Desmond Napisano Poniedziałek o 14:10 Napisano Poniedziałek o 14:10 (edytowane) Cześć, Mam pytanie dotyczące tylnej przerzutki. Wydaje mi się, że może być lekko krzywa, ale nie jestem pewien, czy tylko mi się wydaje. Przerzutka to Shimano SLX RD-M662 z 2011r. Na zdjęciu widać, że przerzutka nie jest idealnie ustawiona w jednej linii z kasetą, wygląda, jakby delikatnie odchodziła na bok od koła. Nie ma dużego odchylenia, ale zastanawiam się, czy to jest normalne przy tej przerzutce, czy może hak albo sama przerzutka są lekko wygięte. Dodam, że biegi wchodzą dobrze, może nie perfekcyjnie bo zdarzy się, że coś czasami przeskoczy, szczególnie przy obciążeniu. Ale to akurat chyba cecha tej konkretnej przerzutki i jej zdolności do bycia w pełni wyregulowaną. Czy moglibyście rzucić okiem na zdjęcie i powiedzieć, co o tym sądzicie? Jeśli faktycznie coś jest krzywe, to co według Was jest bardziej prawdopodobne, hak przerzutki czy sama przerzutka? Z góry dzięki za pomoc! Edytowane Poniedziałek o 14:13 przez Desmond Cytuj
Dokumosa Napisano wczoraj o 01:03 Napisano wczoraj o 01:03 Krzywy prawdopodobnie hak. Przerzutki sprzed ery 12s (czyli z oznaczeniami trzycyfrowym i czterocyfrowymi ale bez 1 na drugiej pozycji) w shimano miały wózki równoległe do blatów kasety. Czy jest sens tk prostować? Jesli wszystko działa to nie. Napędy 10 i nizsze są mało wrażliwe na krzywy hak/wózek). Cytuj
Turysta05 Napisano wczoraj o 04:46 Napisano wczoraj o 04:46 @Desmond spieszę Ci wyjaśnić, uspokoić, aby te wątpliwości nie psuły Ci radości z nowego roweru🚴 (przytuli i ukoi żona/narzeczona😉). Mam tak samo od nowości (ale w innej przerzutce) i też wszystko, jak mówią bracia Czesi, "funkuje"💪👍😄. Nasze przerzutki są krzywe😲, ale krzywe w dobrą stronę🤭 (producenci dobrze to wykombinowali), w miarę zużywania się połączeń, większe luzy, będą się "prostowały"😄 pod obciążeniem łańcucha. Cytuj
Seb Napisano wczoraj o 09:01 Napisano wczoraj o 09:01 Mam dwa starsze rowery i w żadnym wózek przerzutki nie jest w idealnie prostej linii z zębatkami i wszystko działa tak jak powinno. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi