arwo Napisano Czwartek o 06:34 Napisano Czwartek o 06:34 Witam, Jaką długość wentyla stosujecie do obręczy 50mm? Pozdrawiam Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Czwartek o 07:09 Napisano Czwartek o 07:09 Wysokość obręczy + 15/20mm. Cytuj
Greg1 Napisano Czwartek o 11:16 Napisano Czwartek o 11:16 Czyli 80 mm (czasami zdarzają się też wentyle o długości 65 mm ale łatwiej będzie podłączyć pompkę do 80 mm) Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Czwartek o 15:23 Napisano Czwartek o 15:23 65mm powinno być wystarczające. 80mm to już 30mm ponad obręcz, czyli całkiem dużo. W zasadzie nie wiem dlaczego do 80mm łatwiej podłączyć pompke niż do 65mm. Końcówka pompki nachodzi na sam zawór i trochę na sam wentyl. 30mm ponad obręczą może spowodować że właśnie będzie nadmiernie się ruszał. Cytuj
Greg1 Napisano Czwartek o 21:06 Napisano Czwartek o 21:06 Dlatego łatwiej podłączyć pompkę, że wystaje trochę tego wentyla ponad obręcz - miałem w obręczach 30 mm wentyle 42 mm i jak było mało powietrza to wentyl się chował trochę pod naciskiem głowicy pompki (piszę o takiej podłogowej, z zaciskową głowicą, nie ma tego problemu z pompkami co mają wkręcane wężyki) i czasami ciężko było podłączyć odpowiednio. Przy wentylach 60 mm nie mam tego "problemu" Cytuj
bashey_pl Napisano wczoraj o 04:54 Napisano wczoraj o 04:54 Dobrze @Greg1 prawi. Przy pompowaniu taką pompką podłogową jest miejsce aby złapać wentyl palcami aby się nie chował jak jest mało powietrza. Sam przy obręczy 30mm mam wentyle 60mm i to się sprawdza bardzo dobrze. Nie mam problemów. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano wczoraj o 05:49 Napisano wczoraj o 05:49 Wystarczy użyć nakrętki do wentyli i nic się nie chowa, a dodatkowo nie stuka o obręcz podczas jazdy Cytuj
bashey_pl Napisano wczoraj o 06:13 Napisano wczoraj o 06:13 W TPU których używam nie ma gwintu aby nakręcić nakrętkę😜i nic mi nie stuka. Cytuj
Greg1 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Dokładnie, niektóre TPU nie mają gwintu i nakrętek Cytuj
KNKS Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Nie słuchaj @Greg1 i @bashey_pl bo gadają głupoty. Koledzy karbonowe stożki widzieli chyba jedynie na transmisjach TV Trwam 😅. Wentyle 80mm są przeznaczone do "stożków" 65mm. Do kół 45-50mm stosuje się wentyle 65mm. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi