Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@XYZPV nic z tych rzeczy, że kiedyś to było. Miałem styczność z lekką wersją elektryka Zesty i po prostu nie wierzę, że jest aż tak fatalnie w analogu. Te modele nieco się różnią dlatego choćby w jednym jest Fox 34 bo jest pozycjonowany jako lekka trailówka i ma sztycę 100 mm w S-ce. W pozostałych modelach 125 jest w S-ce a w M-kach 150 i dalej 170. Z jednej strony do takiego zastosowania proponuje się fulla xc z Deca z archaiczną już geo a z drugiej dość fajny rower przepada przez niby mały skok sztycy. No sory ale ja nie kupuje czegoś takiego bo nawet u siebie u połowy zjazdów nie opuszczam na max tylko zostaje te ~2 cm. Tak poza tym takie tematy wchodzą moim zdaniem dla doświadczonych ludzi na ostrych już zjazdach a gość przesiada się ze sztywniaka... 

@Veriv a dasz radę tu napisać czemu odnosisz się do roku modelowego 26 jak rozmawiamy o modelu z 2024 roku? Serio nie ogarniasz, że podajesz wartość dla najmniejszej ramy. Masz cała masę specyfikacji sprzedażowych z wartością 170mm. 

Napisano

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-lapierre-zesty-cf-8-9-pd50033/

Screenshot_20260827_114022_Chrome.thumb.jpg.560fcf37cb362b19cd7c825a4f39eef3.jpg

Sluchaj ja się bardzo chętnie moge mylić.  Tez pamietam że problemem nie było ile sie sztyca podnosi, tylko to jak mocno można ją opuscic w ramie.

Nie wiem na jakim roczniku modelowym Lapierre Zesty jezdzilem ale bylo to teraz na wiosne w Finale i kolega chwile ten rower juz miał. Mogl to byc modelowy 2026.

Na pewno przed zakupem trzeba sprawdzic ile sztyca sie opuszcza.

Napisano
W dniu 25.08.2026 o 23:05, asen napisał:

Ogólnie nie szukam roweru na trasy pełne hopek i dropów, tylko na (nie)zwykłe beskidzkie szlaki, gdzie pełno kamieni i korzeni.
Po prostu chciałbym po nich zjeżdżać trochę szybciej i z większym komfortem.

Kołarowerowe
Rowery

Jeśli tak to spokojnie Trance da radę. Jednak jak mieszkasz w tak fajnych okolicach warto rozważyć od razu rower z nieco większym skokiem.

Za Trance moim zdaniem przemawia dobre zawieszenie i dożywotnia gwarancja na ramę. Po zmianie kół masz fajny kompletny rower.

Za Lapierre przemawia mniejsza waga, nieco więcej skoku. Lapierre z założenia chyba dawał gwarancję piecio letnią na karbonowe ramy. Z minusów te Lapierre długo stoją w CR, w niesamowitej cenie, więc faktycznie trzeba się przyjrzeć czy wszystko z nimi ok. 

Ogólnie to będą dobre wybory do Twojej jazdy, Spectral chyba będzie przegięciem, jak nie planujesz bardziej zjazdowych tras.

Napisano (edytowane)

Co Wy za fetysza macie z tą sztycą ? Do Spicy/Zesty spokojnie wchodzi 150 mm w M , nie zdziwie się jak do L podpasuje 170 . To spokojnie wystarcza . Na dowód Spicy mojej partnerki , Reverb 150 mm , 170 cm wzrostu . 

Natomiast inną sprawą jest to co Lapierre rzucał na pierwszy montaż . 

IMG20260827104410.jpg

Edytowane przez marcin_ostrów