Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kiedy sobie kupiłem gravela 10 lat temu jedną z pierwszych zmian była wymiana mostka 90mm na 70mm i kierownicy o szerokości 440mm na 460mm z mniejszym dropem za to większą flarą. Szczególnej różnicy w prowadzeniu nie widziałem, ale też zmieniłem dwa wymiary, nie jeden, więc do pewnego stopnia się to pewnie zrównoważyło...

Natomiast zaciekawił mnie ten wątek zmiany prowadzenia roweru bez trzymanki po skróceniu mostka. Zakładając, że bez trzymanki w obu przypadkach jedziemy w tej samej pozycji, czyli masa rowerzysty jest w tym samym miejscu, rozstaw osi ten sam, kąty ramy się nie zmieniają, jedynie troszkę zmienia się położenie kierownicy z przyległościami ( klamkomanetki, oświetlenie itp...) Jakoś ciężko mi uwierzyć, żeby to miało tak duży wpływ na rozkład ogólnej masy i prowadzenie roweru? Nie mam mostka do testów, a chętnie bym sprawdził:)

Napisano

@Maciorra też mnie to zdumiewa. Ale tak jest. Testowałem na Rondlu, fabryczny mostek - jazda bez trzymanki idealna, skrócenia mostka o 2 cm i rower zaczyna myszkować, czuje się mniej stabilnie. Teraz na Scott znowu długi mostek i jest idealnie. Oczywiście mówimy o jeździe w tych samych warunkach, bez wiatru bocznego, etc. 

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, Maciorra napisał:

Jakoś ciężko mi uwierzyć, żeby to miało tak duży wpływ na rozkład ogólnej masy i prowadzenie roweru? Nie mam mostka do testów, a chętnie bym sprawdził:)

Raczej chodzi o odległość kierownicy od osi obrotu. Czyli spora masa jest 2cm bliżej.

Edytowane przez przecietny.kolarz