lepsza rama.

Nie wybralem za duzej ramy, zmienilem na inna i bylo ok

• 9 miesięcy temu...
Napisano

Amortyzator SR SUNTOUR XCR-L.O. 100mm 230,00 zł

Rama Accent El Notre (31,8mm 27,2mm) 369,00 zł

Obejma Accent X-country 14,00 zł

Hamulec P BR-M530 31,00 zł

Hamulec T BR-M530 31,00 zł

Klamki BL-M511 44,00 zł

Manetki ST-M535 116,00 zł

Przerzutka P FD-M530 60,00 zł

Przerzutka T RD-M530 94,00 zł

Korby FC-M532 197,00 zł

suport z korbą FC-M532 n/d

Kaseta CS-HG50 59,00 zł

Łańcuch CN-HG53 35,00 zł

Piasta P HB-M530 28,00 zł

Piasta T FH-M530 60,00 zł

Szprychy P Mach 1 36,00 zł

Szprychy T Mach 1 36,00 zł

Obręcz P Alexrims ACE19 59,00 zł

Obręcz T Alexrims ACE19 59,00 zł

Opona P Opona + dętka 40,00 zł

Opona T Opona + dętka 40,00 zł

Kierownica Accent Fat&Flat 55,00 zł

Mostek Accent AS-361 AH 55,00 zł

Gripy Accent Grayfish 23,00 zł

Sztyca Accent SP-408 43,00 zł

Siodło Wygodne ;) 50,00 zł

Pedały Author APD-311 32,00 zł

Pancerz BBB 5,50zł/m x 4m 22,00 zł

Linka P (H) Nierdzewna polerowana 6,00 zł

Linka T (H) Nierdzewna polerowana 6,00 zł

Razem 1 930

Co koledzy powiedzą na ta konfigurację? Ceny osprzętu wziąłem z cennika na rp-pawlak z 2008r a reszta z velo

Dodam że absolutny limit to 2000zł. Rower jestem wstanie poskładać sobie sam.

Napisano

rozumiem ze satysfakcja z poskładania czegoś samodzielnie jest duża, ale za kwotę 2 tys zł to trzeba szukać jakiegoś gotowca z wyprzedaży. Będzie na lepszej ramie, z lepszym amorkiem i pewnie z lepszym osprzętem.

Napisano

ja zrobilem taki myk

- kupilem a6 z tora za 1500zl

- sprzedalem korbe, kola, kasete, lancuch, prz tyl i inne dupsle za ok 600zl,

-kupilem to, czego brakowalo (korba, kaseta,lancuch, prz tyl, sztyca, siodlo, kola itp) za ok 1200zl

za 2100zl mam wystarczajacy rower, jaki widac w sygnaturze ... na cos takiego z rama meridy/cube musialbym dac ponad 4tys zl

Napisano

saucio- chyba nie wziąłeś pod uwagę ceny przesyłek z częściami :) Czy masz dostępne wszystko na miejscu? Ale wtedy pewnie w gorszych cenach.

Tak czy inaczej, sądzę, że wyjdzie drożej.

Druga rzecz,to piszesz, że sam złożysz rower - nie wyrażam zwątpienia, mam tylko nadzieję, że masz wprawę w zaplataniu kół i trochę specjalistycznych narzędzi - jak do kasety, korby itp..

Pozatym sprzęt nie jest zły, ale w sytuacji opony+dętki=80zł opony nie będą za szczególne.

Napisano

@GdyniaBiker wszystko co potrzebne do po składania roweru mam. Sam serwisuje wszystkie rowerki jakie mam w domu i chodzą jak złoto. a co do kół to mam znajomego w serwisie który zaplecie koła za (6zł=2xLECH:P) Opony wiem że nie będą szczególne. Szybko ulegną zmianie przy dopływie gotówki :)

Napisano

a tak zacytuję sam siebie z tego postu:

to że kross podniósł cenę A6 to zrozumiałe - końcu wpakowali tam znacznie lepszy widelec - suntour z krosa 2006 kosztuje około 500pln a Tora z krossa 2007 jakieś 1200 (cena dystrybutora). Krossa 2007 można kupić za 2450 pln http://www.allegro.pl/item192175211_nowy_k...r_rockshox.html co nadal jest bardzo rozsądną ceną aczkowliek już nie tak bardzo. Ale chciałem przypomnieć że w jak wszedł kross A6 2006 to kosztował dokładnie tyle samo.

A że mam troszkę czasu to podliczę ile kosztuje kross Levea A6 model 2007 gdzby chciało się go złożyć z części z zllegro. Nowych

Lecimy:

Amor: 1100 pln (http://www.allegro.pl/item194254698_rock_shox_tora_318_solo_air_2007_od_extreme_shop_.html - to wersja bez manetki)

Chwyty: powiedzmy 15 pln

Opony + dętki 200pln http://www.allegro.pl/item190012143_racing...is_torebka.html

Hamulce 110 pln http://www.allegro.pl/item190686341_komple...lasie_wawa.html

Kaseta 65 pln http://www.allegro.pl/item193669548_kaseta...2_promocja.html

Kierownica: powiedzmy ze 70 pln bo nie znalazłem dokładnie takiej samej

koła - ktoś napisał że 350 pln więc wierzę ale sądzę że lekko 400

Korba 400 pln nie wime czy to ta sama ale chyba tak: http://www.allegro.pl/item193592630_korba_...reme_shop_.html

Linki i pancerze powiedzmy 50 pln

Łańcuch 44 pln http://www.allegro.pl/search.php?string=99...0&country=1

Manetki 259 pln http://www.allegro.pl/item192338325_manetki_dual_control_lx_centrumrowerowe_gwarancja.html

Mostek 95 pln http://www.allegro.pl/item192165315_truvat..._110_120mm.html

Pedały 20 pln

Przerzutka przód 62 pln http://www.allegro.pl/item191908092_przerz...bikestacja.html

Przerzutka tył: 120 pln http://www.allegro.pl/item190305570_przerz...d_xtrabike.html

Rama - powiedzmy 450 pln szacunkowo

Siodełko - 50 pln szacunkowo

Stery - 50 pln szacunkowo

Sztyca 50 pln szacunkowo

Rogi 50 pln szacunkowo

No i wychodzi nam 3610 pln mogłem się rabnąć przy korbie ale to wtedy 150 mniej. Przy założeniu że A6 z 2006 roku ma tańszy amor o 600pln to rower wart jest w częściach kupionych na allegro 3010 pln

A zrobiłem to porównanie żeby wrócić do meritum tematu czyli pytania czy opłaca się składać rower mając 2000 - odpowiedź brzmi NIE OPŁACA SIĘ.

W przypadku tych rowerów albo kupimy rower za 2450 pln albo skłądając samemu wydamy 3610 pln + koszty przesyłek allego/benzyny na dojazdy do sklepów/skłądania roweru w serwisie. Możemy też kupić A6 2006 za 1950 pln a chcąc złożyć z części wydamy 3010 pln

Tak wiec chyba w miarę jasne dla autora tego tematu że nie opłąca się skłądać roweru w tym przedziale cenowym.

Zrobiłem porównanie tylko na potrzeby pierwszego pytania w tym temacie

W dalszym Ciągu nei zmieniłem zdania co do składanie rowru w granicach 2 000pln - nie opłaca się. Zresztą taka była konkluzja tego tematu zanim zrobił się OFF.

Twój wybór - chcesz skłądać to skłądaj.

Jednyne co masz porównywale to rama.

Amortyzator u Ciebie to cieżki grzmot, hamulców nawet nie będe porównywał do SD 7, gorsze przerzutki, koła porównywalne, opony padaczka w porównaniu do RR. Generalnie nic ciekawego, a wydasz 2000 ;).

A tu masz: http://www.allegro.pl/item325130303_kross_...raulika_xt.html całkiem fany zestaw za 1600pln na całkiem dobrych hydraulikach. Do wymiany moim zdaniem kiera, mostek i sztyca, ale to z czasem.

Tak jak napisałem - Twój wybór.

Napisano
za 2100zl mam wystarczajacy rower, jaki widac w sygnaturze ... na cos takiego z rama meridy/cube musialbym dac ponad 4tys zl

jak zwykle nie wiesz co mowisz. za 4k na ramie cube masz rebe+juicy+xt, a uciebie widze tore, v'ki, korba lx itd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...