Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

Jaki polecacie nie za drogi zestaw do amatorskiego serwisowania roweru? Mam starego 26 letniego Authora i chciałbym jak najwięcej przy nim sam robić by nabrać doświadczenia. Czerpię wiedzę z forum i YT. To co idzie odkręcić śrubokrętem, imbusem czy kluczem to sobie radzę, ale już np. kasety nie rozkręcę. Szukam zestawu że specyficznymi rowerowymi narzędziami. Co polecacie? Bo sam nawet nie wiem co mi potrzebne ;)

https://www.centrumrowerowe.pl/zestaw-narzedzi-super-b-pd41567/

https://www.mediaexpert.pl/rowery/akcesoria-do-rowerow/klucze-rowerowe/zestaw-kluczy-rowerowych-s-line-sline2859

https://www.jula.pl/catalog/wypoczynek/rowery/czesci-zamienne-i-konserwacja/narzedzia/zestaw-narzedzi-rowerowych-639448

Napisano

@NoLine zakup zestawu nie ma sensu. Będziesz miał zbędne narzędzia, które nie przydadzą się. Poza tym te tanie zestawy są kiepskiej jakości. 

1. Sprawdź co masz, 
  2. Dokupuj to czego Ci akurat trzeba by zrobić daną czynność. Chcesz zrobić serwis piast to pewnie klucze do konusów się przydadzą. Zabierasz się za kasetę to pewnie bacik i klucz do kasety się przyda. 

W ten sposób szybko zbierzesz to co faktycznie jest Ci potrzebne i do tego będzie mieć to sensowną jakość. 

Zerknij na https://bitul.pl/ - sporo fajnych narzędzi, ceny rozsądne. Poza tym Decathlon też ma kilka sensownych pojedynczych narzędzi. 

Napisano

Zakup zestawu to zły pomysł, bo kupisz 15 narzędzi z czego 10 będzie zdublowanych bądź niepotrzebnych w Twoich zastosowaniach. Budując zestaw robi się to z głową: nie masz teraz niczego do odkręcenia kasety a potrzebujesz to zrobić? Kup dedykowane dobre narzędzia tylko pod to zadanie. I tak dalej, i tak dalej.

I kupuj dobre narzędzia, bo te są na całe życie. Jak kupisz chińskie gówniane jednorazówki, to za 2-3-5 lat kupisz ponownie. I potem ponownie. Aż zrozumiesz, że miałem rację.

• +1 pomógł 1
Napisano

OK. Dzięki, pójdę za Waszymi radami. Spróbuję zrobić listę elementów w rowerze które chyba dam radę sam rozebrać/wyczyścić/nasmarować/złożyć i wtedy zbiorę narzędzia które będą mi potrzebne i zamówię może na tym bitul.pl ;)

Jak się nie uda złożyć to: rama pod pachę, części do worka i do serwisu się przejdę 🤣

Napisano (edytowane)

@NoLine Co do zasady warto mieć porządne narzędzia :) Szczególnie tam gdzie muszą być wytrzymałe lub dokładne. Są wyjątki, więc ja osobiście jestem gdzieś po środku.

Z Chin warto kupić z własnego doświadczenia, np. klucz do kasety (11 zł), 
plastikowy klucz do hollowtech II (6 zł), narzędzie do montażu wkładu do przewodów hamulcowych 2w1 (20-40 zł), zestaw do odpowietrzania hamulców (13 zł), nabijak do gwiazdki jeśli wymienia się amortyzator (17 zł), prasę do łożysk (można też wyprasować; 145 zł). To kilka przykładów z aliexpress, które świetnie się sprawdzają. U nas te rzeczy były dużo droższe, chociażby klucz do kasety z bitula to będzie 50 zł (vs 11 zł). Pewnie jest więcej przykładów.

Z drugiej strony są rzeczy gdzie bym nie oszczędzał. Czyli klucz dynamometryczny, klucz nasadowy, klucz do suportu/hamulców który jest płaski (park tool), nabijak do uszczelek kurzowych itd.

Na koniec jeszcze jedna podpowiedź - kupuj narzędzia które nadają się na klucz nasadowy / dynamometryczny. Lepiej tak, niż dokręcać na oko ;)
Tak jak napisałeś, najpierw trzeba sprawdzić jakie masz dokładnie rzeczy w rowerze, co chciałbyś samemu zrobić i stworzyć taką listę.

Edytowane przez karczk
Napisano

No. Piękna lista, a równie dobrze może być tak, że autor nie ma hamulców hydraulicznych, amortyzatora nigdy w życiu nie będzie wymieniał, więc na cholerę mu nabijak do gwiazdki a korbę ma na kwadrat, więc klucz do HTII mu potrzebny jak świni siodło.

Ma kupić tylko to, co jest niezbędne, bez robienia bezsensownych zapasów. Jemu, a nie to co nam się wydaje kategorycznie niezbędne.

• +1 pomógł 3
Napisano

@cervandes Chodziło o podanie realnych przykładów, że czasami opłacają się tanie narzędzia i nie trzeba przepłacać. Zamiast się czepiać to mogłeś napisać coś sensowniejszego w temacie.

Napisano

Mam v-brake shimano XT, przerzutki z przodu XT z tyłu Deore. Klamki i manetki Deore. Piasty Ritchey.

Amortyzator SR Suntour XCR (czy jakoś tak)  który nie działa, ale nie czuję się jeszcze na siłach by go rozebrać, może na zimę ;)

Napisano (edytowane)
W dniu 15.07.2026 o 19:38, cervandes napisał:

No. Piękna lista, a równie dobrze może być tak, że autor nie ma hamulców hydraulicznych, amortyzatora nigdy w życiu nie będzie wymieniał, więc na cholerę mu nabijak do gwiazdki a korbę ma na kwadrat, więc klucz do HTII mu potrzebny jak świni siodło.

Ma kupić tylko to, co jest niezbędne, bez robienia bezsensownych zapasów. Jemu, a nie to co nam się wydaje kategorycznie niezbędne.

Nawet na pewno nie ma hydrauliki w 25 letnim Authorze, a idę o zakład że stery również klasyczne. (mam takiego crossa Authora). 🤣

Moja dobra rada : niech sobie między innymi kupi ściągacz do korb na kwadrat, porządny klucz do suportu z ramieniem na który można nałożyć metalową gazrurkę w celu przedłużenia dźwigni a nie jakąś chińszczyznę za 15 zeta . No i ten klucz do sterów bo lubią się luzować, klucze do piast (konusów) itp.

Edytowane przez dfq