rybak16 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Mam pewien problem. Kupiłem sobie nowe koła a stare chciałem przerzucić do roweru żony. Wczoraj zrobilem tubless, wrzuciłem na rower no i problem. Blokuje się system Ratchet: - wcześniejsze koła żona miała vision team 30 - nowe to dr Swiss gravel ln - niby wszystko w standardzie 142mm - zmierzyłem piasty, vision miała 142, dr Swiss z jakiś przyczyn na 143mm - system działał na drugim rowerze - wydaje się jakby ten milimetr powodował taki docisk że łożyska blokują system - sam Ratchet nie jest sklejony za dużo ilością smaru - całość blokuje się jak dokrece os, po chwili jak ja trochę okręcie znowu jest ok, pół obrotu dalej znowu blok. Czyli ewidentnie ośka mi dociska system w sposób jaki nie powinna. - end cupy wyczyszczone i porządnie dociśnięte, nie wiem skąd bierze się ten dodatkowy milimetr Nie bardzo mam pomysł co zrobić poza powrotem do starych kół. Cytuj
cervandes Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Oś ma mieć 142mm. Koniec i kropka. Ratchet blokuje się zapewne dlatego, że coś jest źle złożone. Jeśli istnieje przesunięcie bębenka do zewnątrz, to pierścienie są zawieszone na złej głębokości i ten 1mm różnicy sprawia, że któryś z pierścieni wisi w złej odległości od swojego miejsca przeznacznia - w konsekwencji to on blokuje obrót bębenka względem korpusu. Obejrzyj jeden z mnóstwa filmików na temat serwisu swojej piasty na jutubie, rozbierz własną i poskładaj zgodnie ze sztuką. Cytuj
chester_jds Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Kolejność. Koła, które się blokują, to koła, które miałeś najpierw w swoim rowerze wcześniej i które zamieniłeś na nowe koła o osi 142 mm (tył)? A żona miała wcześniej 142 mm koło i chciałeś założyć to swoje stare, tak? I Ty i żona macie rowery z tylnym trójkątem ramy pod koło 142 mm? Jeśli to u góry się zgadza, to gdzieś spuchł 1 mm międyz wyjęciem starych kół z Twojego roweru a włożeniem ich do roweru żony. Kapturki założyłeś poprawnie, każdy na właściwą stronę i te same, co były? Cytuj
rybak16 Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu @cervandes już nie raz rozbieralem Ratchet do serwisu, wiem jak go złożyć, sprawdzałem 3 razy czy wszystko wchodzi jak należy. @chester_jds tak ja zmieniłem sobie na karbonu, żonie chciałem moje poprzednie przełożyć. Mam standardy oboje na 142mm ale faktycznie zmierzyłem że ta piasta ma 143, gdzieś w necie widziałem że ludzi pisali o tym że tak mieli ale nie mieli problemów takich jak ja. To nawet nie jest tak że rartchet nie działa jak sobie ponownie zweryfikowałem, tylko łożyska jakby się tak ściskały że blokują obrót bębenka. A ten 1 dodatkowy mm nie wiem skąd, wszystko czyste, smaru za dużo nie ma. Fakt faktem żona ma ramę krossa która jest trochę dziwna, z prawej strony cup od piasty wchodzi ciężko w miejsce w ramie, jest nie do końca spasowane wyżłobienie ale to jest na obu kołach Wiem więcej, w miejscu gdzie bębenek łączy się z korpusem mam w środku uszczelkę i tą uszczelka dodaje dodatkowy 1mm jak ja wyjąłem to piasta ma 142mm i daje się osadzić w ramie i docisnąć bez problemy, więc faktycznie ten 1mm jest problematyczny. Cytuj
rybak16 Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu Wszystko jasne, @cervandes zwracam honor. Uszczelka mi wyskoczyła z wrzlobienia na nią w bębenku i spowodowała ten dodatkowy 1mm. Nie zauważyłem jej wcześniej, w sensie nawet tego że mi spadła. Po wrzuceniu jej tam gdzie powinna być jest ok. To nie łożyska mi blokowały bębenek a docisk bębenka do tej uszczelki 😅 Cytuj
chester_jds Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowane) Coś tu mi nie pasuje. Tylny trójkąt ma pewien luz, przecież koła nie wciskasz na chama, dopiero ściśnięcie osią (i to niemałym momentem bo na ogół min 8-9 Nm) to trzyma solidnie piastę ale wówczas nic się w piaście nie dzieje, jak jest w taki sposób ściskana. Może mam za mało poważania do tych pojedynczych milimetrów, ale milimetr przy tej wielkości to nie centymetr. Po prostu wcześniej oś się dokręci i kliknie klucz. A tu masz jakiś dziwny objaw... Ty rozbierałeś tę piastę przy okazji zmiany kół? Rozkręcałeś ją? Bo tam jest taki pierścień i może źle to skręciłeś? Coś mogło źle wejść i stąd ten objaw. Sam milimetr to nie sądzę, by to powodował (albo jest uboczną konsekwencją jakiegoś błędu w montażu). Edit. O, właśnie razem napisaliśmy, więc już nieaktualne. Edytowane 3 godziny temu przez chester_jds Cytuj
rybak16 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Problem był w tej uszczelce, ten 1mm nie był problemem a to że uszczelka od bębenka mi się przemieściła i po dokręceniu bębenek dociekałem coraz bardziej do gumowej uszczelki, w efekcie łapał opór człowiek uczy się na błędach, pół dnia rozkmin by ogarnąć że uszczelka mi wyskoczyła nie tam gdzie powinna Cytuj
Dokumosa Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu BTW koło dolręcaj zawsze zalecanym momentem bo przedobrzyć łatwo i wtedy niszczy się tulejka dystansowa bębenka i uszczelka będzie na miejscu a będzie tarcie z korpusem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi